O mare personalitate a României, d-l Prof. Univ Dr. Neagu Djuvara a decedat anul acesta, pe data de 25 ianuarie, la spitalul unde era internat de ceva vreme, întrucât suferea de pneumonie.
De profesie istoric, d-l Djuvara poseda o cultură bogată și un vast bagaj de cunoștințe academice, putand fi considerat un adevarat filozof și un diplomat de onoare. S-a născut în timpul Primului Război Mondial, a fost pe front în cel de al doilea, și și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în pribegie.
După revenirea în țară în timpul anilor 1990, a pus la îndoială istoria oficială a României, contestand anumite aspecte considerate drept adevarate de către colegii sai, fapt ceea ce l-a facut întrucâtva o personalitate indezirabilă în unele cercuri academice.
În vremea tinereții s-a afirmat în Franța, unde a studiat la Sorbona și a primit licența în istorie, iar ulterior a devenit doctor în filozofie la Paris.
Din nefericire, deși tânjea după patria-mamă, perioada comunistă i-a interzis contactul cu ea. De-abia în ultima perioadă a vieții a vazut-o, a predat timp de 9 ani la Universitatea din București, câștigând rapid respectul și aprecierea mai multor generații de studenți.
În semn de apreciere pentru valoarea dansului, d-l Neagu Djuvara a fost decorat cu Ordinul National „Serviciul Credincios” în grad de Mare Cruce. Iar pe 9 august 2016, academicianului i-a fost conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler.
Dintre cărțile sale cele mai apreciate menționăm „Civilizații și tipare istorice. Un studiu comparat al civilizațiilor” (1975) – premiata de Academia Franceză în 1976, „Intre Orient și Occident. Tarile romane la inceputul epocii moderne” (1995), „O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri” – din seria Istorie (1999) si „Amintiri din pribegie” (2005).
Sursa:digi24.ro
Lasă un răspuns