Corp casetat cu tuburi fluorescente vs. cu LED-uri

Corp iluminat cu led casetat

Prezentare corpuri cu LED-uri

LED-urile sunt viitorul iluminatului, nu trebuie sa dovesc stiintific acest fapt, ci doar trebuie sa observam prezentul, cel putin din perspectiva unei plimbari pe trotuar de unde putem observa pe strada numeroasele masini care utilizeaza in faruri LED-uri. Probabil o sa fiu subiectiv, dar primul autovehicul pe care l-am observat si avea LED-uri era un Audi A6. Dar au trecut cativa ani de atunci si astazi vreau sa va prezint unul dintre primele corpuri de iluminat cu LED-uri pentru tavanul fals care va inlocui clasicele corpuri casetate cu neon.

Corpurile casetate cu tuburi fluorescente integreaza 2 sau 4 tuburi care consuma fiecare 18 wati, fara a lua in calcul si consumul sursei ce alimenteaza tuburile cu neon.

Consum de energie corp casetat cu tuburi cu neon vs. LED-uri, AmbiFLUX LEDCase ML-E 40 (60×60 cm)

Asadar, corpurile casetate cu 4 tuburi cu neon pe care le intalnim in spitale, banci, firme, hale chiar si case, au un consum de 72 de wati + sursa ce le alimenteaza = cca. 80 de wati. Produsul AmbiFLUX LEDCase ML-E 40 integreaza 40 de LED-uri, iar consumul lui este aprox. 40 de wati. Dupa cum putem observa consumul corpului de iluminat cu LED-uri se injumatateste, odata cu el si plata facturii de energie electrica va scadea in fiecare luna, merita sa retinem ca este o reducere pentru un termen foarte lung.

Calitatea luminii

AmbiFLUX LEDCase ML-E 40 ofera o calitate remarcabila, pentru ca, prin comparatie cu corpul casetat cu tuburi cu neon care ofera un coeficient de redare al culorilor cuprins intre 40 si 60%, corpul AmbiFLUX LEDCase ML-E40 are un coeficient de peste 85%. Trebuie sa punem la scocoteala, ca tuburile cu neon produc asa numita „palpaire” care de multe ori este deranjanta.

Durata de viata

Corpurile AmbiFLUX LEDCase ML-E 40 au durata de viata de peste 34 de ani (100.000 ore) daca sunt utilizate in regim de 8 ore/zi, pe cand tuburile cu neon pentru corpurile casetate trebuiesc schimbate cel putin o data pe an, un lucru care este destul de deranjant mai ales daca corpul casetat se afla la o inaltime de peste 300 cm. Si sa nu uitam, tuburile cu neon se ard cand ne este lumea mai draga! Deci in fiecare an trebuie sa cumparam si sa schimbam tuburile cu neon pentru corpurile casetate (costuri in plus) ceea ce la AmbiFLUX LEDCase ML-E40 acest lucru se intampla odata la 30 de ani.

Design

Design-ul lui AmbiFLUX LEDCase ML-E 40 este unul futurist, minimalist si foarte placut la vedere. Am vazut numeroase corpuri casetate cu tuburi cu neon, dar nu pot sa spun ca am vazut un model care sa ma atraga din punct de vedere al design-ului.

Investie & amortizare

Investitia intr-un corp AmbiFLUX LEDCase ML-E 40 se amortizeaza in cca. 6 ani de zile daca regimul de utilizare este non-stop. Ca sa intelegem acest lucru, va spun doar ca un corp casetat cu tuburi cu neon consuma pe an 700 KW (in regim non-stop), iar AmbiFLUX LEDCase ML-E 40 cosuma anual 350 KW. Mai luam in calcul si schimbarea tuburilor cu neon modelul T8 odata la 20 luni, (achizitie + manopera schimbatului) si iata ca investitia in AmbiFLUX LEDCase ML-E40 o acoperim in aproximativ primii 6 ani de utilizare.

Tehnologie

Corpurile AmbiFLUX LEDCase ML-E 40 utilizeaza LED-uri marca CREE din
generatia 2012.

Riscuri

Unul dintre cel mai perfomant Tub fluorescent T8, contine 2 mg de Mercur. Spre exemplu daca sunteti intr-un Spital si accidental se sparge un tub fluorescent, este bine ca sa evitati acea incapere pana cand se aeriseste bine! Pe cand corpurile AmbiFLUX LEDCase ML-E40 sunt reciclabile in proportie de 100%, nu contin substante toxice, si nu emit radiatii UV.

Garantie

Ce garantie au tuburile fluorescente cu neon? Daca se ard imediat dupa ce le-am cumparat, teoretic firma de la care l-am achizitionat ar trebui sa le schimbe pentru ca ele au o durata medie de cca. 16000 ore in cazul modelului T8. Dar in practica nu se intampla asa! De multe ori, noi spunem „asta este” si cumparam un tub cu neon nou. Ei bine, AmbiFLUX LEDCase ML-E 40 are o garantie de 5 ani.

Pe final
Corpurile cu tuburi cu neon au o vechime mai mare de 100 de ani, design-ul nu a suferit prea multe modificari, iar dezavantajele sunt destul de numeroase daca ne gandim pe termen mediu-lung. Dar vreau sa inchei cu avantajele corpurilor casetate cu LED, care dupa cum am vazut sunt destul de numeroase, ne ofera un confort ridicat (recunosc ca acest confort se poate aprecia/constata dupa cateva zile de utilizare), au o durata de viata cat jumatate din viata unui om, consuma putina energie, au design deosebit si proaspat, nu necesita mentenanta pe toata durata de viata, au o garantie completa de 3 ani (AmbiFLUX LEDCase ML-E40), singurul impediment poate fi considerat pretul* de 104 euro fara TVA, care il putem neglija daca gandim achizitia pentru termen mediu-lung!

corp cu leduri

 

Despre Seria LEDCase

Ambiflux LEDCase MLE 20, 20W, 230VAC, 1700 lm – 90 euro fara TVA
Ambiflux LEDCase MLE 40, 40W, 230VAC, 3400 lm – 104 euro fara TVA

Pretul a fost actualizat la data de 27/02/2015 si este valabil in Romania.

2 comentarii

  1. Led-urile inca nu sunt rentabile.

    Pana cand chinezii nu or sa inceapa sa le produca in masa,nu o sa avem parte de ele la un pret corect.

  2. Chinezii produc LED-uri si corpuri cu LED-uri in cantitati foarte mari de cativa ani. Problema este ca inca nu s-a standardizat productia la nivelul marcilor importante, iar chinezii nu au avut de unde sa copieze un produs bun. LED-urile chinezesti au facut multa contra-reclama prin calitatea slaba si cifrele umflate doar pe eticheta.

    E adevarat, inca LED-urile nu sunt pentru toata lumea. Dar ele sunt rentabile in multe situatii. In analiza rentabilitatii trebuie avute in vedere alternativele existente si durata de utilizare. De exemplu, un candelabru de designer cu halogen mignon poate costa chiar mai mult ca unul cu LED, dar consuma de 10-12 ori mai mult. Corpurile de iluminat speciale (cu CRI peste 90 sau cu IP 68) au preturi similare cu cele cu LED, fara a prezenta avantaje. Chiar si tuburile fluorescente pot fi mai scumpe pentru un proprietar care le utilizeaza mai mult de 10-12 ore pe zi decat ar fi o solutie cu LED.
    E adevarat ca daca ai nevoie de iluminat 2-3 ore pe zi sunt multe solutii mai rentabile decat LED-urile (deocamdata).
    Iluminatul cu LED este o tehnologie relativ noua care mai poate fi optimizata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.