Group IT Data Lab reprezintă centrul de competență al Volkswagen Group în ceea ce privește inteligența artificială, analiza datelor și computerele cuantice. Algoritmii de învățare ajută în multe domenii, iar întrebările pe care și le pun tot mai mulți dintre cei implicați în acest domeniu sunt: „Pot computerele sau roboții gândi? Pot ei să aibă o conștiință asemănătoare cu cea a omului?”
Prof. Dr. Patrick van der Smagt, directorul AI Research de la Data Lab crede că nu, cel puțin nu în acest moment. „Mașinile care pot gândi la fel ca oamenii sunt doar invenția celor de la Hollywood. La ora actuală, astfel de lucruri nu au nimic în comun cu munca pe care noi o desfășurăm aici” – declară domnul Patrick. „Treaba noastră este sa dezvoltăm algoritmi care pot să detecteze și să prezică în mod independent și eficient anumite „pattern-uri” și legi de funcționare, astfel ca cele mai bune decizii să fie întotdeauna luate.”
Ideea este ca mașinile să aibă un fel de ritm de învățare, să reușească să își dezvolte abilitatea de a prelucra date, de a analiza conexiuni, și de a face predicții. Totuși, van der Smagt și specialiștii de la Data Lab încearcă să meargă și mai departe, și să combine informatica cu matematica și cu teoria probabilităților, în speranța de a reuși să facă asocieri și cu rețelele neurale.
„Detectarea pattern-urilor nu este rezultatul unui proces de gândire similară cu cea a omului. Este doar tendință mentalității generale de a atribui mașinilor caracteristici specific umane, însă aparatele nu fac decât ce au fost programate să facă, iar dacă acest lucru seamănă mult cu procesele cognitive ale ființelor umane, asta este doar rezultatul celor care le-au creat și le-au programat în acest scop” – susține Dr. Patrick.
Lasă un răspuns