Este formidabil cum astăzi din „câteva clic-uri” se pot fura milioane de USD! Nu mai este ca pe vremuri, când hoții trebuiau să meargă fizic la o bancă și să amenințe cu pistoale și ostatici – ca să obțină banii din bancă. Azi, hoții ori hackerii stau în spatele unor monitoare.
Pare simplu cum am spus că banii se pot fura cu câteva clic-uri, însă nu este așa! Hacker-ul a reușit să fure de la compania CoinDash nu mai puțin de 26,2 milioane de USD în criptomoneda ethereum. Banii virtuali i-a furat în luna iulie 2017.
Apoi, hackerul s-a răzgândit și în luna septembrie anul trecut acesta a returnat 10.000 ETH (cca. 8,7 milioane de dolari), iar în al II-lea transfer din februarie a.c. a returnat încă 20.000 ETH (17.45 milioane de dolari).
Hackerul nu returnat toate fondurile, el și-a păstrat peste 13.400 ETH (aproape 12 miliaone de USD) din cei 43,400 ETH pe care CoinDash crede că hackerul i-a furat!
Cum s-au furat banii?
Furtul a avut loc in 17 iulie 2017, cand la trei minute după ce CoinDash si-a lansat campania ICO, o strangere de ethereum destinata produsului principal CoinDash, hackerul a spart site-ul oficial și a înlocuit adresa ethereum a lui CoinDash cu a lui.
Compania a admis acest hack, iar cand au descoperit adresa ETH schimbată, fondurile furate valorau aproape 8 milioane de USD.
Nu este clar ce la determinat pe hacker să returneze o parte din fondurile furate. Unii susțin că, chiar și după ce a returnat aproape trei sferturi din fondurile furate, restul de ethereum furat valorează mai mult decât suma furată la momentul inițial.
Unii experți au susținut că hackerul a făcut o greșeală prin faptul că nu a spălat ethereum-ul furat imediat și acum nu mai reușește să transfere fondurile, deoarece cele mai multe platforme de tranzacționare a criptomonedelor au o listă neagră a adreselor cu banii furați – iar acum sunt urmărite sub codul „FAKE_CoinDash” – și niciun schimb valutar de monedă digitală, nu va ajuta hackerul să-și convertească fondurile în fiat sau într-o altă criptomonedă. Adresa hackerului se poate vedea aici.
Totuși unii cred, că acest furt a avut loc din interiorul companiei, pentru că autoritățile americane au condamnat un administratorul unei case de schimb de bitcoin pentru că a mințit referitor la circumstanțele unui furt. Alții cred că a fost doar o păcăleală media ca să se atragă atenția asupra lui CoinDash, care a lansat un produs. Oricum, banii sunt irevocabili și s-au întors în posesia CoinDash. Pe de altă parte, CoinDash a distribuit jetoane tuturor utilizatorilor, fiind astfel un incident care a avut efecte mici asupra clienților anul trecut. CoinDash a spus că lucrează cu unitatea Counter Cyber Terrorist pentru a găsi hackerul.
Sursa: bleepingcomputer.com
Lasă un răspuns