SUA a tipărit „din aer” 75 miliarde de dolari pentru bănci

The Federal Reserve Bank a înmânat recent fără prea multă zarvă 75 de miliarde de dolari băncilor într-un proces cunoscut sub numele de „operațiune de răscumpărare” sau repo.

Această măsură de urgență nu a mai fost utilizată de un deceniu, de la ultima criză financiară.

Această desfășurare de forță a băncilor centrale de a extinde artificial masa monetară, arată cum se pot devaloriza banii într-o secundă. Iar acesta este motivul pentru care bitcoin are valoare și o păstrează pentru că, oferta sa este limitată la 21 de milioane de unități

Care este operațiunea de repo?

În termeni simpli, banca centrală tipărește 75 de miliarde de dolari și îi pune la dispoziția băncilor comerciale pentru o perioadă de 24 de ore.

În schimb, băncile înregistrează titluri de stat și alte active ca și garanție.

Băncile dispun în acest moment de lichiditate instantanee pentru piața monetară, iar băncile execută împrumuturi pe termen scurt între ele. După cum a explicat anterior CCN:

„Băncile obțin peste noapte capitalul de care au nevoie, garantând cu garanții, de obicei obligațiuni de trezorerie, în schimbul numerarului. Când Fed furnizează numerar, acesta tipărește practic banii în schimbul valorilor mobiliare. ”

Semnul crizei?

Este ca și un uscător rapid. Înseamnă că lichiditatea s-a uscat pe piețele bănești peste noapte.

Băncile aveau nevoie disperată de numerar pentru a tranzacționa și a se împrumuta reciproc peste noapte.

Primul semn de avertizare a venit în condițiile în care rata dobânzii a înregistrat imediat până la 10% (față de 2% care este tipic). Fed a trebuit să intervină pentru a ușura criza de lichiditate.

De ce se întâmplă asta?

Reporterul german Holger Zschaepitz a rezumat cu o linie simplă:

„Se părea că băncile aveau nevoie brusc de bani”.

Fed-ul a recunoscut că cea mai probabilă cauză este diminuarea rezervelor de la bănci.

„Presiunea ascendentă asupra ratelor peste noapte a dobânzilor este cel mai direct indicator al faptului că rezervele sunt din ce în ce mai rare”, a declarat Lorie Logan, șefa operațiunilor de piață și analiza pieței la New York Fed, în 2017.

Cu alte cuvinte, băncile nu dețin suficient numerar.

Repo se află lângă prăpastie

Ar trebui să subliniez că operațiunea de repo este o armă pe termen scurt.

Fed injectează lichiditate, iar băncile o plătesc în 24 de ore. Devine o adevărată problemă numai când operațiunea de repoziție se extinde zi de zi.

Deși încă nu este o criză, este o pantă alunecoasă către o politică de relaxare monetară mult mai mare. Acesta mărește probabilitatea de a readuce măsura cantitativă (QE) – programul de cumpărare a obligațiunilor din Rezerva Federală.

De asemenea, vine în ziua în care Rezerva Federală este de așteptat să scadă ratele dobânzilor.

Acesta este motivul pentru care bitcoin contează

Tendința de aici este evidentă. Relaxarea monetară își pavează drumul în stil mare.

Stimulul, rata dobânzii scăzute, QE. Începând cu criza din 2008, aceste instrumente au inundat oferta americană de bani și au slăbit puterea de cumpărare a dolarului.

Bitcoin este diferit. Bitcoin nu poate fi manipulat de băncile centrale.

BTC are o masă limitată la 21 de milioane de BTC, care nu poate fi modificată vreodată. Nicio entitate nu poate tipări mai mulți BTC sau să seteze rate de împrumuturi artificiale.

Oferta zilnică de bitcoin este previzibilă. Politica sa monetară este cunoscută cu decenii înainte.

Prin natura lui deflaționistă, BTC este conceput să crească în valoare atâta timp cât crește cererea. Între timp, băncile centrale luptă pentru a reduce valoarea monedelor lor, făcând acest lucru, distrug valoarea pe termen lung a economiilor tale ca și cetățean.

Băncile centrale imprimă bani în timp ce minerii de bitcoin produc metodic câte un bloc după altul, la fiecare zece minute conform proiectului.

A sosit timpul să alegem ordinea și predictibilitatea în fața haosului bancar.

Sursa: ccn.com

Dacă dorești să schimbi ETH (Ethereum) în BTC (Bitcoin) sau în altă criptomonedă îți recomand kucoin.com.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.