Cu ce ne încărcăm un iPhone, iPad, Samsung, HTC, LG, Nexus, Gopro atunci când nu avem priză?

Îți prezint un top al primelor 3 încărcătoare solare cu porturi USB.

3.Power bank-urile cu celule solare.

pb2

Avantaje:
Sunt mici ușor de luat în: bagaje, buzunare, torpedouri, genți și poșete. Ieftine, există variante chiar sub 10 dolari, dar „cât dai, atâta face”.

Dezavantaje:
Dispun de maxim două porturi USB, iar puterea lor reală de încărcare este cu mult mai mică decât ceea afișată sau descrisă pe ele. Adică ai de aștepta dublu sau triplu la încărcare.

Capacitate relativ mică de stocare, adică un HTC ONE poate fi încărcat o singură dată complet, iar cu ce rămâne în power bank se mai poate încărca de la 0% până la 50%. Asta e valabil pentru un power bank sub 10 USD.
Celulele solare sunt prea slabe ca să-i facă plinul, în realitate sunt doar de design!

Concluzie:
Tot priza rămâne principala sursă de încărcarea power bank-ului, deci trebuie să ai și încărcătorul telefonului la tine!

2. Încărcătoarele solare pliabile cu porturi USB

spf1

Avantaje:
Relativ mici ca dimensiuni, pliate devin cât un A4 sau A4+. Ușoare, maxim 2 kg.

Dezavantaje:
Au maxim două porturi USB, dacă le utilizezi simultan e de așteptat ca timpii de încărcare să se dubleze. Puterea declarată este cea STC a celulelor solare. STC – „standard test conditions”, tradus reprezintă, ce poate transforma acele celule în condiții speciale de laborator.

În realitate, la noi pe pământ, în cele mai favorabile situații, adică 10% din timp, ele livrează cel mult 50-70% din ceea ce declară vânzătorul pe eticheta acestora.

Când încep să se încălzească puterea lor scade semnificativ. Din două motive: o parte din energia livrată se pierde prin căldură la nivelul celulei, iar materialele din care sunt realizate sunt negre adică foto absorbante.

Dacă energia luminoasă scade temporar, de ex. atingem din greșeală cu palma o celulă, energia furnizată scade chiar cu 90% și de cele mai multe ori telefonul nu se mai încarcă la puterea inițiala. Necesitând o resetare.

Concluzie:
Dacă Soarele e puternic, ai 7-10 minute la dispoziție să încarci la puterea lor reală care e cu mult mai mica decât cea declarată pe site. Dacă este înnorat sau umbră e posibil să „simuleze” încărcarea.

1. Încărcătoarele solare multi USB capacitive

incarcatoare_solare

Avantaje:
Putere 40-80W reală măsurabila. Ușoare, maxim 2.4Kg. Pot încărca simultan 5 – 8 porturi USB 5V dispunând de 3 Amperi, astfel încărcarea este sigură și rapidă, uneori, chiar cu 50% mai rapidă decât un încărcător obișnuit.

Pot încărca și în condiții noroase sau slab luminate datorită stocării energiei în capacitori. Pot menține puterea cu pierdere minimă de randament dacă sunt dotate optional cu răcire forțată.

Dezavantaje:
Dimensiuni mari, de exemplu: 44 x 98 x 2 cm (înălțime x lățime x grosime). Prețuri destinate celor cu posibilități financiare!

Concluzii:
Cea mai mare putere disponibilă pe maxim 10 porturi concomitent, chiar și în condiții fără soare.
Știai că poți livra energie și altora? Practic acestea furnizează un surplus de energie care se poate împărții cu prietenii la o discuție.

Transformă, stochează, împarte energie! „Share energy!”

Articol scris de Horia Faliboga

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.