În perioada 17-20 Septembrie, în Debrecen, Ungaria, s-a desfășurat Campionatul Mondial de Fotbal de Masă la 12 atingeri (Brazilian) și Sectorball . Țara noastră a fost reprezentată de o echipă formată din 7 jucători. Echipa României au reușit performanța ca în finala pe echipe să treacă de Ungaria cu scorul de 5-3, prima oară în istoria Campionatului Mondial de Fotbal de Masă, astfel câștigă Campionatul Mondial de Fotbal de Masă – secțiunea Sectorball.
În perioada 17-20 Septembrie, în Debrecen, Ungaria, s-a desfășurat Campionatul Mondial de Fotbal de Masă la 12 atingeri (Brazilian) și Sectorball. Țara noastră a fost reprezentată de o echipă formată din 7 jucători. Astfel reprezentanții României au pornit în cursa pentru a obține cât mai multe premii în această competiție, prin jucătorii Pakai Gyorgy, Simonfi Istvan, Simon Ferenc, Moldovan Karoly, Varga Ervin, Dr Havas Peter și Valics Lehel.
Pe perioada concursului s-au desfășurat meciuri de mai multe tipuri de jocuri. În echipă de 4+1, în perechi și individuale atât la ceea cu stilul de 12 atingeri, stil brazilian cât și Sectorball.
Echipa României au reușit performanța ca în finala pe echipe să treacă de Ungaria cu scorul de 5-3, prima oară în istoria Campionatului Mondial de Fotbal de Masă, cunoscut fiind că Ungaria era de neînvins în acest sport.
Însă băieții noștrii au reușit și alte performanțe notabile, aducând acasă mai multe medalii.
Echipa Sectorball – Locul 1, Campioni Mondiali (Moldovan, Pakai, Martonfi, Simon, Havas) Echipa 12 Atingeri – Locul 3 (Moldovan, Varga, Valics, Simon, Havas)Individuale: Sectorball – Pakai Gyorgy – locul 3Perechi: Varga Ervin – Dr Havas Peter – locul 2
“A fost greu. Timp de decenii nimeni nu a reușit să detroneze echipa Ungariei, fiind cei mai puternici în acest joc. Însă cu antrenamente multe și cu participări la multe concursuri, am reușit să trecem de ei. A fost o senzație unică! Munca în echipă a dat roade!” – a declarat Pakai Gyorgy, multiplu campion național și internațional în acest sport.
“Din păcate suntem o echipă mică cei care mai practicăm acest sport. Acum 2-3 decenii se juca pe tot teritoriul României fotbalul de masă sau fotbalul cu nasturi. Însă aceea generație de jucători s-a dispersat în timp, unii au plecat în alte tari, unii s-au lăsat de joc sau au trecut pe o altă lume să joace. Însă acum am demonstrat că o echipă cu un număr de 30-40 de ori mai mică decât în Ungaria poate face minuni, sperăm să trezim interesul generației mai tinere și aceștia să dorească să joace și ei fotbal de masă. Jocul este simplu, ușor de învățat și oferă ore de distracție, la fel ca și simulatoarele de fotbal pe calculator. Noi oferim suportul nostru pentru cine dorește să învețe acest joc.” – ne spune Valics Lehel, jucător de fotbal de masă și reprezentantul Asociației Institutul pentru Comunicare, Educație, Cultură şi Sport.
Despre fotbalul de masă: Jocul de fotbal de masă este o variantă de sport intelectual de iscusință a fotbalului cu nasturi, a jocului de popor de imitație a fotbalului. Conform celei mai vechi notări, acest joc s-a format undeva în anul 1900-1905 pe teritoriul bazinului Carpatic după apariția și răspândirea fotbalului. (azi a devenit Sectorball). Rapid jocul a devenit celebru de la Cluj-Napoca până la Bratislava, de la Oisek până la Beregovo, de la Novi Sad până la Kosice. Iubitorii sportului se strângeau în cercuri de prieteni, în cluburi și jucau campionate între ei. În anii 1930, 1940 aceste cercuri de prieteni au luat la cunoștință unii de alții și adesea se provocau pentru meciuri de replică. Problema era însă că fiecare societate avea reguli de joc proprii, inventate de ei.
Din aceasta cauză de cele mai multe ori gazdele câștigau împotriva oaspeților care nu cunoșteau regulile. În 1958 în Budapesta conducătorul unui cerc de prieteni a invocat toți conducătorii cluburilor de joc la o consfătuire pentru înființarea unei asociații, pentru stabilirea regulilor unitare și pentru anunțarea unui campionat oficial. Au editat cartea cu regulamente și în fiecare an au stabilit și anunțat Campionatul Individual National, respectiv Campionatul National pe Echipe. De curând cercetările au rezultat, că emigranții europeni au răspândit jocul și în America de Sud, care peste puțin timp a căpătat o mare popularitate datorită asemănării cu fotbalul, respectiv a instrumentelor de joc care nu presupuneau mari cheltuieli. Astăzi în Brazilia un milion de oameni joacă constant jocul 12 atingeri – brazilian.
Lasă un răspuns