Copiii care dorm mai puțin îmbătrânesc mai repede la nivel celular

Copiii care dorm mai puțin de 9-11 ore pe timp de noapte prezintă semne de îmbătrânire mai accelerate la nivel celular, potrivit unor cercetări noi, subliniind cât de important este ca, copiii să beneficieze de un repaus potrivit cu ochii închiși.

Cercetătorii s-au uitat atent la telomeri, capetele de cromozomi concepute să semnaleze de îmbătrânirea celulelor, și au constatat că lungimea telomerilor au scazut cu 1,5% în medie pentru fiecare ori putin ca copii dormi o noapte.

Studiul s-a efectuat pe 1.567 de copii în vârstă de 9 ani și nu prezice modul în care dimensiunea telomerilor ar putea influenta viața copiilor, însă echipa de la Universitatea Princeton a spus publicației New Scientist că își fac griji pentru copii care dorm mai puțin, pentru ca s-ar putea ca în timp sa le afecteze sănătatea.

Teleomerele scurte erau considerate în trecut că au legătură cu cancerul, boli de inimă și declin cognitiv, însă acești copii nu au prezentat semne ale acestor probleme majore de sănătate, cu taoate acestea cercetătorii doresc să vadă studii pe termen lung pentru a identifica orice legătură.

„Această constatare este în concordanță cu o literatură mai largă care indică faptul că durata de somn scăzută reprezintă un risc pentru creșterea stresului fiziologic și a afectării sănătății”, spun cercetătorii.

Nu au fost găsite diferențe în lungimea telomerilor pe baza rasei, sexului sau statutului socio-economic al copiilor.

O parte din rolul telomerilor este de a proteja codul nostru ADN și de a ajuta celulele să se împartă – crucială în creșterea și repararea organismului. Aceste capace cromozomiale devin mai scurte de fiecare dată când celulele se divid, oferindu-le o durată de viață finită.

Când celulele nu mai au telometri, ele devin inactive sau mor, un proces legat de îmbătrânire și de diverse probleme de sănătate – deși nu suntem încă siguri dacă telomerii scurți sunt o cauză a îmbătrânirii sau un semn de îmbătrânire (cum ar fi părul gri).

Unele celule speciale, inclusiv celulele stem, pot regenera telomeri printr-o enzimă numită telomerază, dar, în linii mari, vă puteți gândi la telomeri, care seamănă cu ceasuri biologice care bat în jos.

Merită subliniat faptul că această cercetare nu a semnalat niciun fel de probleme medicale deosebite la copiii care au dormit mai puțin, dar având în vedere legătura dintre telomerii scurți și anumite boli, începerea vieții cu mai puține ore de somn este puțin probabil să fie o veste bună.

Cercetătorii au observat, că unii factori nemăsurați pot afecta atât timpul somnului, cât și lungimea telomerilor și că timpul de somn se bazează mai degrabă pe rapoartele mamei decât pe măsurătorile directe.

Va trebui să așteptăm studii suplimentare pentru a obține o imagine mai clară, dar până atunci, vă puteți învăța pe copiii despre telomerii, atunci când se plâng ca trebuie sa se culce mai devreme.

În plus, față de celelalte motive pentru care copiii ar trebui să acorde prioritate somnului: lipsa acestuia a fost legată de obezitate și tulburări emoționale în viața ulterioară.

Studierea lungimii telomerilor poate fi promițătoare pentru înțelegere modului în care problemele de sănătate sunt dezvoltate, întreținute sau exacerbate pe parcursul vieții, concluzionează cercetatorii.

Sursa: sciencealert.com

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.