Cel mai recent exemplu de tehnologie controlată cu mintea, este un instrument care emite note conform semnalelor date de creierului unei persoane. Acesta îi ajută pe cei care sunt limitați din punct de vedere motric să devină independenți.
Neurologii au denumit dispozitivul Encephalophone, iar acesta ar putea să îi ajute pe cei care au avut un accident vascular cerebral sau sunt paralizați – să compună muzică – aspect care s-a dovedit benefic, ca și tratament terapeutic.
Convertirea undelor creierului în tonurilor electronice nu reprezintă o noutate, sunetul fiind utilizat pentru observarea activității creierului de la apariția electroencefalografiei.
Ceea ce inovează acest instrument, este nivelul de acuratețe și precizia pe care voluntarii l-au avut în manipularea notelor specifice la scară muzicală.
De-a lungul deceniilor, au existat o varietate de încercări de utilizare a interfețelor creier-computer (BCI) pentru a produce muzică, care au avut un oarecare succes!
În 2011, cercetătorii din Marea Britanie au folosit un BCI, pentru a permite pacienților să selecteze și să modifice intensitatea unui set de note selectate anterior, concentrându-se doar pe icoanele afișate pe un ecran.
Dezvoltarea tehnologiei BCI permite un grad mai ridicat de control asupra diverselor tehnologii, ceea ce facilitează, ca cei care și-au pierdut controlul asupra membrelor, să meargă, să manipuleze obiecte sau chiar să conducă din nou.
Particular, în acest caz, să manipuleze o tastatură virtuală.
„Am încercat mai întâi să demonstrăm că începătorii – subiecți care nu au avut nicio pregătire cu Encefalofon – ar putea controla dispozitivul cu o precizie mai bună decât aleatorie”, spune cercetătorul Thomas Deuel de la Institutul de Neuroștiințe din Suedia și de la Universitatea din Washington care este muzician, cât și un neurolog.
Encefalofonul este un dispozitiv care înregistrează diferite seturi de unde ale creierului, pentru a controla un pian sintetizat.
Undele cerebrale sunt în principiu forme ale activității electrice produse de fluctuațiile mici ale tensiunii în membranele celulelor din sistemul nervos central.
Modelele diferite de schimbare a tensiunii produc diferite frecvențe, de la nivelul scăzut al undelor delta la zgomotul undelor gamma. Schimbările de activitate în creier, fie prin schimbări de conștiință sau prin concentrare, pot crea variații subtile în diferite modele de valuri.
În acest caz, cercetătorii au urmărit undele alfa – numite și ritmul dominant posterior (PDR) – și undele „mu” din partea vizuală a creierului și a cortexului.
Pentru a calibra dispozitivul, cei 15 voluntari adulți au folosit două metode.
Una era o metodă simplă de deschidere și închidere a ochilor timp de 15 secunde pentru a schimba activitatea în cortexul lor vizual. Cealaltă a implicat vizualizarea deschiderii și închiderii mâinii drepte.
Ambele metode au avut legătură cu schimbările de activitate ale creierului reprezentând opt valori ale scalei major C muzicale. După o scurtă sesiune individuală de teste, voluntarii trebuiau să potrivească o notă cu trei rădăcini de la Encefalofon.
Rezultatele nu au fost atinse, dar erau mai bune decât cele aleatoare.
„Primii subiecți s-au descurcat destul de bine, cu mult peste estimări de la prima lor încercare”, spune Deuel.
Ascultarea muzicii s-a dovedit având beneficii terapeutice pentru cei care au suferit traume neurologice după un accident vascular cerebral.
Pentru persoanele care au compus muzică înainte de a-și pierde capacitatea de a vorbi sau de a-și folosi mâinile, muzica ar putea fi mai mult decât terapie – i-ar putea ajuta să-și recapete identitatea pierdută.
„M-am gândit că ar fi minunat să folosesc un instrument de tip creier-calculator pentru a permite pacienților să redea muzica fără a mișca un deget”, spune Deuel.
Deuel și colegii săi lucrează acum cu mai mulți oameni, pentru a observa cât de mult se pot dezvolta prin instruirea suplimentară a Encefalofonului.
„Există un potențial mare pentru Encefalofon de a îmbunătății, reabilitarea pacienților cu accident vascular cerebral și a celor cu dizabilități motorii”, spune Deuel.
Sursa: sciencealert.com
Lasă un răspuns