Am decis să-mi schimb telefonul și iată din ce am avut de ales: Samsung Galaxy 6 Edge, HTC One M9, HTC One A9 și iPhone 6s. În magazin, am avut șansa să mă joc cu fiecare, în final am ales HTC One A9.
De ce? Samsung Galaxy 6 Edge îți creează o stare interesantă și foarte plăcută în același timp, ce nu mi-a plăcut a fost cum se ține telefonul în mână (are spatele plat), iar icoanele nu mi se par practice la Samsung și meniul în general.
Probabil sunt subiectiv, pentru că utilizez un HTC M7 de câțiva ani, și îmi place mult cum sunt desenate iconițele sau pur și simplu când te obișnuiești cu un telefon este greu să treci la altul.
HTC One M9 era o alternativă la A9, însă HTC one A9 este mult mai nou și are un hardware avansat ceea ce m-a făcut să fiu atent la noua tehnologie înglobată de A9.
iPhone 6s, este frumos, însă hardware-ul este învechit așadar, dacă era iPhone 7 disponibil, nu stăteam pe gânduri, chiar dacă trecerea nu era ușoară de la sistemul Android la iOS.
HTC One A9 a copiat tot ce e mai bun de la iPhone 6 în materie de aspect, colțurile rotunde, delimitările de pe margine, finețea la atingere, camera foto ieșită în relief etc.
Așadar, am ales A9 pentru că înglobează tehnologii noi, se mulează bine în mână, și are o cameră foto care se apropie de cele DSLR, aspect care a cântărit în final cel mai mult!
HTC One M7 este un telefon foarte bun, atât doar că, camera foto lasă de dorit dacă nu este suficientă lumină atunci când fotografiezi un subiect și nu numai. Acesta este singurul aspect pe care îl critic.
HTC One A9 vs M9
A9 este cu o idee mai mare ca și M9, dar A9 este mai subțire cu 2 mm, ceea ce se simte imediat. A9 a trecut printr-o cură de slăbire fiind cu 14 grame mai ușor ca și M9. Spatele lui M9 este curbat, iar cel a lui A9 este drept.
Bateria lui A9 are doar 2150 mAh, față 2840mAh din M9. Cu toate acestea A9 poate să te țină și două zile dacă îl folosești puțin (sau la nevoie), în rest la utilizare normală durata de viața a bateriei este de o zi, la fel ca și la M9.
A9 se încarcă în aproximativ 100 de minute.
În timpul încărcării, consumul de energie electrică al încărcătorului este de 9,4 Wați!
Cum spuneam, hardware-ul este de generație nouă, HTC One A9 fiind înzestrat cu un cipset Qualcomm Snapdragon 617 cu 2 sau 3GB de RAM, spre deosebire de HTC One M9 care are un cipset SD810 și 3GB RAM.
Ambele telefoane se descurcă exemplar în aplicații, doar că M9 este mai bun în cazul aplicațiilor care solicită procesorul video.
Modelul A9 pe care l-am achiziționat are doar 16GB, deși M7 avea 32 GB. Însă, HTC One A9 are posibilitatea să-i extindem memoria cu ajutorul unui microSD, ceea ce am și făcut. Am achiziționat un micro SDHC de 32 GB de la Sandisk cu 39 lei.
Accesul în HTC One A9 se poate face și prin scanarea amprentei.
Spre deosebire de M7 și M9 unde accesul în telefon se realizează prin desenarea codului, la A9 ai acces instantaneu cu ajutorul amprentei – deblocând imediat telefonul.
Cameră Foto HTC One A9 vs. M9
Consider că, astăzi camera foto la un telefon este un accesoriu foarte important, nu mai este un moft, ci o necesitate. Pe de altă parte, sincer vă spun, că este incomod să duci după tine DSLR-ul ca să faci poze! Așadar, la acest aspect A9 aproape că excelează. Pozele fiind excepționale dacă activezi opțiunea HDR, mai ales fotografiile în care subiecții sunt aproape de aparatul foto.
Să vedeți câteva poze (imaginile le-am scalat pentru web):
Camera lui A9 are 13 MP cu o apertură de F/2.0 cu stabilizare a imaginii optică. Însă dacă îl privim pe bătrânul M9, acesta dispune de o cameră de 20 MP F/2.2, însă nu trebuie să ne lăsăm păcăliți de acest lucru, că, camera are mai mulți megapixeli, pentru că, A9 realizează poze mai bune atunci când iluminatul este slab. Ceea ce îmi lipsea la M7, și ceea ce aveam nevoie ca să uit de vechiul DSLR și să fotografiez doar cu telefonul.
HTC One A9 nu poate fi o telecomandă universală ca și M9 sau M7.
Dacă aveți nevoie de o telecomandă universală, A9 nu este alegerea potrivită pentru că nu are IR. Astfel, va trebui să vă orientați către M9, dacă vreți să vă porniți TV-ul din telefon. Aici găsiți o aplicație bună cu, care vă puteți controla dispozitivele din casă din telefon.
Sunetul la HTC One A9
Ce îmi displace la A9 este că nu are două difuzoare ca și M7 și M9! Iar sunetul, nu este stereo atunci când vizionezi un film de pe youtube. Însă, cu toate că A9 are un difuzor, acesta este destul de puternic când asculți muzică, și în principiu nu mai ai nevoie să pornești niciun dispozitiv din casă ca să-ți delectezi urechile.
Comparativ A9 vs. M7 vs. M9, A9 nu vine cu nicio îmbunatățire puterea și calitatea sunetului fiind aceeași, doar că A9 este mono și nu stereo.
Căștile lui A9 oferă o performanță superioara grație lui „BoomSound shakedown”, însă vă recomand să utilizați căștile foarte rar când ascultați muzică. Desigur când vorbiți la telefon este recomandat să vorbiți cu căștile puse decât la telefon direct.
Ecranul lui HTC One A9 este mult mai bun ca și cel integrat pe M9
HTC One A9 are un ecran de 5 inci (12,7 cm) similar cu a lui M9. Însă, A9 utilizează un ecran AMOLED față de unul LCD cum îl găsim la M9. Astfel, negrul este reprodus mult mai bine, iar culorile sunt mai realistice la A9, și îl găsesc mai odihnitor pentru ochi. Rezoluția ecranului la ambele telefoane este de 1920 x 1080 pixeli.
În final HTC One A9
Carcasa lui A9 este impecabilă, ce mai, zici că e un iPhone 6! Ecranul AMOLED îți va încânta ochii, accesul instant pe bază de amprentă este incredibil de rapid. Camera foto te va convinge cel puțin în timpul zilei, să-ți lași acasă DSLR-ul. În jocuri telefonul se încălzește puțin! Îmi repugnă că A9 nu mai are difuzoare stereo și IR, dar m-am obișnuit cu acestă idee! Oricum, de aproape un an nu mă mai uit la TV.
Per total, beneficiezi de un telefon puternic cu multe caracteristici necesare în ziua de azi, care este rezistent la șocuri, pentru că l-am scăpat în mașină și s-a zgâriat folia un pic, în rest nu a pățit nimic!
Recent, nu a mai funcționat camera la HTC A9. L-am resetat la setările de fabrică, și camera funcționează perfect acum!
Au trecut mai bine de 6 luni de când utilizez telefonul, și uneori camera foto/video funcționează cu întârziere mare, alteori merge bine, aproape perfect. Cred că sunt unele BUG-uri pe care HTC ar trebui să le rezolve la A9. Am observat, că din când în când A9 trebuie repornit pentru a funcționa în parametri normali. Sigur, acestea sunt câteva inconveniente mici, pentru că, în majoritatea timpului telefonul rulează perfect.