Parlamentul a „redat demnitatea” profesiei medicale aprobând Ordonanța de Urgență nr. 2/2014 a Guvernului Ponta, prin care medicii nu vor mai putea fi asimilați funcționarilor publici, respectiv nu vor mai putea fi condamnaţi conform Codului Penal pentru luare de mită, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, compromiterea intereselor justiției, cumpărarea de influență, delapidarea, abuzul în serviciu, conflictul de interese sau falsul material sau intelectual.
Urmează, probabil, dezincriminarea corupţiei pentru toţi demnitarii statului, aceasta fiind dreptatea pentru care Guvernul și PSD vrea să lupte „până la capăt”.
Satisfacția baronilor din Sănătate nu a întârziat să se manifeste, respectiv Preşedintele Colegiului Medicilor (CMR), Vasile Astărăstoae, recent condamnat definitiv pentru conflict de interese, în baza Legii nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, le explică membrilor CMR printr-o scrisoare făcută publică aici. Cum înțelege el ca medicii să nu mai fie responsabili în niciun fel faţă de societate, faţă de pacienţii pe care au jurat să îi servească cu devotament, iar Legea, în opinia acestuia, trebuie să fie valabilă, probabil numai pentru căţei, baronii din sănătate beneficiind de impunitate, cu ajutorul parlamentarilor din arcul guvernamental care transformă în lege deontologia corupţilor din Sănătate.
Iată ce spune acest deontolog în mesajul său către medici:
„Orice medic, făcând un serviciu de interes public și fiind supus controlului era echivalat cu funcționarul public. Modificarea făcută de către noi în Ordonanța 2 exclude această echivalare și OUG nr. 2/1014 derogă de la Codul Penal. Știu că toată lumea a perceput importanța acestei modificări doar legat de infracțiunea luare de mită. Este într-adevăr lucrul cel mai vizibil. Există însă alte câteva infracțiuni, la care medicul nu mai poate să fie subiect activ și aș vrea să meditați asupra lor. Sustragerea sau distrugerea de înscrisuri. Dacă unele documente medicale se rătăceau sau dispăreau, deși nu medicul era cel care avea obligația de a ține evidența acestora el era pasibil la închisoare de la 1 la 5 ani. Compromiterea intereselor justiției, care în mod clar încălca relația autentică între medic și pacient și la care pedepsele erau între 3 luni și 2 ani. Cumpărarea de influență, delapidarea, abuzul în serviciu, alte infracțiuni care, de fapt, erau utilizate ca o armă de șantaj împotriva medicilor. Conflictul de interese sau falsul material sau intelectual (cu alte cuvinte orice eroare într-un document medical sau nemedical, care poate apărea în birocrația stufoasă impusă de autorități) sunt fapte, care, de asemenea, nu mai pot fi aplicate direct medicilor. Nu trebuie să ne oprim aici. Mai avem două obiective pentru ca această independență a profesiei medicale să fie deplină: Legea malpraxisului și asigurarea secretului profesional prin măsura ca medicul să nu fie obligat să fie denunțător sau martor al pacientului, iar documentele medicale să nu poată fi utilizate ca probă, decât cu acordul pacientului (eventual decedat – n.a). Atunci când toate cele patru obiective vor fi îndeplinite, ne vom putea mândri că împreună am redat demnitatea profesiei medicale.”
Din aceste motive, organizația pe care acest baron al Sănătății o folosește în interesul lui, și nu al pacienților și cetățenilor, cum ar fi fost firesc, respectiv Colegiul Medicilor din România, prin comunicatul de aici http://www.cmr.ro/medicii-nu-sunt-functionari-publici/ a mulțumit celor 80 de senatori și 287 de deputați, ce au aprobat Ordonanța în cauză a Guvernului Ponta.
Scris de Senator Valeriu Todiraşcu
Lasă un răspuns