Nu suntem departe de momentul în care o să putem să ne imprimăm medicamentele sau organele interne cu o imprimată 3D.
Oamenii de știință au imprimat o inimă 3D artificială din silicon care este moale și bate aproape ca o inimă umană.
Acest pas ne aduce mai aproape de înlocuirea inimilor umane deteriorate, fără a fi nevoie de un transplant. Actualmente sunt în jur de 26 milioane de persoane în întreaga lume care suferă de insuficiență cardiacă și o lipsă globală a donatorilor.
Posibilitatea de a face inimile artificiale personalizate ar fi o soluție inestimabilă pentru o problemă care persistă de mult timp.
Echipa din spatele inimii artificiale, de la ETH Zurich din Elveția, spune că inima prototipului său poate bate într-un mod foarte natural pentru aproximativ o jumătate de oră înainte ca materialele să se descompună, însă cercetătorii lucrează din greu pentru a-și îmbunătăți noua invenție.
„Obiectivul nostru este de a dezvolta o inimă artificială de aproximativ aceeași dimensiune ca cea a pacientului și care să imite inima umană cât mai aproape posibil ca și formă și funcție”, a spus, Nicholas Cohrs din cadrul echipei.
Inima din silicon dispune de ventricule stângi și dreapte sau camere, la fel ca o inimă umană, precum și o cameră suplimentară care acționează ca motorul inimii prin antrenarea pompei externe.
Practic aerul sub presiune umflă și dezumflă această a treia cameră, care conduce sângele prin ventricule – pentru scopurile acestui studiu, a fost folosit un lichid cu aceeași vâscozitate ca a sângelui.
Cântărind 390 de grame și cu un volum de 679 centimetri cubi, este puțin mai grea, dar are aceeași dimensiune ca și inima normală a omului.
Se speră ca această versiune artificială să poată înlocui în cele din urmă pompele mecanice, care sunt mereu expuse riscului de eșec sau pot cauza complicații în organism.
În prezent, aceste pompe mecanice sunt folosite în timp ce oamenii se recuperează de la insuficiența cardiacă sau așteaptă ca o inimă donată să devină disponibilă.
Fiecare inimă siliconică are o durată de viață de aproximativ 3000 de batai, însă forța materialului și performanța inimii o să fie semnificativ îmbunătățită – dar având o inimă imprimată 3D similara cu inima unui om este un început fantastic.
„Acesta a fost pur și simplu un test de fezabilitate”, spune Cohrs. „Scopul nostru nu a fost să prezentăm o inimă gata pentru implantare, ci să ne gândim la o nouă cale pentru dezvoltarea inimilor artificiale”.
Dacă nu putem înlocui cel mai important organ al nostru cu o versiune imprimată 3D, atunci sperăm să existe o soluție pentru regenerarea țesutului cardiac deteriorat.
Luna trecută, oamenii de știință au explicat cum programarea genei într-o anemonă marină ar putea să deblocheze o modalitate de manipulare a celulelor stem umane pentru a înlocui țesutul cardiac.
Între timp, la începutul acestui an, o echipă din cadrul Institutului Politehnic din Worcester (WPI) a folosit frunze de spanac pentru a genera țesut cardiac funcțional, compatibil cu venele care ar putea transporta sânge.
„Suntem încă departe de a fi capabili să înlocuim sau să concepem de la zero inima omului – dar este interesant să ne gândim că ne apropiem de acest țel”.
Sursa: sciencealert.com
Lasă un răspuns