În curând, câteva panouri solare ne vor facilita independența energetică!

Panourile solare devin din ce în ce mai eficiente, cel puțin teoretic, pentru că, celulele soare de fapt sunt tehnologii vechi care au evoluat puțin și lent.

Însă, noul design de la Insolight ar putea să schimbe jocul energiei solare!

Energiile curate care se testează în laboratoare ridică mereu limita teoretică cu privire la puterea care se poate obține de la soare, dar celulele solare sunt de fapt, tehnologii care au evoluat puțin în ultimile decenii. Însă noul design de la Insolight ar putea să schimbe tehnologia panourilor solare.

De obicei, celulele solare colectează lumina Soarelui pe întreaga suprafață, convertind lumina în electricitate cu o eficiență de aproximativ 15-19 procente, iar aproape 85% din energie se pierde în proces. Există celule mai eficiente, dar ele sunt în general costisitoare și au un scop special, sau utilizează materiale exotice.

Celulele solare montate pe sateliți sunt mai eficiente, dar, în mod previzibil, nu sunt ieftine. Dar acest lucru se schimbă dacă se utilizează doar o mică parte din celulele solare scumpe și se concentrează lumina Soarelui asupra lor – aceasta este ideea Insolight.

Celulele mici cu eficiență ridicată, sunt așezate unele lângă altele realizând o rețea, iar deasupra acestora sunt plasate o matrice de lentile asemănătoare fagurelui, care concentrează lumina doar celulele minuscule. Pe măsură ce soarele se mișcă, celulele se mișcă ușor, ca să se mențină același flux de lumină.

Compania care dezvoltă aceste panouri solare a obținut în teste, o eficiență de până la 37%, ceea ce înseamnă de două ori mai multă putere decât în cazul panourile obișnuite.

„Panourile noastre au fost conectate la rețea și monitorizate continuu. Ele au continuat să asigure energie chiar și atunci când au fost furtuni, cât și în timpul anotimpului de iarnă”, a declarat Mathieu Ackermann, CTO al companiei, într-un comunicat de presă al EPFL.

„Această abordare hibridă este deosebit de eficientă atunci când lumina Soarelui este mai puțin concentrată, deoarece poate menține putere ridicată, chiar și sub razele luminoase difuze”.

Compania se află acum în discuții cu producătorii de panouri solare, pe care încearcă să-i convingă că nu este atât de greu să integreze această tehnologie în liniile de producție existente – „sunt necesari câțiva pași suplimentari în timpul etapei de asamblare”, a spus Ackermann. Panourile Insolight o să fie lansate pe piață începând cu 2022.

Sursa: techcrunch.com

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.