Dacă pe browserul tău Firefox sau Chrome ai instalate oricare dintre cele patru extensii enumerate mai jos de la Avast și de filiala sa AVG, ar trebui să le dezactivezi sau să le elimini cât mai curând posibil.
Avast Online Security
AVG Online Security
Avast SafePrice
AVG SafePrice
De ce? Deoarece aceste patru extensii de browser instalate pe scară largă au fost surprinse colectând mai multe date de la utilizatori săi decât erau permise, inclusiv istoricul de navigare pe Internet detaliat.
S-ar putea să nu vă amintiți că ați descărcat și instalat aceste extensii pe browserul dvs. web, iar acest lucru este posibil deoarece atunci când utilizatorii instalează Avast sau antivirus AVG pe PC-urile lor, software-ul își instalează automat respectivele extensii în browserele utilizatorilor.
Ambele extensii de securitate online au fost concepute pentru a avertiza utilizatorii atunci când vizitează un site web dăunător sau phishing; întrucât, extensiile SafePrice îi ajută pe cumpărătorii online să afle despre cele mai bune oferte, comparații de prețuri, oferte de călătorie și cupoane de reducere de pe diverse site-uri.
Comportamentul rău intenționat al extensiilor Avast și AVG a fost descoperit în urmă cu aproape o lună de Wladimir Palant, care a detaliat modul în care extensiile trimit o cantitate mare de date despre obiceiurile de navigare ale utilizatorilor, direct către serverele companiei – „dincolo de ceea ce este necesar pentru ca extensia să funcționeze. „
Ce date ale utilizatorilor sunt trimise către Avast?
URL-ul complet al paginii pe care vă aflați, inclusiv partea de interogare și datele de ancorare.
Un identificator de utilizator unic (UID) generat de extensia pentru urmărire.
Titlul paginii.
Adresa URL a celui care a recomandat.
Cum ați ajuns pe o pagină, de exemplu, introducând adresa direct, utilizând un marcaj sau făcând clic pe un link.
O valoare care indică dacă ați vizitat o pagină și în trecut.
Codul dvs. de țară.
Numele browserului și versiunea.
Sistemul dvs. de operare și versiunea lui.
„Urmărirea identificatorilor de fișiere și ferestre, precum și acțiunile tale, permit lui Avast să creeze o reconstrucție aproape precisă a comportamentului de navigare: câte fișiere ai deschise, ce site-uri web vizitezi și când, cât timp petreci cititul/vizionarea conținut, când faceți un clic acolo și când treceți la un alt tab.
Tot ceea ce este conectat la o serie de atribute care permit lui Avast să vă recunoască în mod fiabil, chiar și un identificator de utilizator unic „, a spus Palant.
În acest weekend, Palant a raportat concluziile sale atât producătoriilor de browsere, Mozilla, cât și la Google, dintre care Mozilla a luat măsuri imediate prin eliminarea temporară a extensiilor din magazinul său de Firefox pentru un termen de 24 de ore până când Avast soluționează problema.
„Acest add-on încalcă politica lui Mozilla prin colectarea datelor fără dezvăluirea sau consimțământul utilizatorului”, a spus Mozilla.
Întrucât Mozilla nu a listat complet extensiile sau le-a eliminat automat din browserele utilizatorilor, trebuie menționat că aceste extensii vor rămâne active pentru utilizatorii existenți și vor continua să-i spioneze.
Pe de altă parte, toate cele patru extensii sunt încă disponibile pe Google Chrome Web Store, însă Palant consideră că acestea vor fi eliminate de gigantul tehnologic după „o masă considerabilă de știri”.
Sursa:thehackernews.com
Lasă un răspuns