Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis un avertisment asupra apariție unor tulpini rezistente ale bacteriilor infecțioase responsabile de transmiterea gonoree.
Super-bacteriile sunt probabil cele mai nasoale noutăți pentru omenire care pot deveni o boală venerică.
Avertizarea subliniază descoperirea câtorva pacienți din Franța, Japonia și Spania, care adăposteau tulpini de Neisseria gonoreea care nu răspundeau la antibiotice. Ofițerul medical OOD Teodora Wi, prezice că mai sunt multe altele.
Aceste cazuri pot fi doar varful aisbergului, deoarece sistemele de diagnosticare și de raportare a infecțiilor netratabile lipsesc în țări cu venituri mai mici în care gonoreea este de fapt mai frecventă”, spune Wi.
Gonoreea este unul dintre cei mai frecvenți agenți patogeni care se transmit prin contact sexual, iar datorită faptului că este deseori asimptomatică, oamenii nu știu nici măcar că au aceste bacterii.
Utilizarea redusă de prezervative și o creștere a numărului de călătorii contribuie, de asemenea, la răspândirea sa, cu aproximativ 78 milioane de persoane infectate anual.
Bacteriile nu numai că infectează organele genitale ale bărbaților și ale femeilor, dar pot fi găsite și în țesuturile gâtului și rectului, ducând la complicații care includ infertilitatea și sensibilitatea sporită privind infectarea cu virusul HIV.
Începând cu anii 1930, infecțiile bacteriene, cum ar fi gonoreea, chlamydia și sifilisul, au fost tratate cu un simplu curs de antibiotice.
„Cel mai bun moment pentru a avea gonoree a fost anii optzeci, din moment ce au existat multe medicamente cu care să se trateze”, a declarat Ramanan Laxminarayan, directorul Centrului pentru Dificultățile, Economia și Politica Bolilor din USA.
În timp ce cazurile non-simptomatice nu sunt tratate, în absența unui kit de diagnosticare la fața locului, medicii au de asemenea tendința de a asuma infecția numai pe baza simptomelor raportate, prescriinând antibiotice indiferent de prezența infecției.
În ultimile decenii au fost observați un număr tot mai mare de așa numite super-bacterii care au dobândit o rezistență la numeroase antibiotice.
Noi cercetări au constatat rezistență generală la mai multe tipuri de antibiotice frecvent prescrise pentru gonoree.
Doar 3% din țările chestionate între 2009 și 2014 au raportat Neisseria gonoree că are o rezistență la un antibiotic comun și ieftin numit ciprofloxacină. Aproximativ 66% din țările chestionate, au raportat rezistență la un grup de antibiotice din ultimul grup, numit cefalosporine cu spectru extins (ESC).
Veste este foarte proastă, deoarece în multe țări ESC este singura opțiune rămasă pentru tratarea gonoreei.
Dacă sperăm ca un leac miraculos să apară în curând, vom fi dezamăgiți. Nu există nimic în curs de desfășurare, fiind testați doar 3 candidați – unul la sfârșitul unui studiu de fază 3 și doi care tocmai au finalizat studiile din faza 2.
OMS a ignorat la reticența companiilor comerciale de a investi în produse farmaceutice care aduc puțin profit.
În urma izbucnirii epidemiei de Ebola din 2014, care a „șters” aproximativ 5000 de vieți, directorul general al OMS, Margaret Chan, a menționat profitul ca motiv pentru care vaccinurile au fost puțin dezvoltare.
„O industrie bazată pe profit nu investește în produse care nu pot plăti”, a spus Chan.
În mod similar, antibioticele nu sunt mereu atrăgătoare pentru companiile farmaceutice, deoarece – oarecum ironic – bacteriile pot dezvolta o rezistență la acestea.
OMS și-a unit forțele cu inițiativa Drugs for Neglected Diseases pentru a lansa Parteneriatul Antibiotic Global de Cercetare și Dezvoltare pentru a rezolva această problemă gravă.
Pe termen scurt, ne propunem să accelerăm dezvoltarea și introducerea a cel puțin a unuia dintre aceste medicamente esențiale, și să evaluăm posibila dezvoltare a tratamentelor combinate pentru utilizarea de către sistemul public de sănătate , spune directorul de parteneriat Dr. Manica Balasegaram.
Chiar dacă vom dezvolta tehnici mai precise și mai rapide de diagnosticare și noi antibiotice, prevenirea este mult mai bună decât orice tratament!
Sursa: sciencealert.com
Lasă un răspuns