Descoperită de o echipă de cercetători din Australia, această metodă curață creierul de plăcile neurotoxice de amiloid – acestea cauzând pierderile de memorie și deteriorarea funcțiilor cognitive în cazul bolnavilor de Alzheimer.
Această tehnologie este una non-invaziva și face uz de ultrasunete concentrate în mod terapeutic, adică direcționează sunetele către regiunile afectate din creier. Suspuse unei oscilatii ultra-rapide, aceste unde sonore reușesc să pătrundă în mod fin în bariera hematoencefalică, după care, datorită stimulării celulelor microgliale, ele încep să curețe reziduurile existente în acele zone, inclusiv acumularile de beta-amiloid, care sunt principalul factor în aparitia Alzheimer-ului.
Alzheimer-ul este o boală care afectează actualmente peste 50 de milioane de oameni și încă nu a fost dezvoltat un vaccin eficient împotriva sa. Mulțumită echipei de specialiști entuziaști de la Institutul Queensland Brain, metoda aceasta a fost testată pe șoareci și rezultatele au arătat că memoria acestora a fost restabilită în proporție de 75%, fără a afecta deloc țesutul înconjurator. Testele de laborator arată că șoarecii tratați prin această metodă au dat dovadă de abilități îmbunătățite în cazul mai multor probe ce solicită memoria.
Sursa: stiintasitehnica.com
Lasă un răspuns