Cred ca nu mai este niciun secret ca, pirateria software domina România. O sa dezvolt un pic acest subiect. Poate o sa scriu un articol pe aceasta tema, poate nu. Am fost sau am lucrat la multe firme, insa doar 2 firme pe care le-am vizitat sau la care am lucrat, aveau liciente pentru Windows sau alte programe (software) pe care le foloseau.
Motivele pe care le cred evidente referitoare la piraterie, este faptul ca majoritatea dintre noi nu simțim fizic plata pentru un program, nu este ca si cum ne-am cumpara o masina sau un calculator. Si de aici, este mai usor, si "mai inteligent" sa le descarcam de pe torrente si sa cautam o serie sau un "crack". Dar probabil, nu pricepem ca acel crack este de fapt un virus care ne va utiliza resursele calculatorului nostru in alte scopuri. Stim ca unii producători de software sunt foarte bogati si ca ar putea sa doneze pentru unii romani liciente pentru programele lor.
Dar eu vreau sa va ofer o alternativa solida la sistemul de operare Windows. Ok, presupunem că firma la care lucram, nu are bani pentru software sau pur si simplu considera ca este inutil sa investească in software atâta timp cât totul se găsește "gratuit" pe torrente. Am pus in ghilimele pentru ca si torrente-le au un cost ascuns. Sau, noi nu dorim sa investim in software, pentru ca pur si simplu de acei bani ne cumparam smartphone!
Ubuntu 14.04 este o alternativa solida la Windows XP, sau alt sistem de operare Windows.
De ce? Iata 10 motive.
1.Este gratuit, "open source". Se instalează cu ușurință, necesita unele cunoștințe, de partiționare a hard discului, dar după aceea totul merge de la sine.
2.Vine cu suita LibreOffice preinstalata, așadar nu mai trebuie sa instalați nicio suită office, ca sa aveți acces la Word, Excel sau Powerpoint. Cei drept au o alta denumire, si anume Writer, Calc, respectiv Impress.
3.Aveti nevoie de un program cu care ati lucrat in Windows si in Ubuntu nu il aveti? Instalati Wine din Ubuntu Software Center, si cu el puteti rula acel program pentru Windows si in Ubuntu.
4.Browserul Web Firefox vine preinstalat, dar puteti sa instalati Chromium care este mult mai rapid.
5.Ubuntu poate rula mai rapid ca si alt sistem de operare Windows cu ajutorul lui PRELOAD. Instalati Preload astfel: deschideti Terminal, si scrieti "sudo apt-get install preload"
6.Ubuntu Software Center, este centrul unde cautam ce program dorim si il instalam. Simplu cautam "VLC" si apasam butonul install, se descarca de pe Internet si se instaleaza. Este o diferenta enorma fata de Windows, unde trebuie sa cautam programul sa il descarcam si sa-l instalam. Multi pasi in Windows... uneori ma gandesc cat de complicat este in prezent Windows-ul vs. Ubuntu!
7.Activati Firewall-ul din Ubuntu cu urmatoarea comanda: "sudo ufw enable". El este implicit dezactivat!
8.Virusi, malware (malitios), spyware, alte amenințari. Imi aduc aminte de vremurile în care în Windows XP, trebuia să instalez programe asa: Anti-virus, anti-spyware, anit-rootkit etc. În Ubuntu nu avem nevoie de astfel de programare, deci vom economisi și resursele calculatorului: memorie, putere de procesare, consum de curent etc. Și evident eliminăm un stres care de multe ori apasă mult în "schema" Windows!
Un virus nu poate sa faca nimic in Linux, pentru ca in principiu ca sa instalam orice in Linux, avem nevoie de o parola, parola de care virusul are nevoie. Iar programele in linux sunt mult mai sigure pentru ca se instaleza din centrul de programe: Ubuntu Software Center, unde sunt testate si verificare si iar verificate.
Sunt si exceptii, spre exemplu aveti grija ce extensii instalati in Firefox, pentru ca exista o extensie (add-on) care va fura datele de logare de la contul de facebook. De aceea recomand sa va puneti intrebari daca pagina de Facebook, nu mai arata asa cum stiati! Si incercati sa intrati pe pagina de facebook de pe google si sa verificati corectitudinea URL-ului.
Oricum, nu discutam de virusi in LINUX!
9.Ca orice alt sistem de operare si in Ubuntu exista vulnerabilități. Dar sistemul este actualizat zilnic, trebuie doar sa ii permiteti sa descarce si sa instaleze noile "update-uri"! Este similar cu Windows-ul din acest punct de vedere!
10.Numeroase programe care se găsesc in Windows se găsesc si in Linux (dar găsim si alternative bune!). Si incep sa le enumar: Teamviwer; VLC; Keepass (va puteti porta parolele din windows in linux), puteti deschide documentele de tip docx, xlsx in linux; Filezilla; LibreOffice (functionează si in Windows si in Linux); WinRAR se înlocuiește cu RAR; Winamp se poate inlocui cu Audacious; Photoshop se poate înlocui cu GIMP; Corel Draw se poate înlocui Inkscape.
Aproape toate programele care sunt necesare pentru munca de birou sunt gratuite în Linux!
Îmi era frică de Linux acum 10 ani, însă astăzi, se utilizează mai simplu ca și Windows XP. Iar dacă trebuie să instalăm un program este mai simplu decât mi-am imaginat vreodată!