Cei care își folosesc apartamentele și casele pentru afaceri, vor plăti de anul viitor impozite pe proprietate de pana la 20 de ori mai mari. Prevederile fac parte din noul cod fiscal pus în dezbatere publica de Ministerul Finanțelor.
Potrivit aceluiași document, și impozitele pe teren vor creste, pentru ca suprafețele pe care sunt construite casele nu vor mai fi scutite de la plata taxelor ca pana acum. Sunt doar câteva dintre modalitățile prin care Guvernul spera sa recupereze măcar o parte din banii pe care-i va pierde prin reducerea TVA.
În prezent, proprietarii plătesc impozit doar pe curtea din jurul casei, nu și pe terenul pe care aceasta este construita. Se schimbă și modul în care vor fi determinate impozitele pe clădiri. Până acum cei care au deschise afaceri în apartamente sau case plătesc impozit normal ca o persoana fizica. Asta chiar dacă în clădire e un magazin, service auto, salon de coafura sau orice alta afacere. De la anul toate imobilele, indiferent de proprietar vor fi impozitate în funcție de destinație: rezidențială sau comercială.
Proprietarul unui chioșc de bloc plătește acum x lei impozit, dacă spațiul este înregistrat pe persoana fizică, dar la anul pentru același chioșc impozitul creste la 15x de lei pentru că, spațiul e utilizat în scop comercial și nu pentru locuit. La case, spatiile se declară separat: la spațiul unde dormi, mănânci etc.
Impozitul este de y lei, iar pentru cel folosit în scop comercial va ajunge la 20y de lei. Cei care au înregistrate persoane fizice autorizate, microintreprinderi sau firme în apartamentele în care locuiesc vor plăti impozite majorate doar dacă desfășoară activități comerciale în casa. Adică dacă întreținerea sau facturile la utilități sunt decontate pe firmă, nu și dacă aceasta este doar înregistrată acolo și sunt plătite de locatar. Sursa.
Lasă un răspuns