Sărbătorile au trecut, dar nu va faceți griji vin altele și vin și alte ocazii și atunci va trebui să pregătim o prăjitură, un tort, în principiu ceva dulce pentru un eveniment. Tortul de ciocolată de la Dr. Oetker este un tort care „îți face cu ochii” doar cănd îi privești ambalajul. Dar căt de bun este și cum se prepară o să vedem în rândurile următoare.
Prezentare tort de ciocolată de la Dr. Oetker
O să pornesc de la calitatea ambalajului, care este la un nivel ridicat, la un nivel cu care pot să spun că m-am obișnuit cu produsele Dr. Oetker. Cartonul este de calitate, bine tipărit, imaginile sunt clare și destul de explicite. Tortul nepreparat pe care l-am cumpărat expiră în data de 31.10.2014. Ambalajul se deschide cu ușurintă, iar pentru materiile prime din interiorul ambalajului vă recomand să folosiți o foarfecă. Descrierea ingredientelor, cât și rețeta de preparare a tortului sunt tipărite cu un font de dimensiune medie care se citește cu ușurință.
Preț tort de ciocolată de la Dr. Oetker
Prețul tortului este de 8,10 lei cu TVA, la care mai trebuie să mai adăugăm 3 ouă (cca. 1,77 lei cu TVA), margarină 100 grame cca. 0,82 lei, 300 ml lapte cca. 0,96 lei, zahăr vanilat 50 grame cca. 0,65 lei. În total prețul tortului ajunge la cca. 12,3 lei cu TVA și ne oferă o cantitate netă de cca. 550 grame, deci un cost pe o porție 75 grame de cca. 1,67 lei cu TVA. Dar acest cost reprezintă doar costul materiei prime, fără manoperă și fără costul energiei electrice sau a consumului de gaz.
Teste tort de ciocolată de la Dr. Oetker
După mai mulți ani, după mai multe sărbători, am avut ocazia de fiecare dată să testez tortul de ciocolată de la Dr. Oetker, şi pot să spun că au trecut mai bine de 3 ani de când, cu diferite ocazii, am preparat în casă tortul de ciocolată. Desigur, nu eu l-am preparat, ci soția mea, ca să nu existe dubii ca eu am toate meritele. „Meritele” mele sunt că l-am gustat ani la rând.
Gustul tortului este unul echilibrat, nu este foarte dulce, este potrivit. Aluatul, crema, însiroparea au fost dozate la un nivel potrivit care îți crează dorința de a mai servi o porție.Tortul preparat acasă nu se compară cu alte torturi, dintr-un motiv, subiectiv aș putea spune, ceea ce este făcut acasă, adică tortul de cicolată în cazul de față, se investește o cantitate mare de suflet și automat gustul va fi mai bun pentru că este făcut și muncit de tine acasă într-un cuptor și pe o masă pe care o indrăgești.
Teoretic tortul ar trebui să arate ca și în poza de prezentare, care se află pe cutie, dar în practică nu se reușește acest lucru. Așadar trebuie să ne mulțumim cu un design care este unic și să ne apreciem soția sau autoarea/autorul pentru tortul pe care l-a preparat în casă.
Valori nutriționale tort de ciocolată de la Dr. Oetker (gata preparat)
-proteine 5,3 grame
-lipide 11.3 grame, din care acizi grasi saturati 4,6 grame
-glucide 39,3 grame
-sodiu 0,204 grame
-fibre alimentare 1,7 grame
Cum se prepară tortul de ciocolată conform instrucțiunilor?
Se mai adaugă. Pentru blat: 3 ouă,100g margarină, 50 ml de apă (5 linguri). Pentru cremă: 300 ml lapte rece de la frigider, 50g zahăr pudră. Laptele proaspăt trebuie înainte fiert și răcit! Timp de coacere: 50 de minute pentru cuptorul electric / cu aer fierbinte; 45 de minute pentru cuptorul cu gaz.
Cuptor electric: 170 de grade Clesius (preîncălzit)
Cuptor cu gaz: treapta 1-2 (preîncălzit)
Cuptor cu aer fierbinte: 170 de grade Clesius (preîncălzit)
Pentru glazură: 15-20 ml apă (2-3 lingurițe)
Pentru sirop: 100 ml apă (10 linguri), 100 g zahăr, 1 fiolă (2 ml) esență rom Dr. Oetker
1 Pregãtirea aluatului și coacerea
Praful pentru blat, ouãle, margarina și apa se pun într-un vas și se amestecã cu mixerul la vitezã micã câteva secunde pentru omogenizare și apoi, timp de 5 minute, la vitezã mare. Compoziția astfel obținutã se toarnã într-o formã cu diametrul de 24 cm, unsã și acoperitã cu hârtie de copt, se introduce în cuptor, pe grãtarul din mijloc și se coace conform indicațiilor de mai sus. Dupã coacere se lasã 5 minute în forma de copt apoi se scoate cu grijã și se lasã sã se rãceascã complet. Dupã rãcire, se îndepãrteazã hârtia de copt și se taie blatul pe orizontalã în trei pãrți egale.
2 Pregãtirea cremei și însiroparea
Pentru sirop se pun la fiert 100 ml apã (10 linguri) cu 100 g zahãr (5 linguri). Dupã dizolvarea zahãrului, siropul se ia de pe foc, se adaugã o fiolã esențã de rom și se lasã 1-2 minute sã se rãceascã. Se așeazã primul strat de blat pe un platou și se însiropeazã cu 1/3 din siropul rezultat. Într-un vas pentru mixer se pune praful pentru cremã împreunã cu 300 ml lapte rece de la frigider si 50 g zahãr pudrã și se bate cu mixerul timp de 5 minute la treapta 3. Din crema rezultatã se pãstreazã 2 linguri pentru ornarea tortului pe margine.
3 Pregatirea tortului
Peste primul strat de blat însiropat se întinde jumãtate in cantitatea de cremã rămasã. Se pune cel de-al doilea strat de blat și se insiropeazã cu 1/3 din sirop. Se întinde a doua jumãtate din cantitatea de cremã și se pune deasupra al treilea strat de blat însiropat cu restul de sirop. Se amestecã praful pentru glazurã cu 2-3 lingurițe de apã rece pânã la omogenizarea compoziției. Tortul se orneazã pe deasupra cu glazura astfel preparatã, iar pe margine cu cantitatea de cremã opritã. Se poate servi dupã o pãstrare de minim 3 ore în frigider.
Lasă un răspuns