Poluarea aerului eclipsează producerea energiei solare

Conform unui nou studiu efectuat în privința panourilor solare, ce avea drept scop stabilirea ratei de performanță a acestora, particulele aeriene ce conțin diferiți compuși nocivi proveniți din poluarea aerului au tendința de a se acumula pe panourile solare, împiedicînd funcționarea la eficiență maximă, și afectandu-le performanța generală într-o proporție destul de mare.

Regiunile de pe glob unde această problemă a fost raportată într-un mod cu adevarat îngrijorător sunt China, India, și Peninsula Arabică, unde procentajul de pagubă produs de către respectivele acumulari a fost de peste 25%.

Michael Bergin – profesor de protecția mediului la Universitatea Duke – a efectuat un studiu ce relevă sscăderea eficienței panourilor datorată acumularii de smog și de murdărie provenită din aerul poluat.

Totodată el a trecut și la curățarea panourilor sale și ale colegilor săi, iar rezultatul a fost și mai surprinzător: după ștergerea panourilor, eficiența lor a crescut cu nu mai puțin de 50%, asta dupa ce fuseseră lăsate murdare timp de mai multe săptămâni

Particulele de praf și de mizerie provenite din diferite alte activități umane efectuate în casă și în jurul casei prezintă o problemă cel puțin la fel de gravă.

„Aceste particule sunt mici și lipicioase, ceea ce le face să fie mult mai greu de curățat, și ceea ce e și mai rău e faptul că, dată fiind natura destul de sensibilă a panourilor, cu cât încercăm să le curățăm mai bine, cu atât riscul de a le distruge crește” – constată cu dezamagire Mike Bergin.

Sursa: sciencedaily.com

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.