MobShop reprezintă o soluţie practică de e-commerce adaptată terminalelor mobile, un plus pentru activitatea magazinelor online din orice domeniu. Este creaţia unor liceeni pasionaţi de IT, de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, care au dezvoltat această aplicaţie în cadrul proiectului STAR, organizat de Şcoala de Valori şi 1&1 Internet Development, unde au participat alături de alţi colegi.
Ulterior, au îmbunătăţit-o şi au obţinut cu ea numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale, iar acum plănuiesc să o vândă. Am stat de vorbă la un pahar de suc cu Alexandru Glonţaru, Cristian Dragomir şi Mihai Bercu despre MobShop, pasiuni, valori şi viitor.
Când aţi descoperit domeniul IT? De unde pasiunea aceasta?
Alex: A fost ceva natural, a venit cu timpul. De mic am crescut cu calculatorul alături şi bineînţeles că am fost curios să aflu cum funcţionează şi ce e în spatele programelor. Aşa că am început să citesc despre domeniu şi să studiez mai mult.
Cristi: Părinţii mei sunt programatori, deci pot să spun că am crescut în mediul IT. De prin clasa a VII-a am devenit mai preocupat de software şi am început să învăţ programare, iniţial îndrumat de ai mei, apoi pe cont propriu.
Mihai: La mine pasiunea pentru IT a apărut în liceu. Mie mi-a plăcut matematica (ai mei sunt profesori), de-asta am ales să dau la Vianu, iar aici am descoperit că-mi place mai mult informatica. Cred că pasiunea a venit din curiozitate, plus că mi se pare foarte tare ideea de a realiza ceva util de la zero, de a face să funcţioneze un program, o aplicaţie.
Ce rol a jucat şcoala în performanţa voastră? V-au folosit informaţiile învăţate în liceu?
Cristi: La şcoală am învăţat baza, partea de limbaje de programare, algoritmi şi cum să gândeşti. Dar mai important decât atât, datorită liceului am avut ocazia să participăm la internship-uri în cadrul unor companii sau la Şcoli de vară, de exemplu Microsoft, iar aceste experienţe ne-au ajutat foarte mult, în sensul că am putut pune în practică teoria acumulată anterior la şcoală. Liceul nostru ne-a încurajat perfecţionarea prin aceste programe, iar profesorii de specialitate s-au implicat foarte mult şi ne-au sprijinit în permanenţă, atât la ore cât şi la activităţile extra-şcolare.
Mihai: Participând la diferite proiecte, ne-am dat seama că este important să ai şi o bază teoretică, te loveşti de anumite lucruri şi trebuie să ştii ce e în spatele lor. Are şi teoria rolul ei, nu se învaţă degeaba.
Ce a însemnat STAR pentru voi şi cum v-a ajutat această experienţă?
Alex: În cadrul proiectului STAR am dezvoltat aplicaţia MobShop. Ideea a fost a noastră, însă cei de la 1&1 ne-au ajutat să o punem în practică, ne-au explicat cum se realizează concret o astfel de aplicaţie şi ne-au oferit câteva insight-uri din piaţă.
Cristi: Noi suntem colegi de clasă şi ne cunoşteam de ceva vreme, însă în cadrul STAR ne-am organizat ca echipă. Înainte lucram destul de haotic, dar datorită workshop-urilor despre SCRUM la care am participat la STAR am învăţat să ne organizăm mai bine şi astfel am avut un randament ridicat. Aşa că în urma acestui proiect nu doar ne-am îmbunătăţit abilităţile tehnice şi cunoştinţele, ci am învăţat şi să lucrăm mai bine în echipă.
Mihai: Cei de la 1&1 ne-au ajutat să ne împărţim şi task-urile într-un mod echilibrat. Chiar dacă în echipa noastră de şase persoane am avut niveluri diferite de cunoştinţe, n-a stat nimeni degeaba, fiecare a avut rolul său, fie că a fost vorba de programare, documentare, prezentări, încărcarea datelor etc. Plus că dacă unul dintre noi nu ştia să facă ceva, putea apela la echipă şi până la urmă se rezolva. După terminarea proiectului STAR, am rămas noi trei să dezvoltăm aplicaţia, unii colegi au renunţat din lipsa timpului, dar ne ajută în continuare atunci când avem nevoie.
Ce este, concret, MobShop? Cum v-a venit ideea şi care sunt avantajele ei? Cum aţi făcut trecerea de la partea tehnică, de programare, la utilitatea aplicaţiei?
Alex: MobShop este o aplicaţie de e-commerce pentru terminale mobile creată special pentru managementul activităţii magazinelor online, a showroom-urilor şi companiilor de distribuţie. Utilizând MobShop, un magazin online îşi poate instala şi crea foarte rapid o aplicaţie personalizată de tip e-commerce pentru terminale mobile. Este o aplicaţie nativă pentru Android, astfel că are un timp de încărcare şi răspuns mult mai scurt decât în cazul unui site web responsive. Am implementat şi o hartă ce se foloseşte de GPS pentru a îndruma utilizatorul spre magazinele companiei care utilizează aplicaţia Mobshop.
Cristi: Ideea ne-a venit pur şi simplu, după ce am observat ce se cere pe piaţă; comerţul online ia avânt, astfel că ne-am orientat într-o direcţie concretă, am vrut să aducem un plus de valoare faţă de ceea ce există în prezent în acest sector. Ne-am consultat cu cei de la 1&1 şi cu alte persoane din domeniul IT pentru a realiza o aplicaţie cât mai practică şi adaptată la lumea viitorului.
Aţi participat la multe concursuri naţionale şi internaţionale cu aplicaţia voastră. Ce premii aţi luat?
Mihai: Cel mai mult ne mândim cu medalia de aur de la Olimpiada Internaţională a Tinerilor Inventatori de la Tbilisi, Georgia, competiţie la care am participat anul acesta, în mai. În finală s-a calificat 124 de proiecte, iar MobShop a luat medalia de aur la secţiunea IT. Am mai participat la un concurs de aplicaţii mobile organizat de Facultatea de Electronică din cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti şi Liga Studenţilor Electronişti – MobilPRO se numeşte – , unde am primit premiul special IBM.
Alex: La InfoEducaţie am luat locul I la faza pe municipiu şi urmează să participăm la faza naţională, care va avea loc în luna iulie. Am mai luat şi premiul al II-lea la concursul naţional Linfo@SV, organizat la Suceava, iar în cadrul competiţiei de antreprenoriat “Compania Anului”, organizată de Junior Achievement România, am obţinut un premiu pentru “Cel mai bun produs sau serviciu”, la secţiunea “Elevi”.
Care sunt planurile de viitor cu aplicaţia MobShop?
Cristi: Ne dorim să dezvoltăm aplicaţia şi să o perfecţionăm în continuare, pentru ca din vară să începem să o vindem. De exemplu, la pagina de About va fi disponibil şi un buton de „Call now”, de la care clientul să poată apela direct compania, printr-un singur click de pe telefon. Acum lucrăm ca aplicaţia să fie compatibilă cu OpenCart, iar apoi şi cu toate celelalte platforme de e-commerce, astfel încât să poată fi instalată indiferent de platforma pe care funcţionează site-ul companiei. De asemenea, ne-am propus ca aplicaţia să fie disponibilă în mai multe limbi, pentru a se adresa unui public cât mai larg.
În timpul liber…
Alex: Sunt membru al unui Centru de Cercetare pentru Tineri, unde facem diferite proiecte nu doar din zona de IT, ci în general de ştiinţă, inclusiv biologie-chimie. Am participat şi la competiţii internaţionale; de exemplu, am reprezentat România la Intel ISEF, cu un adeziv pentru construcţii produs cu ajutorul păianjenilor.
Cristi: Citesc reviste şi benzi desenate româneşti, de exemplu „Harap-Alb Continuă” şi joc board games cu prietenii. Îmi place să merg cu cortul la munte. Am făcut acum ceva vreme un internship la o companie de web design şi de atunci colaborez cu ei pe diferite proiecte, practic am deja prima mea slujba.
Mihai: Una din pasiunile mele e baschetul, pe care îl practic de ceva vreme, iar în restul timpului liber îmi place să ies în oraş cu prietenii.
Care sunt modelele voastre? Cine/ce vă motivează şi vă inspiră?
Cristi: În cazul meu nu există o persoană anume care să-mi fie model, să zic că vreau să ajung ca ea. Îmi place să iau deciziile pe cont propriu, îmi asum ceea ce fac.
Alex: Nu pot să spun că am un model anume în viaţă, îmi place să iau câte un lucru bun de la fiecare persoană pe care o cunosc, cred că de la orice om avem de învăţat câte ceva. Însă atunci când am nevoie de un sfat, mă consult cu mama.
Totuşi, dacă stau mai bine să mă gândesc, există o persoană al cărui parcurs profesional îl admir, pentru că mi-ar plăcea ca şi al meu să fie asemănător. E vorba de Cătălin Frâncu, cel care a pus bazele dexonline.ro şi care ţine cursuri la un cerc de informatică din cadrul Colegiului Vianu. A studiat la MIT (Massachusetts Institute of Technology), s-a întors în ţară şi şi-a îndeplinit visul de a avea un proiect cu impact social puternic, dar şi de a preda informatică. Are foarte multă experienţă, dar pune şi pasiune în ceea ce face.
Mihai: Apreciez implicarea şi faptele bune, dar n-aş putea să numesc pe cineva anume. Mă inspir de la toţi din jur, din calităţile lor.
Despre valori şi succes…
Alex: Valorile mele sunt familia, implicarea socială şi credinţa.
„Ţinteşte spre lună. Chiar dacă nu reuşeşti, macar vei fi printre stele.” E unul dintre moto-urile mele în viaţă. În viziunea mea, succesul înseamnă să rămâi consecvent, să nu-ţi încalci valorile atunci când acţionezi. Înseamnă să fii pe propriile picioare şi să nu ajungi în situaţia în care să vrei ceva şi să fii incapabil să-l obţii. Înseamnă să poţi să-ţi atingi visele.
Cristi: Pentru mine prietenia este foarte importantă, să ştiu că mă pot baza pe prieteni indiferent de situaţie. Succesul se traduce pur şi simplu prin respectul prietenilor şi al celor din jur.
Mihai: În cazul meu, top 3 valori ar fi corectitudinea, familia, integritatea. „Ai succes în momentul în care nu mai e nevoie să te prezinţi”, zice o vorbă care-mi place. Sigur, poţi să fii un om de succes şi fără să fii foarte cunoscut, însă cred că e un must dacă vrei să ai cu adevărat un impact asupra publicului.
Ce planuri de viitor aveţi? Către ce facultate o să vă îndreptaţi? Plănuiţi să rămâneţi în ţară sau vreţi să vă stabiliţi în afară?
Alex: Îmi doresc să studiez la o facultate în SUA, eventual MIT, la care ştiu că se intră foarte greu. Dacă nu, iau în considerare să mă înscriu în Bucureşti la Politehnică, la Facultatea de Automatică. După absolvire vreau să mă întorc în ţară. Familia mea este aici, pentru mine e foarte importantă.
Cristi: Eu vreau să intru la Rochester Institute of Tehnology sau la Vanderbilt University din SUA, am programe foarte bune. După ce termin studiile vreau să rămân acolo, consider că am mai multe oportunităţi, plus ocazia să particip la internship-uri plătite încă din timpul facultăţii. Mai am în vizor universităţi din Ţările Nordice sau Anglia, dar îmi doresc să studiez în State. Oricum, aş vrea să am două specializări, pe Computer Science şi Project Management, astfel că după câţiva ani în care lucrez pe partea de dezvoltare de software într-o multinaţională să mă reorientez spre management de proiect în IT, eventual în cadrul aceleiaşi companii, pentru că voi avea experienţă, dar şi destule cunoştinţe de business.
Mihai: Mi-ar plăcea să studiez în Anglia, la Cambridge. Şi eu îmi doresc să mă întorc apoi în ţară, însă nu e nimic bătut în cuie. O să mă orientez în funcţie de oportunităţi.
Lasă un răspuns