Pe plan psihologic, narcisismul se definește ca fiind caracteristica unei persoane de a se supra-aprecia, de a-și privi în mod exagerat importanța propriei persoane și de a-și supraestima valoarea și realizările. Mergând de la existența câtorva simple imagini de sine distorsionate și nerealiste și până la a fi o adevărată și gravă tulburare de personalitate, narcisismul are, pe lângă aceste aspecte negative, și câteva funcții pozitive în viața socială.
Un narcisic este de regulă o persoană care nu doar că își închipuie că prețuiește mai mult decât celelalte, și tinde să devalorizeze sau să minimalizeze importanța altora, ci încearcă să se și comporte în consecință, însă asta nu înseamnă doar că are o atitudine arogantă și înfumurată, ci face tot posibilul pentru a demonstra în mod practic că e mai presus decât restul. Din acest motiv, narcisistul are de multe ori un simt autocritic exagerat și cerințe nerealiste de la propria persoană, fiind în multe cazuri ceea ce americanii au denumit prin termenul „workaholic” – un ins ce muncește până la epuizare cu scopul de a dovedi că se afla deasupra celorlalți în ceea ce privește capacitatea profesională și realizările în domeniul în care activează.
În plus, este caracterizat și de perfecționism, fiind foarte exigent cu el însuși și neiertându-și greșelile, tot de dragul de a demonstra altora sau propriei persoane că se situează la un alt nivel comparativ cu majoritatea, grație calității muncii pe care o prestează.
Așadar, a fi narcisic nu e întotdeauna exclusiv un minus în ceea ce privește caracterul, ci are și anumite laturi pozitive. Spre exemplu, narcisicii nu ne vor copleși cu dispoziția lor sumbra și nu ne vor stresa plângându-se de propria lor slăbiciune – cum o fac depresivii, ci grație forței pe care o emană și seriozității de care dau dovada la servici, pot fi ușor percepuți ca lideri, modele de urmat, și pot servi drept sursa de inspirație atunci când avem parte de o zi mai nefastă sau când ne simțim slabi. Întrucât de cele mai multe ori ei debordează de energie, încredere în sine și dinamism, modul în care ei se comportă, chiar dacă uneori tind sa fie grosolani, îi poate duce departe în viață, făcându-i carismatici și seducători în ochii publicului, și îi poate antrena și motiva și pe cei care sunt mai timizi și mai lipsiți de încredere în forțele proprii.
Articol scris de Ionuț Botez.
Lasă un răspuns