Universitatea din York atrage atenția asupra riscurilor pe care le prezintă nivelul ridicat de neonicotinoide asupra albinelor.
Indiferent că e vorba de albine lucrătoare sau de regine de stupuri, acestea mor mult mai rapid odată ce au intrat în contact direct cu polenul contaminat de neonicotinoide, și mai mult decât atât odată infectate cu respectivul pesticid, albinele infectează intreaga colonie, întrucât devin purtatoare ale acestei substante care este toxică și contagioasă.
În plus, fapt destul de surprinzător, cercetătorii care au studiat fenomenul au constatat că polenul contaminat cu acest pesticid nu provenea din recoltele tipice, ci din plante care se aflau în imediata vecinătate a florilor frecventate de albine.
Povestea a luat amploare în Ontario și în anumite zone din America de Nord, cauzând chiar reacții de negare din partea anumitor grupări și organizații, care au încercat să argumenteze că cifrele oficiale referitoare la albinele moarte datorate acestui pesticid sunt nerealiste, și că respectivele albine au fost expuse timp mult mai îndelungat la neonicotinoide decât sugerau studiile inițiale.
Profesorul de biologie Amro Zayed consideră că trebuie efectuate monitorizări cât mai precise pentru determinarea exactă a cauzelor care au dus la moartea albinelor, întrucât rezultatele sunt îngrijorătoare pentru soarta apiculturii în regiunile respective, nemaivorbind de impactul asupra sănătății populației și asupra afacerilor cu miere.
Sursa: sciencedaily.com
Lasă un răspuns