Mierea de albine, pe lângă multe alte beneficii și contribuții la sănătatea și echilibrul organismului uman, are și proprietăți antiseptice, cunoscute atât de către apicultori, cât și de către medici timp de ani de zile.
Iată însă că o echipă de cercetători ambițioși a reușit să descopere niște proprietăți și mai speciale în jeleul regal, care e considerat fratele mai mic al mierii.
Acest jeleu reprezintă de fapt hrana directă secretată de către albinele lucrătoare, cu care ele își hrănesc toate larvele, și in special pe regina-mama a stupului.
În timpul creșterii sale, regina-mamă trăiește practic scaldată în această substanță, motiv pentru care dezvoltarea sa este atât de specială în comparație cu restul albinelor.
Acest jeleu este de culoare albă, e foarte lipicios, iar specialiștii de la Academia Slovaca de Științe au descoperit că deține și puternice proprietăți antiseptice datorită unei molecule care ajută celulele pielii umane să se reorganizeze și să închidă în mod eficient plăgile.
Molecula în cauză este de fapt o peptidă care a fost denumită „defensin-1” și aparține unei clase mari de proteine antimicrobiale ce se află în anumite plante și animale.
Peptida accelerează producția unei enzime denumită MMP-9, ce are un rol important în regenerarea celulelor matrice ale pielii.
Sursa: sciencealert.com
Lasă un răspuns