Oamenii de știință au descoperit o celulă care poate regenera orice organ uman!

Un grup de biologi a reușit să identifice și să izoleze celulele vii de la un organism capabil să se regenereze, potrivit unui raport publicat de revista Cell.

În acest moment este vorba despre planarieni, o familie de viermi care, atunci când sunt tăiati în bucăți, se pot regenera fiecare într-un individ complet nou, o capacitate care a atras interesul științific de zeci de ani.

Mai mult de un secol în urmă s-a stabilit că regenerarea se datorează multiplicării anumitor tipuri de celule care au fost numite „neoblast”. Dar experimentele au arătat că nu toate sunt potrivite pentru regenerare.

Când au fost descoperite celulele stem pluripotente, a devenit evident că acestea sunt tocmai tipul de „neoblast” capabile de regenerare. Cu toate acestea, până de curând, cercetătorii s-au ocupat de instrumentele care ajută la identificarea acestor tipuri de celule, le izolează și le studiază fără a le distruge.

Grupul condus de Alejandro Alvarado de la Stowers Medical Research Institute (Statele Unite) a selectat celulele care generează proteina piwi-1, un marker identificat al celulelor stem. În timpul studiului, au stabilit că aceste celule sunt împărțite în două clase: cele care produc o cantitate mare de piwi-1 și cele care o fac într-o măsură mai mică.

Prin studierea ADN-ului ambelor clase, biologii au ajuns la concluzia că numai primii ar putea fi adevărații neoblasti.

Apoi, cercetatorii au selectat aproximativ 8.000 de celule din aceasta clasa si au secventiat ARN-ul lor, care a relevat 12 tipuri de celule stem cu niveluri ridicate în piwi-1. După ce au analizat ADN-ul lor, biologii au renuntat la toți candidații ale căror gene au arătat o specializare și s-au format, caparte a pielii etc. În acest fel el, se va menține tipurile care pretind a fi pluripotente. Oamenii de știință le-au codificat ca si Nb1 și Nb2.

Ultima s-a dovedit a fi proteina TSPAN-1, aparținând așa-numitelor „tetraspanine”, o familie de proteine cu vechime mare regăsită în celulele animalelor, plantelor și ciupercilor, fiind probabil strămoșul lor comun. Funcțiile nu au fost încă studiate pe deplin, dar este important să se afle în membrana celulară.

Cercetatorii au creat agresiuni sensibile la TSPAN-1, ceea ce i-a ajutat să identifice și să izoleze celulele Nb2.

Pentru a verifica dacă acesta este „elixirul vieții”, biologii au expus unii planificatori la o doză letală de radiații și le-au transplantat într-o singură celulă Nb2.

Istoricul transplanturilor a salvat viermii, se pare, condamnați. O celulă stem a înlocuit toate celulele moarte ale țesuturilor și organelor.

Lucrul important este că moleculele folosite ca markeri adevărați sunt, de asemenea, generați în corpul uman. Acesta este motivul pentru care oamenii de știință recunosc că organismul uman poate conta pe mecanismele de regenerare latente, pe care le acceptă să le activeze.

Sursa: aliensdocs.com

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.