Doze mai mari de suplimente omega 3 pot fi necesare pentru evitarea declinului cognitiv

De ani buni, un puzzle științific a răscolit cercetătorii care au ca scop combaterea bolii Alzheimer, o formă comună și incurabilă a demenței.

Rezultatul numeroaselor investigații de laborator și studii asupra populației susțin potențialul preventiv al acizilor grași omega 3, „grăsimi bune” găsite din abundență la pești. Cu toate acestea, până în prezent, majoritatea studiilor care evaluează omega 3 pentru prevenirea sau reducerea declinului cognitiv la participanții umani nu au reușit să arate beneficii.

Acum, un mic studiu clinic de la USC oferă indicii importante despre această discrepanță, în primul studiu de prevenire al Alzheimerului pentru a compara nivelurile de omega-3 în sânge cu cele din sistemul nervos central.

Concluziile sugerează că pot fi necesare doze mai mari de suplimente omega-3 pentru a face diferența, deoarece creșterile dramatice a nivelului omega-3 din sânge sunt însoțite de creșteri mult mai mici în creier. Printre participanții care au o mutație specifică care crește riscul pentru Alzheimer, luând suplimentele au crescut nivelul unui acid gras cheie mult mai mic comparativ cu cei fără mutație.

„Testele au fost construite pe baza presupunerii că omega-3 intra in creier”, a declarat autorul principal Dr. Hussein Yassine, profesor asociat în medicina si neurologie la Scoala de Medicina Keck din USC.

Studiul nostru a fost conceput special pentru a rezolva această întrebare.
Lucrarea a fost publicată astăzi în revista EBioMedicine. Cercetătorii au recrutat 33 de participanți care au avut factori de risc pentru Alzheimer, dar nu au fost afectati cognitiv. Toți participanții au avut un istoric familial al bolii, un stil de viață sedentar și o dietă săracă în pește gras.

Cincisprezece au purtat o variantă de genă numită APOE4, care este legată de inflamația din creier și crește riscul Alzheimer cu un factor de patru sau mai mult; ceilalți 18 nu erau purtători a vreunei mutaţii identificate în familie. La întâmplare, participanții au fost repartizați într-un grup de tratament sau grup de control.

Membrii grupului de tratament au fost solicitați să ia suplimente care conțin mai mult de 2 grame de omega-3 numit acid docosahexaenoic (DHA) zilnic timp de șase luni. Membrii grupului de control au luat placebos
în fiecare zi în aceeași perioadă. Participanții din ambele grupuri au fost, de asemenea, solicitați să ia zilnic vitamine din complexul B, care ajută organismul să proceseze omega-3s.

Dr. Yassine și colegii săi au strâns mostre de plasmă din sânge și lichid cefalorahidian – un reper pentru cazul în care omega-3 a ajuns la creier – de la participanți de la început și de la sfârșitul perioadei de studiu. Oamenii de știință au analizat nivelurile a doi acizi grași omega-3: DHA și acidul eicosapentaenoic (EPA), un puternic antiinflamator pe care organismul îl derivă dintr-o mică parte din aportul său de DHA.

Dozele mai mari de omega-3 sunt eficiente?

Cercetătorii au descoperit că la sfârșitul celor șase luni, participanții care au luat suplimente omega-3 aveau cu 200% mai mult DHA în sânge în comparație cu cei care au luat placebos. În schimb, DHA găsit în lichidul cefalorahidian a fost cu doar 28 la sută mai mare în grupul de tratament decât în ​​grupul de control. Acest rezultat sugerează că măsurarea nivelului de omega-3 din sânge poate să nu indice cât ajunge la creier.

Dr. Yassine și coautorii săi, de asemenea, raportează că, în cadrul grupului de tratament, cei fără mutația APOE4 au arătat o creștere a EPA (acid gras anti-inflamator omega-3) în lichidul cefalorahidian de trei ori mai mare decât ceea ce a fost văzută la purtătorii genei.

Purtătorii E4, deși au aceeași doză, au avut mai puțin omega-3 în creier. Această constatare sugerează că EPA fie se consumă, fie se pierde, fie nu se absorb în creier la fel de eficient cu gena E4. ” A spus, Dr. Hussein Yassine, profesor asociat de medicină și neurologie, Școala de Medicină Keck din USC.


În mod special, doza de 2 grame de DHA din acest studiu a depășit cu mult ceea ce a fost utilizat în studiile clinice majore care testează puterea preventivă a omega-3s, care de obicei administrează 1 gram
sau mai puțin zilnic.

„Dacă utilizați o doză mai mică, vă puteți aștepta la o creștere mai mică de 10% a nivelului omega-3 în creier, ceea ce poate să nu fie considerat semnificativ”, a spus dr. Yassine.

Jertfa participanților la studiu avansează cercetarea Alzheimer.
Anchetatorii au lucrat timp de doi ani pentru a recruta participanți la proces. Bariera de intrare a venit de la singura metodă capabilă să extragă lichidul cefalorahidian: o puncție lombară, cunoscută și sub denumirea de robinet spinal. A fost o adevărată provocare să găsească oameni dispuși să se supună acestei proceduri, care implică un ac care străpunge de două ori partea inferioară a spatelui. Dr. Yassine a laudat foarte mult participanții la studiu.

„Au fost generoși cu timpul lor și au fost curajoși să facă puncții lombare”, a spus el. „Motivul principal pentru care au făcut acest lucru a fost dorința lor de a ajuta să avanseze știința”. Curajul participanților a plătit crearea unor cunoștințe despre omega-3s și Alzheimer.

Datele preliminare din studiul actual au fost destul de intrigante încât oamenii de știință au putut să atragă finanțarea pentru un proces mai mare pentru care se desfășoară recrutarea. După 320 de participanți pe parcursul a doi ani, va examina dacă dozele mari de omega-3 pot încetini declinul cognitiv al purtătorilor genei APOE4.

Dr. Yassine consideră că evoluția de la un studiu mic la unul mai mare este un model bun pentru dezvoltarea terapiilor și prevențiilor care vizează creierul. „Aceste studii pilot sunt atât de importante ca un pas către studii mult mai mari, mai complicate”, a spus el. „Concluzia este că, înainte de a vă îmbarca în studiile clinice foarte costisitoare, trebuie să arătați
dovada conceptului, că medicamentul dvs. intră în creier și schimbă biomarkerii bolii în direcția corectă”.

Sursa: news-medical.net

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.