Companii farmaceutice, cercetatori medicali si furnizori de servicii medicale beneficiaza acum de avantajele proiectului european de cercetare-dezvoltare Linked2Safety, dezvoltat de SIVECO alaturi de 10 parteneri europeni. Proiectul faciliteaza accesul la informatii medicale electronice din Europa pentru promovarea cercetarii medicale si imbunatatirea ingrijirii pacientilor.
SIVECO a participat la construirea unui spatiu securizat si performant de interoperabilitate semantica pentru datele medicale si clinice. Interoperabilitatea se refera la implementarea unui model semantic de aliniere si mapare a datelor existente cu standarde folosite in vocabularul medical. In urma schimbului de informatii omogenizate se produc rezultatele anonimizate pentru a fi folosite in cercetarea medicala.
Dezvoltat pe parcursul a 36 de luni si finantat de Comisia Europeana, Linked2Safety (http://www.linked2safety-project.eu) a fost construit pe o platforma scalabila, modulara si extensibila, care ofera acces companiilor farmaceutice, expertilor, cadrelor medicale si pacientilor la un numar foarte mare de informatii detinute de institutii medicale de cercetare din intreaga Europa.
”Proiectul a fost apreciat de comisarii europeni, prezenti la intalnirea de final a proiectului desfasurata la Bruxelles. Timp de 36 de luni au fost implicati o multime de specialisti in constructia acestui proiect dedicat imbunatatirii actului medical”, a declarat Daniela Usurelu, coordonator de proiect din partea SIVECO Romania.
Platforma permite efectuarea de teste clinice pilot, validari si evaluari ale rezultatelor acestora in vederea realizarii de studii medicale. Utilizatorii platformei au la dispozitie instrumente pentru controlul calitatii, data mining, testare a ipotezelor, precum si optiuni pentru vizualizari personalizate si filtrare a datelor. In plus, pot fi create fluxuri de lucru pe baza seturilor de date selectate de utilizator, pentru care pot fi aplicate tipuri de analiza complexa si procesare a datelor.
Diseminarea pe scara larga si exploatarea rezultatelor proiectului catre partile interesate (academice si stiintifice) se va face de un consortiu multinational din Europa.
SIVECO Romania a lucrat in acest proiect alaturi de Intrasoft International (coordonator de proiect) – Luxemburg, National University of Ireland, Galway – Irlanda, The University of Manchester – Marea Britanie, Gottfried Wilhelm Leibniz Universitaet Hannover – Germania, Centre for Research and Technology Hellas – Grecia, University of Cyprus – Cipru, Ubitech Ltd. – Grecia, Zeincro Hellas S.A. – Grecia, Hospices Cantonaux Chuv – Elvetia, The Cyprus Institute of Neurology and Genetics -The Cyprus Foundation for Muscular Dystrophy Research – Cipru.
Lasă un răspuns