O echipă de ingineri au tiparit cu succes 3D, țesuturi pe care cred că medicii le-ar putea implanta într-o zi pacienților pentru a-i ajuta la vindecarea leziunilor genunchiului, gleznelor și coturilor, leziuni care au încheiat cariera nenumăraților sportivi.
„Cred că acest lucru va fi un instrument puternic pentru a ajuta oamenii cu leziuni sportive uzuale”, a declarat cercetătorul de la Universitatea Rice, Sean Bittner, într-un comunicat de presă – deși impactul activității grupului s-ar putea extinde mult dincolo de gazon sau teren.
Tranziția este finalizată
Într-un studiu publicat în revista Acta Biomaterialia, Bittner și colegii săi de la Universitatea Rice și Universitatea din Maryland (UMD) își detalia eforturile de a institui un implant care să reproducă țesutul osteochondral al organismului.
Acesta este țesutul găsit la capătul oaselor lungi și datorită schimbării consistenței acestuia – trecerea de la cartilagiu la os – bioinenginerii au avut probleme la imitarea acestora în laborator.
Cel puțin au făcut până acum. Cercetatorii de la Rice si UMD au folosit materiale diferite pentru a imprima 3D fiecare parte din scheletul țesutului lor osteochondral: un amestec de polimeri pentru cartilaj si o ceramica pentru oase.
Medicina personalizată
Cercetătorii au adăugat, de asemenea, pori la scheletul țesutului pe care celulele pacientului și a vaselor de sânge s-ar putea infiltra. Acest lucru ar permite implantului să se îmbine perfect cu biologia naturală a beneficiarului, ajutându-i să-și vindece osul și cartilajul rănit.
Următorul pas pentru cercetători este să găsească o soluție pentru a imprima implanturi proiectate pentru a se potrivi perfect pacienților.
Nu doar sportivii accidentați ar beneficia de aceste implanturi, ci toată lumea care suferă de o accidentare ar putea beneficia de ele, dacă echipa va reuși să perfecționeze tesutul.
Sursa: futurism.com
Lasă un răspuns