Fritz!Box 7490 un router destinat productivității!

Fritz!Box 7490 este un router pentru business. Acest router, puțin spus nu se adresează uzului casnic, dacă ai nevoie de el, înseamnă că vrei să ai o rețea productivă pe cablu sau dispui de o casă inteligentă, îți este necesar un NAS sau centrala telefonică etc. Lista este lungă și dacă nu te regăsești în ea poți opta pentru un router mai mic și ieftin. Desigur, Fritz!Box 7490 este alegerea corectă dacă acest router îți oferă o opțiune sau mai multe pe care le găsești doar la el.

Fritz!Box 7490 este în sine și un modem, teoretic cu el poți renunța la modemul furnizorului tău de Internet. Însă, în cazul meu particular, nu am putut să abandonez modemul furnizorului de Internet pentru că, acesta este conectat la fibră optică. Deci, dacă modemul tău este pe cablu (ISDN/analog) atunci Fritz!Box 7490 devine util și din acest punct de vedere.

Test wireless Fritz!Box 7490

În teste routerul asigură o conectivitate fără fir (wireless) pe o rază de 20 metri, însă trebuie avut în vedere că acest test s-a desfășurat prin 3 și 5 pereți!

În termeni de productivitate, routerul Fritz!Box 7490 este de 3 ori mai agil decât cel mai ieftin router și probabil cel mai popular, TP-Link Router WirelessN 300Mbps. Inițial, achiziția lui TP-Link pe care am făcut-o a fost una grăbită și ieftină. Aparent, acest router oferă tot ce ai nevoie legat de conectivitate wireless și o viteză bună pentru download/upload (descărcare/încărcare). Însă, atunci când gestionezi mai multe siteuri și treci la nivelul profesional, este recomandat să te gândești la un router mai performant. Nu vreau să fiu înțeles greșit, însă să îți cumperi un Fritz!Box 7490, înseamnă mai mult de atât.

Capabilități Fritz!Box 7490

Sunt foarte multe de spus, și din păcate aceste nu le pot cuprinde în acest articol.

Meniul Internet al lui Fritz!Box 7490

Aici găsim un monitor online care ne oferă toate detalii despre conexiunea la Internet, cantitatea de informație descărcată și încărcată. Iar în tabul „Online meter” putem insera cantitatea de date gratuită pentru descărcare/încărcare, astfel să nu depășim abonamentul alocat. De asemenea, dacă abonamentul tău este contorizat pe timp de navigare, se poate seta timpul total alocat într-o lună în care ai acces la Internet. Iar partea simpatica va fi că led-ul de la „Power” va clipi atunci când ai depășit volumul de date sau timpul alocat.

La „Account information” putem configura tot ce ține de conexiunea la Internet, fie că este prin modem, DSL ori router. Aici am avut dificultăți în conectarea modemului meu extern la Fritz!Box, dar s-au rezolvat cu ușurință după ce am actualizat software-ul dispozitivului! Așadar, după ce achiziționezi Fritz!Box 7490 este recomanda în primul rând să-i actualizezi software-ul!

Dacă ai copii, există filtre care îți facilitează să restricționezi fiecare dispozitiv în parte. Spre exemplu, poți copiilor tăi să le blochezi accesul la siteurile pentru adulți, sau invers să le permiți accesul la câteva siteuri care sunt potrivite pentru vârsta lor.

Sistemul de telefonie Fritz!Box

În primul rând cei care dețin un magazin online și au nevoie de mai multe linii de telefon pentru a răspunde clienților, trebuie să știe că Fritz!Box 7490 poate gestiona până la 6 telefoane DECT fără fir, două telefoane analog, VoIP și sistem ISDN, inclusiv un robot care va răspunde automat când se termină programul de lucru sau când îl setezi.

Însă, o dată ce ajungem în meniul Fritz!Box de gestionare a centralei telefonice, o să înțelegem cât de performant este! Fritz!Box poate gestiona toate apelurile, să vedem apelurile pierdute, primite și date. Ulterior se poate seta robotul care să răspundă automat, și care spre exemplu, poate fi activat doar la anumite numere de telefon sau evident la toate apelurile!

Cartea de telefon, este locul unde putem să salvam numerele de telefon, dar și unde putem restaura o bază de date veche ori chiar să importăm numerele de telefon dintr-un cont Google și alte tipuri de conturi. A mers perfect în teste să import numerele de telefon din contul Gmail. Funcția de alarmă poate fi utilizată pentru 3 telefoane, acestea pot apela virtual posesorul telefonului programat. Iar programarea este destul de cuprinzătoare! Fritz!Box integrează și funcția de fax, așadar faxurile primite se pot expedia direct pe adresa de e-mail. Și iată cum Fritz!Box ne scutește să mai cumpărăm un fax și hârtie pentru el. De asemenea, faxurile primite se pot salva și în memoria internă a lui Fritz!Box.

Funcția de „Call Handling” ne facilitează să blocăm apelurile către anumite numere de telefon, dar și apelurile care vin către noi. Spre exemplu, dacă un număr de telefon care ne sună și ne deranjează mai mult decât ar trebui atunci acesta se poate bloca, iar cel care va suna o va face în van! De asemenea, se pot redirecționa și apelurile primite, însă și aici setările pot fi complexe.

Însă cea mai interesantă parte este contul MyFRITZ! care îți permite să accesezi lista cu telefoanele date și primite de oriunde din lume. Dar nu numai acestea, ci și NAS-ul integrat Fritz!Box.

Meniul Home Network ori rețeaua locală

În acest meniu putem să vedem și să gestionăm toate dispozitivele conectate la Fritz!Box. De asemenea, pentru a fi „eco”, putem seta viteza de transfer a rețelei de la 1 Gb/s la 100 Mb/s. În plus, putem analiza ce dispozitive USB sunt conectate la Fritz!Box, spre exemplu putem extinde memoria NAS-ului intern Fritz!Box, care are puțin peste 400 MB. Iar la cele două USB-uri putem atașa un stick USB de capacitate mare, spre exemplu 128 GB sau un hard disc extern. Mai mult, putem lega la un USB imprimanta, ca toți din rețea să poate lista un document. Tot aici putem configura un server media local, de unde putem asculta muzică, să vizualizăm imagini sau filme, oriunde în rețeaua locală.

Smart Home sau casa inteligentă

Este locul unde putem să conectăm spre exemplu termostatul de la casă, și pe care să-l controlăm din Fritz!Box oriunde de pe glob. De aici din câte am înțeles putem seta temperatura din casă, sau putem opri/porni centrala termică. Dar, acesta este subiectul altui test.

Meniul Wireless

Și am ajuns la partea cea mai utilizată. Fiecare când ajunge acasă în principiu își conectează telefonul la rețeaua fără fir. Ei bine, Fritz!Box oferă o rețea duală AC + N care poate asigura viteze de până la 1300 Mb/s. Aici beneficiem de două frecvențe de bandă, una de 2,4 GHz și alta de 5 GHz. Fiecare bandă i se poate asocia un canal, însă în teste am preferat să folosesc modul automat. De asemenea, la setările manuale, putem ajusta standardul de viteză pe fiecare bandă și puterea de transmitere a semnalului.

Ce mi-a plăcut este posibilitatea de a programa timpul de funcționare zilnic al rețelei Wi-Fi. Astfel, putem programa ca rețeaua fără fir să nu funcționeze în timpul nopții atunci când nu o folosim, sau să fie inactivă între orele 8 – 17, perioadă în care suntem la servici de luni până vineri.

Test consum de curent Fritz!Box 7490

În cazul unui singur calculator conectat la Internet prin cablu consumul se situează la 6W, ca să îți faci o idee ce înseamnă acest consum, e bine să știi că un smartphone consumă 5W atunci când se încarcă. Sigur aceste informații sunt aproximative, în realitate pot fi ceva mai mari! În cazul în care activăm rețeaua Wireless și conectăm un dispozitiv la Fritz!Box 7490 consumul de curent urcă până la 7,6 W. Așadar, este logic cu cât îl punem pe Fritz!Box 7490 la mai multă treabă (conectăm mai multe dispozitive), va consuma mai mult curent. Dar totuși, discutam de un consum mic.

Concluzie

Recunosc că au fost mici impedimente la început, ca să-mi conectez modemul pe fibră optică la Fritz!Box 7490. Însă, ultimul update de software, nu numai că a rezolvat această problemă, dar are și o interfață mult mai prietenoasă și mai intuitivă.

Semnalul wireless (fără fir) este foarte bun, scade doar două linii și atunci când în fața lui Fritz!Box 7490 avem 3 pereți. Și culmea, dispozitivul nu are nicio antenă.

Fritz!Box 7490 este dispozitiv de care ai nevoie atunci când depășești sfera unui utilizator casnic sau obișnuit. Fritz!Box 7490 nu este doar un router wireless, sau unul pentru rețeaua locală el este gândit pentru casele inteligente, pentru productivitatea unei afaceri.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.