În mod obișnuit petrecem multe ore în fața unui ecran de computer, telefon ori tabletă – apoi, ne mai petrecem timpul și pe canapea.
Poate că acest lucru pare confortabil în timpul săptămânii de lucru, însă statul pe scaun pentru perioade îndelungate ne poate afecta mult sănătatea.
În concordanță cu o noua cercetare, zăbovirea pe scaun încetinește fluxul vital de sânge către creier care poate avea consecințe grave de sănătate pe termen lung.
În mod specific, fluxul scăzut de sânge poate afecta funcția cognitivă și poate crește riscul de boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer.
Însă, dacă te plimbi doar 2 minute la fiecare jumătate de oră, acest lucru restabileste circulația sănătoasă.
Cercetătorii de la Universitatea Liverpool, John Moores, au analizat obiceiurile de ședere a 15 colegi de birou în trei sesiuni separate.
În timpul fiecărei sesiuni, purtau sonde cu ultrasunete care urmăreau circulația sângelui prin arterele cerebrale mijlocii, care servesc direct creierului.
În prima sesiune au stat patru ore continuu, cu excepția pauzelor scurte pentru toaleta. În a II-a sesiune, au efectuat două minute de plimbare intensă pe benzile de alergare din apropiere la intervale de 30 de minute.
Apoi, în cea de-a treia sesiune, au mers timp de opt minute la fiecare două ore.
Fluxului sanguin a fost redus în timpul primei și ultimei sesiuni – când activitatea a fost minimă sau la fiecare două ore – dar a crescut considerabil atunci când subiecții erau activi în mod regulat.
Sophie Carter, un student doctorant care a condus studiul, a declarat că, constatările reafirmă nevoia de activități scurte, dar regulate, de mers pe jos.
Numai pauzele de mers pe jos de două minute au avut un efect global de a preveni o scăderea fluxului de sânge din creier, spune ea.
Ei au publicat concluziile lor în Journal of Applied Physiology, la începutul acestei veri.
Sursa: dailymail.co.uk
Lasă un răspuns