Un calculator cuantic a distrus orice record

Pe măsură ce viitorul cuantic se apropie, sute, dacă nu mii de companii și grupuri de cercetare, se îndreaptă înspre construirea primului computer cuantic care poate depăși supercomputerele tradiționale. Cu toate acestea, concurența nu este doar între organizații, ci și între metodele de calcul cuantic.

IonQ a fost fondată pe baza unui pariu, pe care calculul „cuantic al ionilor” ar putea să depășească computerele cuantice bazate pe siliciu pe care Google și alții le construiesc. În momentul de față, așa este. IonQ a construit un calculator cuantic care poate efectua calcule pe o matrice de 79 de qubit-uri, învingând eforturile anterioare ale regelui Google cu 7 qubits.

Ratele lor de eroare sunt, de asemenea, cele mai bune în afaceri, cu un singur qubit la 99,97%, în timp ce cei mai apropiați concurenți sunt în jurul valorii de 99,5 și o rată de eroare pe 2 qubiți de 99,3% în cazul în care majoritatea concurenților sunt sub 95%. Dar cum se compară cu computerele obișnuite?

Potrivit lui IonQ, la volumul de muncă la care sunt construite calculatoarele cuantice, le depășește deja. Algoritmul Bernstein-Vazirani, un benchmark IonQ testează capacitatea unui computer de a determina un singur număr codificat (numit oracol), când computerul întreba doar simplu da sau nu.

Când algoritmul este rulat pentru fiecare număr între 1 și 1023, un calculator convențional obține o rată de succes de 0,2%. Calculatorul cuantic al lui IonQ are o rată de succes de 79%.

„Dupa doi ani de activitate, pariul nostru se răscumpără”, spune CEO-ul lui IonQ, Christopher Monroe, consideră că tehnica de calcul cu ion blocat este cea mai bună variantă. „Sistemul IonQ este robust și are forță industrială. Chiar și în această etapă timpurie, rezultatele arată că acest design are mai mult decât toate avantajele la care ne-am așteptat. „

Toate computerele cuantice „izolează și manipulează sistemele cuantice pentru a crea versiuni cuantice de biți de calculator, numiți qubiți”, redă site-ul IonQ. Computerele cuantice înlocuiesc procesoarele tradiționale cu porți logice 0 sau 1 trecând la porți cuantice 0 și 1, care sunt simultan 0 și 1 în timpul calculelor, dar produc 0 sau 1. Această matematică are potențialul de a reinventa tehnica de calculul în domenii cum ar fi chimia, medicina, energetica, logistica și domenii viitoare cum ar fi AI.

Tehnologia specifică a ionilor blocați de la baza computerului cuantic al IonQ mizează pe înlocuirea siliciului răcit pe care Google, IBM și Rigetti îl folosesc cu yterbiu, un metal argintiu foarte rar. Yterbiul ionizat este suspendat într-un câmp electromagnetic oscilant, unde este manipulat de inginerii care programează laserele care introduc, stochează și prelucrează informații.

În timp ce calculul cuantic al „ionilor blocați” are încă de depășit unele obstacole, și anume timpul de operare lent și dimensiunile masive, precizia și scalabilitatea tehnologiei înseamnă că IonQ va permite companiilor să folosească acest calculator cândva în anul viitor.

Supremația cuantică, momentul în care cel mai bun calculator cuantic este mai bun decât cel mai bun calculator tradițional, se apropie rapid.

Sursa: techspot.com

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.