Panourile solare imprimate cu cerneală inkjet vor revoluționa energia verde

Nu este prima dată când vorbesc despre panouri solare imprimate cu cerneală inkjet.

Recent, am văzut că se cercetează panourile solare transparente, care se pare că vor înlocui în viitor geamurile obișnuite pentru a furniza și energie electrică.

Astfel, într-o zi toate clădirile ar putea fi echipate cu ferestre și fațade care să asigure necesitățile energetice ale fiecărei clădiri.

Acest vis sustenabil este astăzi cu un pas mai aproape de a deveni realitate datorită fizicianului polonez și a femeii de afaceri Olga Malinkiewicz.

Doamna Olga în vârstă de 36 ani a dezvoltat o metodă nouă de procesare cu jet de cerneală pentru „Perovskites” – o nouă generație de celule solare mai ieftine – ceea ce face permite manufacturarea de panouri solare la temperaturi scăzute, reducând astfel dramatic costurile de producție.

Într-adevăr, tehnologia Perovskite este pe cale să revoluționeze accesul la energia solară pentru toată lumea, dat fiind proprietățile fizice surprinzătoare, spun unii experți.

„În opinia noastră, celulele solare Perovskite au potențialul de a facilita țărilor sărace accesul la energie”, a declarat Mohammad Khaja Nazeeruddin, profesor la Institutul Federal de Tehnologie din Lausanne, Elveția – o instituție care cercetează domeniul energiei solare.

Panourile solare acoperite cu minerale sunt ușoare, flexibile, eficiente, ieftine și au diverse nuanțe și grade de transparență.

Ele pot fi fixate cu ușurință pe aproape orice suprafață – fie laptop, mașină, dronă, nave spațiale sau clădiri – pentru a produce energie electrică, inclusiv la umbră sau în interior.

Deși entuziasmul este nou, perovskitul este cunoscut științei cel puțin din anii 1830, când a fost identificat pentru prima dată de minerologul german Gustav Rose în timp ce desfășura o activitate în munții Urali și a fost numit după minerologul rus Lev Perovski.

În următoarele decenii, sintetizarea structurii atomice a perovskitelor a devenit mai ușoară.

Dar acest aspect, nu s-a întâmplat până în 2009 când cercetătorul japonez Tsutomu Miyasaka a descoperit că perovskitele pot fi folosite pentru a forma celule solare fotovoltaice.

Sursa: techxplore.com

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.