Actualul Cod penal tolerează încălcarea jurământului, fără să se aplice circumstanţe agravante dacă se dovedeşte în instanţă că persoanele aflate sub jurământ au un comportament necinstit şi folosesc încrederea societăţii pentru încălcarea cu intenţie a legilor ţării, jurământul rămânând, astfel, o declaraţie de intenţie fără nicio garanţie față de cetățeni privind respectarea promisiunilor, chiar dacă societatea îi recompensează pe cei aflați sub jurământ cu încredere, onoruri şi privilegii.
În şedinţa din 4 martie 2015 a plenului Senatului, cu 85 de voturi ale senatorilor PSD, LC și UDMR, din 115 prezenți, a fost respinsă inițiativa legislativă pentru completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, detalii suplimentare aici (VIDEO) http://youtu.be/UZIFYjfysxk și aici (WEB) http://www.senat.ro/legis/lista.aspx?cod=18378
Urmează votul Camerei Deputaților.
Legile României cer ca pentru exercitarea unei funcţii publice să se depună un jurământ prin care să se declare ataşamentul pentru interesul cetăţenilor, pentru Constituţie şi legile ţării.
Aceste prevederi legale se aplică Preşedintelui României, Avocatului Poporului, senatorilor sau deputaților, miniștrilor și altor funcționari publici.
Jurământul are menirea să conştientizeze persoana care va ocupa funcţia de demnitate publică despre faptul că cel care jură este dator să exercite funcţia publică cu bună credinţă şi în slujba societății și să transmită societăţii faptul că acea persoană este demnă de respect pentru că a jurat să fie devotată interesului public.
Funcționarii publici, cărora li se cere să jure că îşi vor desfăşura activitatea în interes public şi nu servind interesul personal, ca majoritatea oamenilor obişnuiţi, sunt, recompensați de societate cu încredere, onoruri şi privilegii pentru devotamentul către societate pe care demnitarii îl promit.
Cu toate acestea, încălcarea jurământului astăzi nu are nicio consecinţă juridică în legislaţia actuală, respectiv Codul penal nu sancţionează încălcarea jurământului, transformându-l astfel într-o declaraţie de intenţie fără nicio garanţie față de cetățeni privind respectarea promisiunii, și tot Codul penal omite să includă încălcarea jurământului în cadrul circumstanţelor agravante atunci când cel aflat sub jurământ încalcă legea.
Inițiativa legislativă pe care am depus-o la Senat, propunea corectarea acestei omisiuni prin introducerea la Art.77 al legii privind Codul penal de circumstanţe agravante, unde încălcarea jurământului fiind una dintre aceste circumstanţe care să ducă la sporirea pedepsei.
Dacă s-ar dovedi în instanţă că aceste persoane, care au jurat să aibă un anumit comportament onest şi în slujba societăţii, au avut un comportament necinstit şi au folosit încrederea societăţii pentru încălcarea cu intenţie a legilor ţării, instanţa ar trebui să considere încălcarea jurământului depus ca o circumstanţă agravantă.
Codul penal ar trebui să protejeze suplimentar cetăţenii României faţă de posibilitatea ca demnitari ai statului să le înşele încrederea şi să comită cu intenţie fapte penale, nesocotind jurământul depus.
Jurământul ar trebui să capete inclusiv o responsabilitate juridică și nu să rămână doar o responsabilitate morală, iar persoanele aflate în funcţii de demnitate publică care vor comite, cu intenţie, infracţiuni care presupun şi încălcarea jurământului, ar trebui pedepsite, nu ca restul cetățenilor simpli, ci la nivelul responsabilităților în plus, dar și a onorurilor și privilegiilor în plus primite de la cetățeni, care s-au bucurat de încrederea publică inclusiv pe baza depunerii jurământului.
Lista senatorilor care au votat pentru raportul de respingere a propunerii legislative pentru completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, 04-03-2015 16:34, detalii suplimentare aici: http://www.senat.ro/VoturiPlenDetaliu.aspx?AppID=108770e4-42b1-4049-b07a-3a95c0df665d
PSD, Agrigoroaei Ionel
PSD, Andronescu Ecaterina
PSD, Arcaş Viorel
PSD, Bădălău Niculae
PSD, Badea Leonardo
PSD, Belacurencu Trifon
PSD, Bereanu Neculai
PSD, Bodog Florian-Dorel
PSD, Bota Marius-Sorin-Ovidiu
PSD, Bujor Dumitru-Marcel
PSD, Bumbu Octavian-Liviu
PSD, Butnaru Florinel
PSD, Butunoi Ionel-Daniel
PSD, Calcan Valentin-Gigel
PSD, Chelaru Ioan
PSD, Chiriac Viorel
PSD, Coca Laurenţiu Florian
PSD, Constantinescu Florin
PSD, Cordoş Alexandru
PSD, Corlăţean Titus
PSD, Coste Marius
PSD, Costoiu Mihnea-Cosmin
PSD, Creţu Gabriela
PSD, Cristache Iulian
PSD, Deneş Ioan
PSD, Donţu Ovidiu-Liviu
PSD, Dumitrescu Florinel
PSD, Dumitrescu Cristian-Sorin
PSD, Duruţ Aurel
PSD, Federovici Doina-Elena
PSD, Fifor Mihai-Viorel
PSD, Firea Gabriela
PSD, Frătean Petru-Alexandru
PSD, Isăilă Marius Ovidiu
PSD, Lazăr Sorin-Constantin
PSD, Marin Nicolae
PSD, Mihăilescu Petru-Şerban
PSD, Mitu Augustin-Constantin
PSD, Mocanu Victor
PSD, Moga Nicolae
PSD, Mohanu Nicolae
PSD, Nicolae Şerban
PSD, Oprea Ştefan-Radu
PSD, Păunescu Teiu
PSD, Pavel Marian
PSD, Pop Gheorghe
PSD, Pop Liviu-Marian
PSD, Popa Constantin
PSD, Popa Florian
PSD, Purec Ion-Simeon
PSD, Rogojan Mihai-Ciprian
PSD, Rotaru Ion
PSD, Saghian Gheorghe
PSD, Sârbu Ilie
PSD, Savu Daniel
PSD, Severin Georgică
PSD, Silistru Doina
PSD, Stuparu Timotei
PSD, Suciu Matei
PSD, Tămagă Constantin
PSD, Teodorovici Eugen-Orlando
PSD, Valeca Şerban-Constantin
PSD, Vasiliev Marian
PSD, Vochiţoiu Haralambie
PSD, Voinea Florea
LC, Anghel Cristiana-Irina
LC, Banias Mircea-Marius
LC, Barbu Daniel-Constantin
LC, Ehegartner Petru
LC, Ilieşiu Sorin
LC, Mihai Alfred-Laurentiu-Antonio
LC, Nasta Nicolae
LC, Năstase Ilie
LC, Nistor Vasile
LC, Niţă Mihai
LC, Pelican Dumitru
LC, Popescu-Tăriceanu Călin-Constantin-Anton
UDMR, Klárik László-Attila
UDMR, László Attila
UDMR, Pataki Csaba
UDMR, Tánczos Barna
UDMR, Vegh Alexandru
UDMR, Verestóy Attila
Neafiliați, Ghişe Ioan
Neafiliați, Iovescu Ioan
Comunicat scris de Senator Valeriu Todirașcu.
Lasă un răspuns