Pe zi ce trece contractele devin din ce în ce mai stufoase, mai alambicate și totuși cele de importanță extremă, care ne rup la nerespectarea lor, sunt trecute cu vederea.
Semnăm ca primarii și sunăm avocații sau căscam ochii?
Nr. 5 – Contractul la utilități
Când a fost ultima oară când l-ai negociat? Sau ai pus măcar câteva întrebări care să îi facă să se miște într-o direcție?!?
Cei care se mută în locul altora la bloc „moștenesc” înțelegerea, mă rog, contractul, care e același de zeci de ani, doar schimbă titularul. Situația se schimbă radical pentru cei care își cumpără un teren. Atunci vei observa aberațiile și abuzurile care abia așteaptă să fie acceptate.
Soluții:
Începe marea documentare, dar din surse (cât mai) autorizate, cere opinii la „360 grade”, informează-te, apoi vorbește, scrie, acționează. Generațiile următoare îți vor fi recunoscătoare!
Nr. 4 – Contractul cu banca
Ai ipotecă? Ai credit(e)? Le-ai cerut ceva la schimb că te pun să plătești în condiții uneori barbare?
O dată semnat, e… cam greu să mai revii, deși unii se trezesc din beție și încep procese costisitoare. Mai bine, la următorul contract pe care AI DE GÂND să îl semnezi cu banca, începe să te interesezi în detaliu ce au făcut ceilalți.
Documentează-te din surse cel puțin credibile care nu sunt din bancă și fă-ți temele. Când ai să ceri un draft de contract și ai să-l studiezi chiar dacă are 1 până la 5 cm grosime ai să știi ce să ceri. Nu se știe dacă ți se va da (aproba), dar e un prim pas.
Nr. 3 – Contractul cu furnizorul de telefonie/Internet
Ai cerut lățimea de bandă care te interesează? Știi ce vrei să transferi în viitor în ambele direcții? Echipamentele ce regim au? Cine le plătește amortizarea? Clauze de reziliere au? Care sunt efectiv, cum se produc ele, ce efect au asupra buzunarului tău?
Nr. 2 – RCA-ul
Ai citit contractul?
L-ai văzut, măcar?
Nici eu nu l-am văzut.
Unde e?
Probabil undeva ascuns la ei într-un sertar.
Știai că dai banii fără să semnezi absolut nimic?
O dată sau de două ori pe an, obligați de lege, achităm din ce în ce mai mulți bani fără să știm ce ne apără și ce nu, în caz de probleme. Pleci cu o hârtie colorată ca să nu iei amendă?
Data viitoare când ți se repetă aceleași replici obosite de ani și ani cu „s-a mărit taxa” pentru că „bla, bla,” ce vei face?
Nr. 1 – Prenupțialul
A sosit ziua cea mare în care, orbi fiind, spunem da sau DA sau DAAAAA sau… că d-asta suntem la Casa Casătoriilor, nu?
N-ar fi rău să fie bine… tot timpul. Corect?
În realitate, la noi pe planetă, pentru cel puțin „90%” dintre noi, lucrurile nu evoluează așa de bine și peste câțiva ani… Ei și în caz de divorț știai că există un contract care se făcea înainte de a merge la Altar și în care fiecare spunea ce să se întâmple dacă treaba… nu mai merge?
„Love is Blind? Really?”
Tu cum ai făcut?
Articol scris de Horia Faliboga
RCAul a inrgistrat o noua crestere… http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Economie/Stiri/Politele+RCA+s-au+scumpit+de+pana+la+6+6+ori+in+ultimul+an
Apropo, tot de RCA. Vreau să-mi înmatriculez mașina și surpriză la poliție, trebuie să prezint pe lângă toate actele și o poliță RCA încheiată pe 6 luni. Dar, în următoarea perioadă de 2 săptămâni, nu o să mă plimb cu autoturismul pentru că, nu am nevoie, dar legea mă obligă să am RCA când înmatriculez mașina. Și într-un fel sunt obligat să-mi înmatriculez mașina pentru că, expiră Certificatul de Autenticitate.