Producatorii de sacose plastic, incotro?

Tinand cont ca trecem cu totii printr-o accentuata perioada de criza, nu se putea ca industria, si in particular producatorii de sacose plastic, sa fie menajati in vreun fel. Daca unii sunt trup si suflet dedicati salvarii naturii, sunt la fel de porniti sa desfiinteze o intreaga ramura economica, lasand micile fabricute de sacose plastic personalizate pe drumuri, in adevaratul sens al cuvantului.

Sacrificiul companiilor producatoare de sacose plastic nu pare sa trezeasca vreun sentiment de compasiune in autoritarii protectori ai ecosistemului. Sa fie aceasta tendinta ministerelor ce dicteaza bunul mers al lucrurilor intr-o economie si intr-un stat precum unul aflat la ”poalele” dezvoltarii?

”Spargatorii de gheata”

In urma cu vreo 3 ani, mai exact pe 1 ianuarie 2011, ecologistii italieni se pregateau pentru sarbatorirea unui an de-a dreptul memorabil. Iar motivele lor de bucurie aveau drept sursa interzicerea binecunoscutelor sacose din plastic maieu, ce populeaza de ani buni toate supermarket-urile europene.

Desigur ca pe de alta parte, producatorii acelorasi sacose plastic personalizate sau simple erau pregatiti sa infrunte un an la fel de ”memorabil”. Insa motivele acestora erau cu totul diferite. La mijloc se aflau pe de o parte angajatii, tematori pentru pierderea locului de munca, iar pe de alta, investitiile considerabile ale companiilor, amenintate sa se duca pe apa sambetei.

”Imitatorii” de idei

Febra interzicerii atat de batjocoritelor sacose din plastic a ajuns mai nou si pe taramurile autohtone. Si cum ne mandrim ca suntem europeni, facem tot ce ne sta in putinta pentru a ne supune legilor si legiuitorilor ce le promulga. Le suntem fideli normativelor, in special atunci cand sunt lansate din vreo tara europena ”fruntasa”. Pentru ca scopul nostru este sa ne punem bine pe langa cei ”atotputernici”, si in aceasta lume, nu doar in ”cea de apoi”.

Se pare ca cineva le-a pus gand rau atat producatorilor de sacose plastic, in scopul eliminarii lor dintr-o economie care numai de bete-n roate nu are nevoie. Ecologistii, cei mai devotati protectori ai mediului, se vede ca nu au militat degeaba pentru stoparea poluarii si interzicerea deseurilor care nu sunt biodegradabile.

Tapii ispasitori

Si in plinul vartej al tornadei ”bio-protective”, cazura si bietii producatori de sacose din plastic autohtoni. Cine nu cunoaste de ce sunt in stare bietele sacose din plastic banana sau maieu, accesorii nelipsite o data ce parasim casele magazinelor? Si-au facut treaba saracele de ele atata amar de vreme.

Trebuie sa recunoastem ca multe sacose plastic personalizate ne sunt furnizate in mod gratuit de catre administratorii marilor afaceri precum boutique-urile sau hipermaket-urile. De multe ori, aproape ca nici nu le luam in seama, iar ele sfarsesc dupa doar cateva minute de utilizare, direct la tomberon. Era de asteptat ca la un moment dat, lucrurile sa ne cam scape de sub control, punand stapanire pe instinctul romanasului de a risipi tot ce primeste ”degeaba”.

”Furtuna” ecologica

Desigur ca ”invazia” acestor sacose plastic peste tot in natura, a emis un semnal de alarma in ”ograda” celor preocupati de salvarea mediului inconjurator. Raspunsul ecologistilor a fost cat se poate de prompt, fara sa se gandeasca la consecintele pe care un astfel de ”embargo” l-ar avea asupra companiilor producatoare de sacose din plastic.

Ce se va alege de investitiile costisitoare in ultimele tehnologii de fabricatie? Ce se va intampla cu clasa muncitoare aflata pe statele de plata ale fabricantilor de mase plastice? Cum va ramane cu taxele si cotizarile la Fondul pentru Mediu?

Nu materia prima biodegradabila, mult mai scumpa, este solutia pentru inlocuirea nemuritoarelor sacose din plastic cu sacose biodegradabile. Si nici interzicerea unor produse care, de bine de rau, reprezinta o sursa de trai pentru multe persoane care muncesc intr-o astfel de ramura economica.

O cale de mijloc ar trebui sa existe mereu, fara ca industriasii si cei care au mai avut un capital cat de cat sa fie nevoiti sa-si schimbe complet linia de productie investind in materiale complet noi. Un acord ar trebui sa multumeasca ambele parti, fara sa dauneze in vreun fel. Prin urmare, cine are urechi de auzit sa auda…

Compania Total Grama Prod, la fel ca alti producatori similari, este interesata sa mentina aceeasi linie de productie si aceeasi materie prima pentru sacosele din plastic. Insa daca pungile de hartie vor castiga competitia dintre plastic si bio, ramane sa o constatam singuri o data cu scadenta din 2020. Pentru ca acesta este termenul limita, dupa care toate usile producatorilor de sacose din plastic vor fi zavorate de catre autoritati.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.