Iluminatul cu LED ar trebui utilizat cu moderație!

Recent, am discutat cu un inginer străin care lucrează actualmente în România la mai multe multinaționale, și îmi spunea că a lucrat și în sectorul medical, iar corpurile de iluminat cu LED care sunt puternice, și aparent pe noi ne încântă că avem multă lumină – de fapt, ne afectează vederea!

În principiu, noua tehnologie, ne îmbunătățește viața, dar trebuie utilizată cu moderație! – Greu de respectat 🙂

Întrebări și răspunsuri de pe Facebook:

M. S.: Pai cum, fratili meu, pai nu ai testat tu in Romania si led-urile sunt solutia viitorului? Deci ce ai testat nu are valoare?

Puchianu Dorel: LED-uri sunt soluția viitorului, însă trebuiesc îmbunătățite ca să nu ne afecteze vederea. Ce am testat a fost din punct de vedere tehnic și nu medical. Dacă ceea ce am testat nu ar mai avea valoare, ar fi destul de grav, nu?!? Dar, nu îmi fac griji, timpul le rezolvă pe toate 🙂

M. S.: Pai da, dar cand promovezi un produs pe care il testezi trebuie sa ai in vedere cel mai important obiectiv, alaturi de cel al destinatiei si functionalitatii practice: sanatatea omului. Bun, insa nu cred ca trebuie sa te lasi furat la minte de parerea unui ingineras, fie el platit cu norma partiala sau intreaga de 10 sau 2 multinationale. Ca sica stam ca fraierii cu ochii in orice bec, ne stricam ochii. Zi si io.

Puchianu Dorel: E complicat ce zici tu. Ai nevoie de laboratoare speciale, dedicate și de oameni pregătiți în acest sens. Sigur, este tema unui proiect cu fonduri, la care lucrez… Testele sunt tehnice până una alta, deci tehnic spus, LED-urile dau mai multă lumină cu un consum mult mai mic de energie. Inginerul a pus punctul pe „LED”, și nu oricum, a fost la cursuri specializate doi ani de zile. Este clar că știe ceva, și noi am aflat. Probabil că dezvoltatorii de LED-uri din ASIA și USA lucrează în acest moment la o soluție.

M. S.: ok. nu e complicat deloc, am incercat sa imbratisez mai elegant o idee. pe scurt spun asta: nu e nevoie sa dai o astfel de informatie acum si sa o justifici ca sursa de valoare, un inginer de multinationala (care mai are si un curs de doi ani:))) ) e la mintea oricui ca daca stai cu ochii in becuri (led, non-led) iti afecteaza vederea). nu e nevoie, zau de cursuri pt asta

C.F. :Corect, Mircea. Iluminatul cu LED e la fel de variat ca si automobilele. E destul de periculos ca un expert sa generalizeze o concluzie fara sa explice. Iluminatul cu LED poate afecta vederea in vreo trei feluri: 1. Daca e prea slab (cum sunt multe solutii pe piata), cam la fel cum afecteaza si cititul la lumanare.
2. Daca e prea tare si te uiti in sursa de lumina mai mult de 30 secunde (conform unui studiu publicat de un profesor universitar).
3. Daca se folosesc LED uri albastre cu fosfor secundar si privitorul poate vedea direct lumina albastra reziduala. Acelasi efect apare daca se folosesc LEDuri cu radiatie mare in spectrul albastru. Ambele variante sunt rezultatul unui proiect deficitar.

Din aceste motive, cei care cumpara produse de iluminat trebuie sa fie atenti si la originea acestora.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.