MWC 2015 – Barcelona (part X)

Nvidia Corporation anunta Titan X cea mai puternica placa video din lume, cu 8 miliarde de tranzistori

Pe langa noua sa consola cu Android TV, corporatia americana multinationala Nvidia  din Santa Clara, specializata pe producerea de procesoare grafice pentru calculatoare, a dezvaluit o noua placa grafica de top: Titan X.

Este vorba despre cel de-al patrulea membru al gamei Titan care ofera solutii video pentru entuziasti si care se intampla sa fie si cel mai puternic produs de acest gen la nivel mondial. Din pacate insa, nu avem prea multe detalii despre capacitatile acestei placi.

Nvidia pastreaza prezentarea detaliata a lui Titan X pentru mai tarziu, insa avem la indemana informatii importante. Titan X este o solutie single – GPU care va fi in momentul lansarii cea mai puternica de pe piata. Aceasta performanta va fi atinsa datorita memoriei video de 12 GB VRAM si celor 8 miliarde de tranzitori care se vor gasi in interiorul sau. Titan X pare sa fie construit tot pe arhitectura Maxwell GM 200, insa integreaza un cip cu 30% mai mare decat GTX 970 si GTX 980.

geforce-gtx-titan-x-4-640

Dezvaluirea a fost realizata in cadul conferintei dezvoltatorului de jocuri si motoare grafice Epic Games, care in acest moment lucreaza la un nou joc „Unreal Tournament” gratuit si la un titlu free-to-play numit Fortnite.

Acestea sunt bazate pe un Unreal Engine 4, iar Nvidia pare sa fie in relatii foarte bune cu serviciile Epic Games, ceea ce sugereaza ca in viitor, jocurile care vor folosi acest motor grafic ar putea beneficia de pe urma utilizarii placilor video din seriile GTX.

Taiwanezul Jen-Hsun Huang, co-fondatorul si CEO-ul de la Nvidia, a dezvaluit ca Titan X este un raspuns la cerintele dezvoltatorului, care are nevoie de performanta din ce in ce mai ridicata. Unul dintre motivele pentru care este nevoie de cipuri grafice puternice este realitatea virtuala, pe care s-a pus foarte mult acces in ultima vreme. Pentru a oferi framerate-uri mai mari si pentru a pastra o calitate grafica ridicata, este nevoie de plai video rapide, care sa beneficieze de multa memorie.

Continutul nu este disponibil
Va rugam acceptati utilizarea de cookie-uri pentru a putea naviga pe site.

La Congresul Mobilitatii de la Barcelona, Qualcomm a anuntat viitorul varf de gama Snapdragon 820, urmatoarele platforme Zeroth, Krya, tehnologia pentru citirea amprentelor Sense ID si noile standarde LTE

Mai putin spectaculoase decat telefoanele si tabletele anuntate in cadrul MWC 2015, tehnologiile prezentate la Barcelona sunt insa la fel de importante deoarece acestea vor defini generatiile urmatoare de produse. La cel mai mare spectacol de telefonie mobila din lume, presedintele gigantului Oualcomm Inc. din San Jose, Derek Aberle, a anuntat viitorul Snapdragon 820 si a prezentat, in stil Keynote, tehnologia pentru citirea amprentelor Sense ID.

Celebra familie de procesoare Snapdragon a folosit de la bun inceput nuclee de procesare dezvoltate intern, ceea ce i-a permis in cateva randuri sa-si depaseasca rivalii bazati pe nucleele standard ARM. Astfel nucleul original Scorpion a fost similar produselor Cortex-A8 dar a oferit o unitate de procesare paralela net superioara, in timp ce urmasul Krait a ingenunchiat standardul Cortex-A9 prin implantarea unei arhitecturi superioare care seamana mult cu cea a inca nelansatului Cortex- A15.

Qualcomm_Snapdragon-820

Saltul la arhitectura pe 64 de biti i-a prins „dormind” pe cei de la Qualcomm, acestia fiind nevoiti sa apeleze la clasicile solutii ARM Cortex-A57 si Cortex-A53 pentu dezvaluirea actualului Snapdrgon 810, insa viitorul Snapdragon 820 va schimba situatia. In cadrul MWC 2015, Paul Jacobs – CEO la QTI a anuntat ca viitorul varf de gama Snapdragon 820 va folosi nuclee de 64 de biti care vor fi dezvoltate din nou chiar de catre companie.

Numite Kyro, viitoarele nuclee Qualcomm vor fi fabricate intr-un proces FinFET, nespecificandu-se insa daca este vorba de cei 16 nanometri ai lui TSMC sau cei 14 nanometri ai lui Samsung. In acest moment, compania nu a dezvaluit mai multe detalii despre nucleul Kyro sau procesorul Snapdragon 820.

Cu aceasta ocazie, Qualcomm a anuntat si platforma Zeroth, care va integra procesorul Snapdragon 820 si va folosi algoritmul software, intelegand ca vor controla dinamic nivelul securitatii si interactivitatii in functie de modul de utilizare si de mediul ambiant. Exprimarea este cam neclara, in acest moment compania nu a facut inca demonstratii.
Sense ID este inca o tehnologie mult mai clara si mai incitanta. Cititoarele de amprente optice sau capacitive sunt deja cunoscute utilizatorilor, insa Qualcomm propune o abordare mai inteligenta. In locul modelelor traditionale de captura a amprentelor papilare, Sense ID foloseste un modul de detectie cu ultrasunete care poate culege detalii 3D mai bogate, poate fi ascuns direct sub ecranul telefonului sau sub carcasa si nu este sensibil la umezeala sau gesturi prea bruste.

Sistemul Sense ID prezentat de presedintele Derek Aberle la evenimentul de la Barcelona are dimensiuni de 9×4 mm si poate fi ascuns sub o suprafata protectoare de sticla, metal sau plastic cu o grosime de 0,4 mm, insa compania promite ca generatia urmatoare va putea penetra suprafete mai groase.

Compania afirma ca scopul final este productia unui senzor cu suprafata foarte mare care ar putea fi intercalat intre straturile ecranului si care va permie deblocarea prin atingerea oricarei zone a acestuia. Pana atunci insa, primele implementari Sense ID cu o suprafata redusa precum cea oferita de senzorii actuali vor ajunge pe piata candva catre sfarsitul anului.

Qualcomm a prezentat viitoarele implementari LTE care vor fi realizate in parteneriat cu Ericsson. Astfel, LTE Cat 11 combina trei canale cu o latime de 20 MHz si permite atingerea unor rate de transfer de 600 Mbps pentru download si 100 Mpbps pentru upload, insa doar in interior sau zonele deschise cu interfete mici.

Compania a prezentat si o tehnologie care va permite fructificarea conexiunilor LTE si a suportului VoLTE de catre telefoanele dual-SIM pentru a putea asigura transfer de date si telefonie dual-Active fara complicatiile hardware necesare in prezent. In final Qualcomm a vorbit despre integrarile dintre retelele LTE si cele Wi-Fi, acestea urmand sa permita trecerea transparenta a convorbirilor VoLTE de la reteaua de date mobila la cea Wi-Fi si invers sau desfasurarea convorbirilor VoLTE prin intermediul conexiunilor Wi-Fi fara a abandona canalul de control LTE.

 

Continutul nu este disponibil
Va rugam acceptati utilizarea de cookie-uri pentru a putea naviga pe site.

 Intel a prezentat la MWC 2015 viitoarele generatii de procesoare Atom x3. Atom x5. Atom x7 si modemuri puternice 4G

La cea de 28-a editie a Congresului Mobilitatii, Brian Krazanich, CEO-ul Intel Corporation, a anuntat  viitoarele generatii de procesoare Atom, ocazie cu care compania va incepe sa foloseasca si denumiri comerciale mai usor de tinut minte si a anuntat intentia de a concura mai agresiv si pe piata telefoanelor, nu doar a tabletelor.

In cadrul prezentarii oficiale, Intel a anuntat ca viitoarele cipuri Atom vor fi ncadrate in trei familii diferentiate de optiune si putere: x3, x5 si x7. Procesoarele Intel Atom x3 vor fi cele mai accesibile solutii din portofoliul Intel si singurele care vor fi apte pentru implementare intr-un smartphone. Bazate pe actualele solutii Bay Trail-M, acestea vor oferi doua sau patru nuclee Silvermont, vor fi fabricate tot intr-un proces pe 28 de nanometri si vor abandona nucleele grafice Intel sau PowerVR in favoarea unor telefoane ARM Mali.

Standul-Intel-la-Mobile-World-Congress

Cel mai ieftin model va fi Intel Atom x3-C3130, o soluti dual-core care functioneaza cu o frecventa de 1 GHz, interfata grafica ARM Mali-400 MP2 si modem 3G incorporat. Cea de a doua solutie va fi Atom x3-C3230 RK si va fi fabricata de parteerul Rockchip, cu frecventa de 1,2 GHz, un nucleu grafic Mali 450 MP4 si un modem 3G. Varful de gama pentru telefoane va fi Atom x3-C3440, care va oferi patru nuclee Silvermont cu o frecventa de 1,4 GHz, un procesor grafic Mali T720 MP2 si un modem LTE.

Intel_MWC 2015

Intel afirma ca solutiile sale Atom x3 ofera performante de 1,8 mai bune decat echivalentele lor din portofoliul Qualcomm si MediaTek, insa aceasta afirmatie va putea fi verficata abia atunci cand vom tine in mana viitoarele telefoane care o vor folosi.

Intel nu ataca insa sectorul superior de piata, cipurile Atom x3 urmand sa fie implementate in telefoane la preturi de cel mult 150 $. Pentru segmentul superior al pieti telefoanelor, Intel dezvolta in prezent platforma Braxton, insa despre aceasta nu se stie practic nimic in acest moment. Platforma software vizata de IntelAtom x3 este Android, compania urmand sa se orienteze uterior catre Windows 10.

Familiile de procesoare Intel Atom x5 si Atom x7 aduc un salt tehnologic real, astea fiind de fapt produsele care au fost incadrate pana acum in inca nelansata familie Cherry Trail.

Intel_Atom x3_x5_x7

Fabricate intr-un proces tehnologic pe 14 nanometri, acestea vor folosi noile nuclee pe 64 de biti Airmont intr-o configuratie dual-core si vor flosi interfete grafice Intel din generatia a opta (Haswell).

Mai puternic decat acualele cipuri Bail Trail, acestea vor reduce diferenta de putere dintre familiile Intel Atom si Intel Core si vor fi, prbabil, o optiune mai atractiv decat actualul Intel Core M. Intel Atom x3 si Atom x7 vor putea fi integrate doar in tablete sau sisteme 2-in-1 si nu vor include modem de date, dar vor putea lucra in tandem cu solutiile Intel din familiile XMM 276x.

Procesoarele Atom x5 si Atom x7 vor oferi tehnologii de scanare fototridimensionale Real Sense, sistemul de autentificare True Key si compatibilitate USB 3.0 si WiDI.

Cu aceasta ocazie, Intel a anuntat ca va lansa si un modem 4G mai performant, modulul separat XMM 7360 urmand sa ofere compatibiltate cu 29 de benzi rdio LTE si sa ofere rate de transfer de 450 Mbps. Intel a lasat sa se inteleaga ca primele telefoane bazate pe Atom x3 vor fi lansate in cursul acestei veri, in timp ce tabletele Atom x5 si Atom x7 vor fi lansate ceva mai tarziu in cursul celui de-al doilea semestru.

Continutul nu este disponibil
Va rugam acceptati utilizarea de cookie-uri pentru a putea naviga pe site.

Gigantul motoarelor de cautare Google a anuntat  la MWC 2015 ca pregateste propriul sau sistem de plati, Android Pay

Google a adus cateva noutati la cel mai mare targ de telefonie mobila, demne de atentia tuturor utilizatorilor de Android. Avem vesti despre soarta serviciului de socializare Google Plus, despre un nou sistem de plati la nivel de sistem de operare, cat si confirmarea zvonurilor despre decizia „Baietilor de la Google” de a oferi servicii de telefonie mobila prin intermediul unei retele virtuale subinchiriata de la alti operatori.

Compania pare sa accepte infrangerea in spatiul de socializare. Desi Plus are in spate unul dintre cele mai mari nume din online, acces la tehnologie si integrare cu tot ce ofera Google, utilizatorii nu au fost convinsi sa foloseasca aceasta platforma. Conform noilor informatii, serviciul se va dezbina in mai multe companii, care sunt acum sunt integrate Astfel, Stream, fluxul de informatii de pe Google Plus va deveni o entitate separata de Photos si de Hangouts.

android-pay-640

In spatiul mobil acestea erau deja separate, intrucat accesul la fiecare dintre ele se facea printr-o aplicatie separata, deci diferentele nu vor fi foarte evidente. Sundar Pichai, senior presedinte la Google Product si conducatorul diviziei Android, a confirmat si faptul ca Google va deveni un operator virtual de servicii de telecomunicatii in Statele Unite ale Americii. Desi nu au fost dezvaluite detalii sau preturi, compania doreste ca reteaua sa fie un fel de „Nexus” al operatorilor de telefonie. Google nu va concura cu alte retele, apeland la antenele celorlalte companii pentru a asigura conexiuni pentru apeluri de voce sau date.

Aparent Google doreste sa foloseasca atat antenele radio, cat si conexiunele Wi-Fi pentru a crea o retea interconectata. Serviciile de telefonie mobila ar trebui sa vina ca o completare a ofertei Google Fiber, suplinind internetul fix prin fir cu serviciile wireless LTE si Wi-Fi care sa functioneze fara oprire atat timp cat una dintre conexiuni are semnal. Google sustine ca doreste sa experimenteze aceste tehnologii in spatiul mobil si spera ca partenerii  sa le adopte. Mai multe detalii despre aceste planuri vom afla probabil in luna mai in cadrul evenimentul I/O.

In cele din urma avem informatii despre Android Pay. Compania doreste sa implementeze un sistem de plati prin informatiile dispozitivelor mobile la nivelul sistemului de operare. Astfel, orice dezvoltare de aplicatiii poate avea acces la un „API layer” prin care sa poti face plati in orice aplicatie. Spre deosebire de solutiile dezvoltate de Apple si Samsung, Android Pay nu va fi limitat la serviciile si parteneriatele deja existente.

Android Pay va folosi un sistem tokens care va furniza vanzatorului un card virtual unic la fiecare tranzactie. Informatiile de pe card sunt stocate local pe un dispozitiv si functioneaza inclusiv atunci cand exista acces la internet. Google Vallet nu va disparea, insa va putea folosi  ca sursa de plati Android Pay.

Initial Apple Pay va functiona prin NFC, insa in timp vor fi introduse si alte metode. Securizarea folosind senzori biometrici a fost confirmata, insa este posibil sa nu fie disponibila la lansare. Mai mult decat atat, Google a dezvaluit ca este deja in discutii cu Samsung, pentru a alinia serviciile Android Pay si Samsung Pay pentru compatibiitate. Cu toate acestea, utilizatorii vor putea opta pentru serviciul preferat. Probabil ca tot la I/O vom afla mai multe detalii despre noul sistem de plati Google.

Continutul nu este disponibil
Va rugam acceptati utilizarea de cookie-uri pentru a putea naviga pe site.

La Congresul Mobilitatii din Barcelona au participat 14 firme romanesti din domeniul IT

Prezenta Romaniei la cel mai mare targ global dedicat mobilitatii  a crescut destul de mult in ultimii ani, desi inca ne aflam la mare distanta fata de tarile dezvoltate care au stand-uri mult mai mari si mai impunatoare. Totusi, prezenta Romaniei la MWC  s-a extins foarte mult din 2012 si pana in prezent.

Daca acum patru ani din tara noastra participau  numai 7 firme, in 2014 numarul lor s-a dublat.  In ultimii ani, Romania a fost reprezentata la Congresul Mobilitatii de la Barcelona, cu ajutorul celor de la Asociatia Romana pentru Industria Electronica si Software Timisoara (ARIES-TM) si cu sprijinul Ministerului Economiei. La recentul eveniment  companiile romanesti au lansat produse si servicii noi „made in Romania”, apreciate de participanti.

La Congresul Mobilitatii din capitala Cataloniei, la un stand de numai 104 mp!, au fost prezente 14 companii de profil din Timisoara, Cluj, Brasov, Bucuresti, Craiova si Sibiu. Din orasul de pe Bega au participat  firmele M&M Medianet SRL, Sphing IT SRL si Infobest Romania SRL, din Cluj firmele Arobs Transilvania Software SRL, Codespring SRL, Altom Consulting SRL, Fortech SRL, Evozon SRL si Net Brinel SA, din Brasov Visual Fan SRL.

MWC-2015-stand-Romania-1

In capitala au luat parte Simartis Telecom SRL si Rinf Outsourcing Solutions SRL, din Craiova ITSix Global Services SRL si din Sibiu Ropardo SRL. Din Brasov, Visual Fan SRL a adus pe piata telefoanelor inteligente trei modele, sub brand Allview: X2 Soul Pro, E2 Sign si Viva H7 Extreme.

Terminalul X2 Soul PRO este un telefon cu suport pentru doua cartele SIM si grosime de numai 5,5 mm. Remarcabile sunt cateva specificatii: display Super AMOLED de 5,2 inch cu rezolutie Full HD (1920×1080 pixeli), densitate de 424 ppi, este realizat in tehnologie Full Lamination, are procesor octa-core MediaTex pe 64 biti tactat la 1,7 GHz, accelerator Mali T7760 MP2, 2 GB memorie RAM si 16 GB memorie interna, ruleaza Android 5.0 Lollipop, este dotat cu camera foto de 13 MP cu senzor Sony IMX214, flash LED si cu o camera frontala de 8MP cu senzor OV8858, 4G/LTI cu viteze de download de pana la 150 Mbps.

Allview_X2 Soul Pro

In mare, terminalul este similar cu un iPhone 5S. La capitolul solutii software, clujenii de la AROBS Transilvania Softwarw SRL au atras atentia prin serviciile Track GPS si Optimall SFA. Track GPS este un sistem GPS-GPRS de monitorizare a vehiculelor proiectat sa urmareasca automobilele echipate cu acesta, oferind in timp real acces la locatia vehicolului si la multe alte date importante: directia de deplasare, pozitia curenta, consumul de combustibil, viteza, opriri, ruta. Cu ajutorul acestor solutii, poti afla in timp real numarul de opriri efectuate, consumul de carburant (pentru ca vehicolul este plin de senzori, chiar si in rezervor!), devierea de la ruta, incalcarea vitezei de mers si multe altele.

Cei de la Codespring SRL au prezentat aplicatiile iSpeed Cam, Be Alert si Speed Guard. Aplicatia iSpeed Cam este destinata soferilor utililizatori de smartphone-uri Android si iOS care nu vor sa primeasca amenda pentru depasirea vitezei regulamentare de deplasare. Aplicatia poate monitoriza echipajele de politie din mai multe tari si poate fi utilizata si pe post de GPS pentru ca se poate conecta la Google Maps. Monitorizarea sanatatii a avut  un rol important in lansarile romanesti la MWC 2015. ZivaCare si MyHealth de la Ropardo sunt doar cateva dintre aplicatiile din acest domeniu. ZivaCare este o aplicatie pentru smartphone ce detecteaza, cu ajutorul senzorilor externi, informatii privind starea de sanatate a utilizatorului, retine informatiile, iar in caz de urgenta trimite automat un mesaj de alerta catre contactele setate de utilizatori.

O alta aplicatie interesanta a fost adusa de Dapredi Soft Systeme prin Quiz , un simulator de examen teoretic auto care faciliteaza invatarea notiunilor teoretice necesare pentru doritorii de permis de conducere. Timisorenii de la InfoBest au lansat Mix&Style – disponibila pe Google Play (Android), o aplicatie de moda revolutionara care permite incercarea hainelor si crearea tinutelor. Compania Sphinx IT din Timisoara a prezentat Howdy, o aplicatie care aduce la un loc toate solutiile de chat cunoscute, de la Faceebook si Hangouts pana la celebrele Yahoo!Messenger si iSchools, o solutie inedita pentru notarea elevilor din gimnazii si licee. Alte lansari au fost IQboard ai celor de la M&M Media Net ce face disponibile informatiile in timp real (din surse diferite de date) pe acelasi suport media. Mai bine zis, nu doar face disponibile toate aceste informatii (de la clipuri video la feed-uri live), dar permite sa programati ce si cand ruleaza pe fiecare display si, totodata, asigura vizibilitatea maxima a acestora.

De exemplu, filmulete publicitare sau cu promotii la produsele de la raft sau game de produse nou-introduse. Solutia Bubble a celor de la Simartis Telecom SRL este o solutie SIM &Serve care ofera operatorilor de telefonie mobila o noua posibiltate de a afisa mesaje comerciale pe terminalele mobile doar cand acestea se afla in mana utilizatorului. Folosind Bubble, operatorii pot transmite la momentul oportun mesajele comerciale, in functie de modul de actiune si comportamentul clientului. Cei de la Altom Consulting fac testare software si au venit la MWC cu un mic „robotel” ce poate testa manual un soft atunci cand testele automate nu sunt posibile.

Fortech este o companie software cu peste 10 ani de experienta si peste 300 de angajati ce lucreaza cu tehnologii precum: NET Web&Deskop, Jawa EE&SE, C/C++, Web/Frontend Developement, Manual&Automated Testing si multe altele. Desi Fortech nu se adreseaza pietii din Romania, firma investeste constant in cresterea si promovarea valorilor din tara.

MWC-2015-stand-Romania-6

Anul trecut elevii de liceu au fost invitati sa participe la o serie de workshop-uri practice, la sediul Fortech, tinute de o echipa de traineri din compania IT si profesori de informatica. Scopul acestor ateliere este sa familiarizeze pe liceeni cu o cariera in domeniul informaticii. Net Brinel S.A. ofera clientilor solutii informatice de top, prin integrarea de aplicatii si tehnologie software, hardware, echipamente de retea si servicii. Partenerii lor sunt: HP, Microsoft, Oracle, Cisco, IBM, Saleforce, VMware, EMC, Kofax, Lenovo, Bell.

Continutul nu este disponibil
Va rugam acceptati utilizarea de cookie-uri pentru a putea naviga pe site.

Bibliografie
. http://www.mobileworldcongress.com
. http://www.mobileworldcapital.com
. http://www.businesswire.com/news/home/20150305006487/fr/#.VRPXCemJh4w
. http://www.gsmarena.com/mobile_world_congress_2015_coverage-news-11362
. http://www.gsmarena.com/samsung_mwc_2015-review-1217.php
. http://www.androidpit.com/mwc-2015-news-highlights
. http://www.lgnewsroom.com/mwc2015/
. http://www.macrumors.com/roundup/apple-watch/
. http://www.gsmarena.com/htc_mwc_2015-review-1215.php
. http://www.an.idigitaltimes.com/mwc-2015-xiaomi-redmi-2-makes-brief-appearance
. http://www.gsmarena.com/sony_mwc_2015-review-1219.php
. http://www.gsmarena.com/huawei_mwc_2015-review-1216.php
. http://www.quellichetelefonamo.it/mwc-2015-asus-zenfone-2/
. http://www.gsmarena.com/lenovo_mwc_2015-review-1222.php
. http://www.pebble-smartwatch-de/mwc-2015-pebble-time-steel-vorgestelit/
. http://www.androidzone.es/benq-f52-presentado-en-el-mwc-2015-do-barcelona/
. http://www.wired.com/2015/03/intel-atom-mwc/
. http://www.gsmarena.com/microsoft_mwc_2015-new-1220.php
. http://www.gsmarena.com/gionee_prepares_an_ultrasim_phone_for_mwc_2015-news-11077.php
. http://www.gsmarena.com/zte_grand_s3_is_now_official_utilizes_eyeprint_id_biometric_tech_news-11373.php
. http://www.gsmarena.com/zopo_touch_with_2_5d_curved_glass_launced_at_mwc_2015-news-11410.php

Articol scris de Eugen-Constantin Rapa profesor asociat la Universitatea Tehnica “Gh.Asachi” Iasi

E-mail: ecrapa(at)gmail.com

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.