Senatul refuza diminuarea deturnarilor si a risipei din Sanatate prin aplicarea cotei de 9%TVA la preventie

senat

Senatul respinge aplicarea cotei de 9% TVA la produsele destinate prevenției, măsură care ar fi permis salvarea multor vieți omenești, prin creșterea finanțării Sănătății cu peste 100 milioane EUR anual, fără alocări suplimentare de la buget.

În şedinţa din 4 martie 2015 a plenului Senatului, cu 76 de voturi ale senatorilor PSD și LC, din 115 prezenți, a fost respinsă inițiativa legislativă pentru pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, detalii suplimentare aici (VIDEO) http://youtu.be/sQMuHtjvGqQ și aici (WEB) http://www.senat.ro/legis/lista.aspx?cod=18381

Urmează votul Camerei Deputaților.

Această inițiativă legislativă, pe care am susținut-o în plenul Senatului, propunea diminuarea de la 24% la 9% a cotei actuale de TVA aplicate produselor pentru prevenție care ar fi generat următoarele doua efecte:

1. Diminuarea deturnări și risipei din banii Sănătății, plătiți de cetățeni pentru asigurările sociale de sănătate, din care o treme se întorc înapoi către bugetul de stat, pentru plata TVA și a impozitelor pentru salarii, iar suplimentar, se resipesc alți bani din Sănătate prin efectul pervers al aplicării concomitente a 24%TVA la produsele destinate prevenției și a cotei reduse de 9%TVA la medicamente, Guvernul inducând astfel, prin măsuri fiscale, consumul irațional de medicamente și tratamente mult mai scumpe, a căror componentă de cost aferentă TVA-ului este mult mai mare, în termeni absoluți, comparativ cu cea a produselor destinate prevenției, achizițiile de medicamente fiind de șase ori mai mari.

2. Creșterea finanțării Sănătății, fără alocări suplimentare de la buget, prin diminuarea cheltuielilor din Sănătate, respectiv a componentei de cost privind cheltuielile directe și indirecte cu medicamentele și tratamentele mult mai scumpe, generate de Guvern prin stimularea, prin măsuri fiscale, a consumului irațional de medicamente și tratamente scumpe, în faze avansate a bolilor și cu durată lungă de spitalizare, în detrimentul produselor destinate prevenției, care sunt mult mai ieftine.

Prin aplicarea cotei reduse de 9%TVA la prevenție, care astfel va genera o creștere imediată a finanțării Sănătății cu peste 100 milioane EUR anual, fără alocarea suplimentară de fonduri, se vor puteau salva mult mai multe vieți omenești.

Directiva UE 2006/112 privind TVA-ul, la Anexa III, menționează că pot benefica de o cotă redusă de TVA produsele farmaceutice utilizate pentru îngrijirea Sănătății și prevenirii bolilor, așa cum sunt aparatura, consumabilele şi reactivii, utilizate în profilaxie, investigaţii imagistice, funcţionale și de laborator, cărora Guvernul le aplică acum cota standard de 24% TVA.

Iată un exemplu al risipei induse de Guvern: în cazul unor infecții respiratorii, pe durata tratamentelor se prescriu mai multe antibiotice, iar printr-un test simplu și ieftin de diagnostic, asa cum este antibiograma, se poate evită tratamentul antibiotic inutil, scump, cu posibile reacții adverse și costuri colaterale.

Cu alte cuvinte, atunci când mergi cu mașina la service, cu ceva probleme la motor, în lipsa unui diagnostic se poate decide schimbarea motorului, dar în urma unui diagnostic complet s-ar putea identifica și schimba o singură piesă, a cărei preț este mult mai mic decât prețul motorului.

Un set de investigați de screening care permit depistarea precoce și evitarea unor costuri uriașe ale afecţiunilor potenţial severe sunt: glicemia, colesterolemie, TSH-ul, testul Babeş-Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin, mamografia şi ecografia pentru depistarea cancerului de sân, colonoscopia de screening, ecografii şi alte investigații imagistice pentru depistarea precoce a recidivelor de cancer sau a metastazelor. Un alt grup de investigaţii sunt cele de preconcepţie şi din timpul sarcinii care previn afecţiuni letale sau tratament foarte costisitor după naştere. În cazul tratamentelor oncologice, costurile mari ale acestora din fazele avansate ale bolii pot fi înlocuite cu metode de screening care permit aplicarea de tratamentelor mult mai ieftine, curative sau cu o durată mai mare de viață pentru pacienți.

Lista senatorilor care au votat pentru respingerea propunerii legislative pentru completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, 4 martie 2015, 16:16, detalii suplimentare aici: http://www.senat.ro/VoturiPlenDetaliu.aspx?AppID=296baa34-8295-4cb2-8638-d648337a5560

PSD, Agrigoroaei Ionel

PSD, Andronescu Ecaterina

PSD, Arcaş Viorel

PSD, Bădălău Niculae

PSD, Badea Leonardo

PSD, Belacurencu Trifon

PSD, Bereanu Neculai

PSD, Bodog Florian-Dorel

PSD, Bota Marius-Sorin-Ovidiu

PSD, Bujor Dumitru-Marcel

PSD, Bumbu Octavian-Liviu

PSD, Butnaru Florinel

PSD, Butunoi Ionel-Daniel

PSD, Calcan Valentin-Gigel

PSD, Chelaru Ioan

PSD, Chiriac Viorel

PSD, Coca Laurenţiu Florian

PSD, Constantinescu Florin

PSD, Cordoş Alexandru

PSD, Corlăţean Titus

PSD, Coste Marius

PSD, Costoiu Mihnea-Cosmin

PSD, Creţu Gabriela

PSD, Cristache Iulian

PSD, Deneş Ioan

PSD, Donţu Ovidiu-Liviu

PSD, Dumitrescu Florinel

PSD, Duruţ Aurel

PSD, Federovici Doina-Elena

PSD, Fifor Mihai-Viorel

PSD, Firea Gabriela

PSD, Frătean Petru-Alexandru

PSD, Isăilă Marius Ovidiu

PSD, Lazăr Sorin-Constantin

PSD, Marin Nicolae

PSD, Mocanu Victor

PSD, Moga Nicolae

PSD, Mohanu Nicolae

PSD, Nicolae Şerban

PSD, Oprea Ştefan-Radu

PSD, Păunescu Teiu

PSD, Pavel Marian

PSD, Pop Gheorghe

PSD, Pop Liviu-Marian

PSD, Popa Constantin

PSD, Popa Florian

PSD, Purec Ion-Simeon

PSD, Rogojan Mihai-Ciprian

PSD, Rotaru Ion

PSD, Saghian Gheorghe

PSD, Sârbu Ilie

PSD, Savu Daniel

PSD, Severin Georgică

PSD, Silistru Doina

PSD, Stuparu Timotei

PSD, Suciu Matei

PSD, Tămagă Constantin

PSD, Toma Ion

PSD, Valeca Şerban-Constantin

PSD, Vasiliev Marian

PSD, Vochiţoiu Haralambie

PSD, Voinea Florea

LC, Anghel Cristiana-Irina

LC, Banias Mircea-Marius

LC, Barbu Daniel-Constantin

LC, Ehegartner Petru

LC, Ilieşiu Sorin

LC, Mihai Alfred-Laurentiu-Antonio

LC, Nasta Nicolae

LC, Năstase Ilie

LC, Nistor Vasile

LC, Niţă Mihai

LC, Pelican Dumitru

LC, Popescu-Tăriceanu Călin-Constantin-Anton

UDMR, László Attila

PNL, Florian Daniel Cristian

Comunicat scris de Senator Valeriu Todirașcu

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.