Iată ce a declarat domnul Mugur Isărescu luni: „Nu avem cum să le oprim (n.r. criptomonedele) pentru că e tehnologie aici şi ea vine cu rapiditate, cu o grămadă de avantaje, dar să încercăm să le reglementăm, aşa cum spune şi Banca Centrală Europeană”.
Aceasta este şi poziţia noastră. Altfel ne vom pomeni şi în acest domeniu, şi scuzaţi-mi comparaţia, cu un fel de Caritas, cu un fel de FNI, după care se vor căuta vinovaţi. Şi vinovaţii de regulă în asemenea escrocherii – că sunt interne, internaţionale – tot timpul trebuie să fie cei care au încercat să reglementeze şi nu au putut sau nu au reglementat la timp sau au reglementat cu întârziere”.
Desigur, titlul este „criptat” îndreptat către cuvântul bănci. Ce oferă criptomonedele, băncile nu oferă, sau cel puțin unele au încercat sau mai încearcă. Ceea ce este de apreciat la 10 ani de la lansarea tehnologiei Blockchain și a bitcoinului.
Escrocheriile din criptomonede sunt și vor fi aceleași care există și cu numerar. Nimic nou sub Soare și pământul plat! Așadar, aveți grijă la toate promisiunile care se fac, indiferent de criptomonedă sau de bani! Hoți există peste tot, asta nu e o noutate și sincer nu mă dă pe spate deloc. Escroci sunt și vor fi întotdeauna! De parcă nu am știi acest lucru!
Ce să mai vorbim despre România și bitcoin?
Serios, băncile din țara noastră au demonstrat că nu sunt de acord să fie implicate în tranzacții cu criptomonede. Dacă este vreo bancă din România care acceptă tranzacții cu criptomonede îmi cer scuze, și o să-i fac reclamă gratuit.
Revenind la criptomonede, atâta timp cât o persoană fizică poate „tipării” bani acasă cu telefonul sau oriunde are Internet, să traduc, poate mina criptomonedă cu telefonul, poate plăti fără un sistem bancar către oricine din această lume, și poate plăti cu un comision enervant de mic, nu este firesc că această tehnologie sperie sistemul bancar?
Ba da! În cazul criptomonedelor, nu avem nevoie de bănci, comisioanele sunt ridicole, pot să transfer bani la ce oră vreau și în 3 secunde? Cum poate concura sistemul bancar cu o asemenea tehnologie? Momentan nu poate!
Nu uitați vă rog, ce scrie pe bani! Falsificarea acestor bilete se pedepsește conform legilor. Așadar, omul de rând nu are voie să-și tipărească bani acasă, dar criptomonedele e „tehnologie aici”, nu e glumă! Și cu ajutorul criptomonedelor și omul de rând poate contribui la producerea banilor! Ceea ce era imposibil până acum câțiva ani! Adică, era de neconceput!
Și atunci, este firesc că băncile vor să reglementeze ceva ce nu se poate controla! Și nu se va putea controla. Nu de alta, dar vor să mai fie în control cei din sistemul bancar, până când criptomonedele vor acoperii toată masa monetară care există la nivel global, și atunci băncile vor exista, sunt convins, dar nu o să mai aibă impact, așa cum îl au acum.
Criptomonedele sunt controlate de oameni, ca să se înțeleagă clar diferența!
Dacă doriți să schimbați ETH (Ethereum) în BTC (Bitcoin) sau în altă criptomonedă vă recomand kucoin.com.
La toti ne este frica de ce nu putem controla, si este de inteles.