Iată dovada că săptămâna de muncă de patru zile ne face mai buni

Un studiu al programului săptămânii de muncă de patru zile de la o firmă din Noua Zeelandă a constatat că angajații erau cu 20% mai productivi – și mult mai fericiți.

Se dovedește că a lucra mai puțin este mai bine.

O companie din Noua Zeelandă a făcut anul trecut un test cu săptămâna de lucru de patru zile. De fapt, firma de servicii financiare Perpetual Guardian a considerat că a fost un experiment atât de reușit, încât a transformat permanent săptămâna de lucru la patru zile pentru angajații săi.

În prezent, un studiu al procesului lansat marți confirmă faptul că săptămâna de patru zile a făcut lucrătorii mai fericiți, mai puțin stresați – și chiar mai productivi.

Procesul de șase săptămâni care a implicat aproape 250 de angajați din 16 birouri diferite a fost monitorizat de cercetătorii de la Universitatea din Auckland și Auckland University of Technology. Deși lucrătorii au lucrat doar la patru zile (fiind plătiți cât pentru cinci), reducându-și orele de la 40 la 32 pe săptămână, ei au fost de fapt cu 20% mai productivi.

Angajații au arătat, de asemenea, o îmbunătățire cu 24% a echilibrului lor între viața profesională și o scădere cu 7% a nivelului de stres. Acum, angajații Perpetual Guardian au voie să lucreze doar patru zile, cu opțiunea de a veni la birou pentru cinci, dacă au nevoie.

„Pentru noi, este vorba despre obținerea unei productivități îmbunătățite
din cauza eficienței mai mari la locul de muncă … nu există niciun dezavantaj pentru noi”, a spus anterior fondatorul companiei, Andrew Barnes pentru Metro.

„Atitudinea potrivită este o necesitate pentru a face lucrurile să funcționeze cât mai bine – toată lumea trebuie să fie angajată și să o luăm în serios pentru a crea un model viabil pe termen lung pentru afacerea noastră.”

Barnes a remarcat că până la sfârșitul procesului de șase săptămâni, implicarea echipei a crescut, de asemenea, cu 20%, în medie. Iar cercetătorii au spus că o săptămână de muncă mai scurtă i-a motivat pe angajați să găsească modalități de creștere a productivității lor în birou, cum ar fi reducerea întâlnirilor până la 30 de minute și să le spună colegilor când au fost distrași.

În consecință, compania și-a împărtășit sfaturile pentru modalitățile în care locurile de muncă pot face trecerea la o săptămână de lucru de patru zile aici, care include testul pe timpul unei perioade din an în care fluxul de muncă în general încetinește.

Muncitorii consideră că și-ar putea duce la bun sfârșit munca în mai puțin timp. Un sondaj recent efectuat la 1.500 de lucrători și 600 de manageri de resurse umane de către firma de consultanță HR Robert Half a constatat că aproximativ doi din trei lucrători (66%) au spus că vor să lucreze mai puțin de cinci zile pe săptămână, dar doar 17% din locurile de muncă oferă această opțiune.

Și trei din patru angajați cu normă întreagă (78%) spun că și-ar putea face treaba în mai puțin de șapte ore în fiecare zi dacă ar putea lucra neîntrerupt, în timp ce aproape jumătate (45%) cred că ar putea realiza lucrul în doar cinci ore sau mai puțin, conform unui sondaj global asupra a aproape 3.000 de angajați din opt națiuni pe care Institutul Forței de Muncă de la Kronos Incorporated le-a lansat în august.

Studiul intitulat „Cazul pentru o săptămână de lucru de 4 zile?” A întrebat lucrători din Australia, Canada, Franța, Germania, India, Mexic, S.U.A. și S.U.A., unde cred că pierd timpul în fiecare zi. Aproape nouă din 10 angajați (86%) spun că pierd cel mai mult timp în sarcini specifice muncii care nu au legătur cu munca lor principală, cu „rezolvarea unei probleme care nu este cauzată de mine”, încetinind 22% dintre ei, activitatea administrativă fiind 17% și întâlniri (12%), e-mail (11%) și probleme legate de clienți (11%) rotunjesc primele cinci consumatoare de timp.

Baby Boomers afirmă că pierde cel mai mult timp rezolvând greșelile altor persoane (26%); Gen Xers este prins în prea multe întâlniri (13%), rețelele de socializare (10%), iar Gen Zers este cel mai probabil să piardă timpul pentru rezolvarea conflictelor la locul de muncă (9%).

S-a zvonit despre trecerea de la săptămâna de lucru standard de cinci zile la doar patru zile înainte, în special pentru părinții care ar putea folosi ziua suplimentară pentru a-și îngriji copiii. Cu toate acestea, există câteva abordări diferite. În timp ce Deloitte și KPMG au oferit săptămâni de lucru de patru zile, cu ore flexibile, de exemplu, lucrătorii sunt în continuare responsabili de a-și întreține 40 de ore în cele câteva zile.

Alții reduc orele lucrate pe săptămână cu aproximativ 20% în eliberarea angajaților pentru o zi suplimentară. Treehouse, o companie de educație tehnologică, s-a lăudat cu o săptămână de muncă de patru zile, 32 de ore, asemănătoare cu Perpetual Guardian, din 2006 până în 2016.

Muncitorii au trebuit să înceapă să revină la muncă vineri, după ce concedierile și-au limitat forța de muncă. Media de lucru la americani este de 38,6 ore pe săptămână, potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Datele Gallup pun numărul mediu la 44,5 ore pe săptămână, însă 29 dintre angajații din SUA au raportat că au pus 45 – 59 de ore și 16% lucrează 60 de ore pe săptămână.

Un program de lucru de cinci zile este standardul – cu excepția momentului în care lucrătorii sunt accesibili 24/7 prin e-mailuri și smartphone-uri, mai mult de jumătate dintre angajați spun că mai lucrează în timpul lor personal neplătit, potrivit unui sondaj RAND din 2015, inclusiv nopți, weekenduri și vacanțe.

Nu este de mirare că ratele de ardere sunt între 40% și 50% în majoritatea domeniilor din Statele Unite, potrivit Business Insider.

OCDE a constatat că productivitatea este cea mai mare atunci când oamenii lucrează mai puține ore, iar producția lucrătorilor scade la mai mult de 48 de ore pe săptămână.

CDC a legat, de asemenea, reducerea orelor suplimentare cu rate crescute de imbolnăvire, vătămare și moarte, fără să mai vorbim de creșterea în greutate și mai mult consum de alcool și țigări.

Sursa: marketwatch.com

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.