La americani e de peste o suta de ani, la noi nici de 25

ospatar bacsis

La americani e de peste o suta de ani, la noi nici de 25 de ani nu s-a rezolvat, bacșișul pe nota de plata și taxat.
Problema cu închisul unității dacă nu-i fiscalizat totul, a dat idei care la americani și la alții, sunt de când lumea.

Ce se întâmplă cu bacșișul lăsat uneori pe merit, unui ospătar, când vine FISCUL, și-l găsește pe marele evazionist roman, ospătarul, cu bani în plus în buzunar?
În acest context, vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), clujeanul Dan Mureșan, șeful CECAR local, a cerut modificarea legislației fiscale, astfel încât bacșișul să fie inclus pe bonul fiscal. Propunerea sa a ajuns la Ministerul de Finanțe. Venitul astfel încasat prin bonul fiscal ar fi neimpozabil și fără TVA, fiind taxat minim la angajat, cu 16 la sută (impozit pe salariu).

Măsura ar fi și în interesul agenților economici, având în vedere ca valoarea încasărilor din casa de marcat ar coincide cu numerarul din casa și cel aflat asupra ospătarilor/prestatorilor. De ce este important acest lucru?

Pai simplu, dacă vine în control biroul anti-fraudă din ANAF și găsește bani nemarcați la ospătar sau la orice alt angajat care prestează servicii, taxi, frizer, coafeza, etc, unitatea riscă sancțiuni drastice – închiderea pe o perioadă de trei luni.

De aceea, propunerea de a marca bacșișul protejează și interesele agentului economic, fiind logică și corectă.
Includerea acestui venit pe nota de plata ar rezolva și problema clientului care nu poate plăti bacșișul cu cardul, cum procedează când achită contravaloarea serviciului.

Dacă măsura va fi adoptată, vom fi mai aproape de dezideratul de a marca totul și a reduce evaziunea fiscală. Se creează în același timp premisa ca în timp să renunțăm la banul sub formă de numerar.

Sursa.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.