O dată cu dezvoltarea și răspândirea la scală tot mai mare a smartphone-urilor, jocurile și aplicațiile care le însoțesc au început să fie rulate de către tot mai mulți oameni, însă există și anumite persoane de modă mai veche și nu neapărat care s-au obișnuit cu calculatorul când vine vorba de gaming, și acestora din urmă le-ar place să le joace pe PC.
E posibil acest lucru? Da, deoarece nu e neapărat nevoie să deținem un telefon Android sau o tabletă pentru a ne bucura de cele peste 1 milion de aplicații existente în Google Play. Pentru a realiza acest scop e nevoie însă de un emulator. Există mai multe emulatoare special concepute pentru a efectua acest deziderat.
Ce este un emulator?
Un emulator este un program care mimează funcțiile unei alte stații de lucru. Altfel spus, imită comportamentul structurii hardware și a sistemului de operare pe care rulează o anumita aplicație și o efectuează pe un alt PC ce rulează un alt sistem de operare. În acest mod, ne putem bucura de jocurile pe care dorim să le jucam utilizând toate resursele PC-ului nostru: tastatură, mouse, monitor mai mare, boxe mai performante, etc. Când instalăm un emulator, primim o consola virtuală în care putem instala respectivele aplicații și le putem utiliza după bunul nostru plac.
În continuare, voi prezenta câteva emulatoare foarte des folosite:
1) BlueStacks
Este un emulator excelent care rulează sub Windows 8, 7, Vista și chiar XP, plus că oferă posibilitatea de a rula o sumedenie de alte aplicații specifice Androidului. O cerință a sa este că trebuie să avem instalat .net Framework de la Microsoft. Odată instalat, ne va cere să ne logăm în Gmail pentru a accesa Play Store-ul, după care putem descărca și utiliza aplicațiile pe PC la fel ca și în sistemul de operare Android. Programul funcționează atât în fullscreen cât și în fereastră, iar compania care l-a creat susține că este compatibil cu 96% din aplicațiile disponibile în Google Play și cu 86% din jocurile pentru Android.
În ceea ce privește cerințele de sistem, BlueStacks are nevoie de un PC cu 2 GB RAM și 9 GB spațiu liber pe HDD. La prima lansare va trebui să așteptăm undeva între 15 și 20 de minute, după care avem o pleiadă de opțiuni care ne pot deruta la prima vedere, însă nu e așa de complicat precum pare odată ce ne-am obișnuit cu el.
2) Andy
Acest emulator ne oferă întreaga experiență Android (4.2.2 KitKat) în fullscreen sau fereastră normală, cu el putem face tot ce se face pe un telefon sau o tableta Android, inclusiv adăugarea de widget-uri la home screen sau primirea notificărilor. Acest ultim aspect e folositor pentru cei care doresc să primească notificările direct în Andy fără a lăsa un tab deschis pentru Facebook sau Gmail.
Putem totodată folosi telefonul Android ca și controller pentru Andy-ul instalat, aplicațiile Android pot fi lansate de pe desktop-ul Windows, și putem chiar și copia fișiere între Android și Windows prin intermediul unui shared folder (director partajat).
Andy e 100% gratuit, deși unii susțin că compania care l-a creat se ocupa cu distribuția de adware, fapt ce unora le-ar putea părea alarmant. Un eventual minus ar fi faptul că are cerințe de sistem destul de ridicate, prin urmare doar PC-urile sau laptop-urile cu minim 4 GB RAM și procesoare performante pot rula acest emulator fără sacadări.
3) Genymotion
Alt emulator ce ne poate fi de folos, Genymotion reprezintă noua generație a proiectului open-source AndroVM și poate fi deci folosit și îmbunătățit atât de către utilizatori cât și de către dezvoltatori. Avem nevoie de VirtualBox pentru a-l rula, deși există o versiune pentru Windows care îl include. Odată instalat, trebuie să ne facem un cont gratuit pe Genymotion înainte să îl putem folosi, după care totul decurge destul de simplu și firesc. Avem o paletă largă de opțiuni în fereastra de lansare – ce include tablete și telefoane Nexus – plus o varietate impresionantă de build-uri Android Jellybean. Majoritatea au câteva sute de MB, dar odată ce sunt descărcate rulează fără surprize.
Versiunea 2.5.3 a acestui emulator funcționează pe următoarele platforme: Windows XP, Windows Vista (32 biți), Windows 7 (32 biți), Windows Vista (64 biți), Windows 7 (64 biți) și Windows 8, plus Mac OS X și Linux.
Lasă un răspuns