Compania ucraineană de energie, DTEK, a deschis oficial una dintre cele mai mari centrale solare din Europa. Proiectul Pokrovska de 240 MW a fost instalat în doar opt luni, a spus compania.
Ferma de panouri solare a început să alimenteze rețeaua în octombrie, iar inaugurarea sa oficială a avut loc alaltăieri. „Pentru DTEK, Pokrovska SPP [centrala solară] este o etapă de calitate și o dovadă a expertizei noastre în creștere”, a declarat directorul executiv Maksim Timchenko.
„Cu experiența acumulată în proiectele anterioare, am construit o echipă profesionistă, am achiziționat și instalat echipamente electrice de la cei mai buni producători din lume și am asigurat integrarea cu succes a centralei solare în sistemul energetic al țării. Acesta este un proiect național 100% construit de ucraineni pentru ucraineni. ”
Amplasat pe fostele cariere de mină
Compania a adăugat 16 subcontractanți cu un volum de contract cumulat de 48 de milioane de euro și au fost încredințați să furnizeze servicii. Proiectul este a treia mare instalație solară dezvoltată de DTEK, la un cost total de 193 milioane EURO. Aproximativ 840.000 de panouri solare – furnizate în mod inevitabil de către compania Risen – au fost plasate într-o carieră minieră de 437 hectare, care nu poate fi folosită pentru agricultură.
Risen a livrat module solare în Ucraina cu o capacitate de 763 MW în prima jumătate a anului, plasând producătorul în topul furnizorilor mondiali.
Ucraina se confruntă cu o grabă din partea dezvoltatorilor pentru a finaliza proiectele solare la timp pentru a se califica la tariful în valoare de 0,1502 € / kWh înainte ca plata să înceapă să se reducă treptat – ca parte a unui eventual schimb către un regim de achiziții cu licitație inversă.
În martie, compania DTEK a declarat că a pus în funcțiune centrala solară Nikopol de 200 MW, tot într-o fostă carieră. Potențialul oferit de refacerea carierelor de mină pentru generarea de energie curată a fost identificat de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene în iulie. Generarea de energie solară fotovoltaică reprezintă o linie de salvare pentru regiunile europene dependente de cărbune și care sunt în tranziție. S-a estimat că aceste zone ar putea găzdui o capacitate regenerabilă de 730 GW.
Independența energetică
DTEK spune că proiectele sale solare la scară mare ajută la accelerarea independenței energetice a Ucrainei, deoarece națiunea este blocată în negocierile trilaterale de transport a gazelor cu Rusia și UE.
Contractele care reglementează transportul gazelor din Rusia în Europa prin Ucraina vor expira anul acesta. Rusia intenționează să eludeze Ucraina folosind conductele sale Nordstream 2 și Turkstream, prin mările Baltice și, respectiv prin Marea Neagră.
Totuși, Ucraina dorește ca un acord de interconectare care să includă teritoriul său pentru încă un deceniu. Cu relații tensionate de când Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina în 2014, patru runde de discuții mediate de UE nu au reușit până acum să ajungă la un acord de transport de gaze.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, a declarat: „Mesajul meu cheie în cadrul reuniunilor noastre, atât bilaterale, cât și trilaterale a fost:„ Timpul se scurge, și având în vedere circumstanțele trebuie să existe un sens clar al urgenței ”. Prin urmare, am făcut apel la toți cei din jurul mesei să fie cât mai constructivi. ”
Giantul energetic rus de stat Gazprom, a întrerupt în mod repetat furnizarea de gaze către Ucraina în timpul iernilor din 2006, 2008-2009 și 2014.
Sursa: pv-magazine.com
Lasă un răspuns