CES Las Vegas 2016 (part XX) final!

Bilant la finalul targului destinat tehnologiei de la Las Vegas: Viitorul nu a venit inca, dar prezentul pare mai bun ca niciodata

Presa de peste ocean a titrat ca sloganul neoficial al CES 2016 ar trebui sa fie „evolutie, nu revolutie”, argumentand ca noutatile absolute au cam lipsit de la cel mai mare show anual destinat tehnologiei. Industria de telecomunicatii evolueaza, dar nu atat de repede cat si-ar dori consumatorii. In schimb, lucrurile bune din anii trecuti au devenit si mai bune, iar tehnologia pare sa devina din ce in ce mai personala.

Cu sute de mii de metri patrati de expozitie, inventii interesante de tot felul si expozanti din peste 150 de tari, este greu sa alegi doar cateva dintre produsele si serviciile care ar putea schimba peisajul tehnologic al urmatorilor ani. Cu toate acestea, presa nord-americana de profil a alcatuit o lista a lucrurilor care au iesit in evidenta in editia din acest an la Consumer Electronic Show din Las Vegas.

O prima concluzie ce poate fi trasa dupa CES 2016 este ca anul 2016 va fi anul caselor inteligente, al telefoanelor ultra performante si al castilor profesionale de realitate virtuala care permit utilizatorilor sa se scufunde in savurarea unor noi aplicatii. De la camere de securitate care fac diferenta intre animale, masini si oameni pana la frigidere care se comporta ca centre de comanda, toate gadgeturile prezentate folosesc tehnologia pentru a ne face viata mai usoara. Cu toate acestea doar pentru ca poti face un obiect mai inteligent nu inseamna neaparat ca il faci si mai bun. Integrarea obiectelor in Internet of Things (IoT) are rost doar daca asta duce la rezolvarea unei probleme.

Consumer Electronic Show, desigur este o expozitie de interes mondial, astfel ca si obiecte aparent inutile isi gasesc un loc. Un exemplu este FebrezeHome Air Freshener, un gadget legat de smartphone care face exact ce sugereaza si numele: degaja un miros placut in camera unde se afla.

Personalizarea experientei pe care o au soferii pare sa fi fost una din principalele teme de lucru pentru marii producatori auto prezenti la CES. Spre exemplu, gigantul american Chrisler Group Limited Liability Company a prezentat viziunea pentru un transport inteligent, adica un program care poate monitoriza lucruri precum modul cum conduce un sofer sau preferintele acestuia astfel incat sa poata transmite conductorului de la volan informatii utile atunci cand ele sunt necesare.

Actorul de talie planetara ce activeaza in domeniul comunicatiilor fara fir, Qualcomm Inc. din San Diego, pe de alta parte, a enuntat lansarea unei platforme digitale numita AllJoyn, un software open-source care integreaza dispozitivele mobile si GPS-ul in sistemul de entertainment auto. Noutatea? Integrarea va permite crearea unor profiluri, astfel incat fiecare membru al familiei care conduce masina sa aiba prestabilte posturi de radio, melodii preferate, inaltimea scaunului sau a volanului, pozitia oglinzii sau chiar temperatura din habitaclu. Qualcomm spune ca toate aceste reglaje se fac automat atunci cand un anumit telefon se leaga de sistemul de entertainement al masinii.

Mai mult producatorii auto prezenti la CES 2016 au anuntat proiectarea unor modele de autoturisme care se conduc singure, iar acest lucru ar putea deschide drumul spre noi si noi


posibilitati. Mark Fields, CEO-ul de la Ford, a anuntat un parteneriat cu compania americana de comert online Amazon.com Inc. pentru a dezvolta un sistem care va permite proprietarilor sa conecteze masina direct la o casa inteligenta. Prin sistemul Sync 3, soferul se va conecta la un

Ford SYNC 3, Gen II-CES 2016-You Tube

Continutul nu este disponibil
Va rugam acceptati utilizarea de cookie-uri pentru a putea naviga pe site.

serviciu de voce in cloud si va cere casei sa primeasca masina in curte, sa deschida usa garajului sau sa porneasca centrala termica. Cu alte cuvinte, IoT la superlativ!

Compania Bosch GmbH din Gerlingen a prezentat o tehnologie similara dar care nu se bazeaza pe comenzi vocale, ci pe senzori de proximitate. Atunci cand masina se apropie de casa, sistemul inteligent porneste luminile din curte si ajusteaza temperatura din interiorul locuintei in functie de preferintele prestabilite ale proprietarului.

Cei de la Mercedes-Benz au mers chiar mai departe lansand modelul 2017 E-Class, prima masina produsa in serie care primeste licenta pentru a putea fi condusa fara sofer pe teritoriul SUA. Dupa cum au explicat cei de la Mercedes, masinile lansate de ceilalti producatori de talie mondiala au

New 2017 Mercedes Benz E-Class Innovative – You Tube

Continutul nu este disponibil
Va rugam acceptati utilizarea de cookie-uri pentru a putea naviga pe site.

nevoie de extrasenzori sau modificari pentru a obtine aceasta licenta, in vreme ce modelul 2017 E-Class are aceasta tehnologie integrata. Alaturi de masina 2017 E-Class, specialistii gigantului

din Stuttgart au prezentat si un nou concept de software care foloseste date predictive pentru a invata obiceiurile zilnice ale soferului. Spre exemplu, atunci cand rezervorul de combustibil ajunge la un sfert de capacitate, computerul de bord afiseaza statiile de alimentare la care conducatorul auto opreste in mod uzual.

Masina autonoma promisa de Google Inc. si proiectul celor de la Apple Inc. au mari sanse sa schimbe radical modul in care oamenii inteleg mobilitatea. Marii producatori auto ai globului par sa fi pierdut deja cursa din cauza ochelarilor de cal prin care vad viitorul industriei. Un element tot mai interesant si adesea pomenit de analisti este modificarea radicala a modului in care sunt comercializate si utilizate autovehiculele.

O pozitie cu totul noua in care actualii mastodonti ai industriei auto precum Toyota, Daimler, BMV sau Volkswagen par sa piarda pozitiile fruntase in fata gigantilor IT. Ultimul raport privind 33 de prototipuri care pot fi intalnite pe soselele din California si Texas arata ca au fost parcursi deja pe drumurile publice, in Autonomous mode, mai bine de 1,42 milioane mile (2,2 milioane de kilometri) si ca majoritatea incidentelor de trafic au avut drept cauza alti participanti la trafic.

Despre autoturismul electric prin care Google incearca se intre in luma exclusivista a producatorilor auto se stiu deja multe, iar informatiile privind rezultatele corespunzatoare ale proiectului apar tot mai des. Mult mai putine date se cunosc despre asa-numitul proiect „Titan” al celor de la Apple. Tim Cook – actualul sef al gigantului IT (urmasul lui Steve Jobs, regretatul cofondator & CEO de talie mondiala de la Apple si autorul celor 7 principii ale secretelor inovatiei), refuza sa vorbeasca despre masina Apple, insa jurnalistii americani par sa fi trecut de la intrebarea „Va exista un AppleCar?” la intrebarea „Cand va lansa Apple masina autonoma?”.

Dupa ce au recrutat zeci de specialisti de la companii precum Ford, General Motors sau Tesla, oficialii gigantului producator de software, computere, telefoane smart si ceasuri inteligente din Cupertino, tocmai si-au marit echipa dedicata proiectului „Titan” de la 600 la circa 1.800 de persoane. Dupa toate probabilitatile acestia au ca sarcina sa transforme proiectul in realitate pana in 2019.

Pe langa beneficiile clare ale tehnologiei inovatoare care gestioneaza masinile autonome, un element tot mai interesant este modificarea radicala a modului in care sunt comercializate si utilizate autovehiculele. Un raport al analistilor de la Morgan Stanley, denumit de Adam Jones „Autopia”, arata ca cei de la Google si Apple sunt nu doar mai bine pregatiti si mai corect finantati decat rivalii din industria auto, ci vin si cu o noua viziune in afaceri. Conform lui Jones, producatorii clasici continua sa lupte pentru o piata mondiala de circa 80 de milioane de vehicule, care la un pret mediu de circa 17.000 de euro/masina, genereaza venituri anuale de 1.360 miliarde de euro.

In schimb gigantii IT din Silicon Valley iau in calcul o piata in care conteaza mai mult numarul de kilometri parcursi si modul de utilizare a masinilor. Astfel, intr-o piata anuala estimata la 10.000 de miliarde de mile (16.000 mld. de km) corespunzatoare tuturor masinilor vandute, la un cost de un euro/mila pot fi generate venituri de 10.000 de miliarde de euro. Conform secenariului „Autopia” dezvoltarea unui program de car-sharing pentru masinile autonome, poate fi mult mai avantajos pentru companii, iar liderii din sectorul tehnologiilor inalte Google si Apple sunt mult mai aproape de acest model de business decat orice mastodont concurent din industria auto.

„Baietii de la Google” isi propun sa realizeze in viitorul apropiat in afara de masina autonoma si cele mai inteligente telefoane Android de pe glob, care vad si gandesc precum o fiinta umana. Anuntul despre regele Androizilor a fost facut in premiera mondiala la CES 2016 dupa ce gigantul care administreaza motorul de cautare rapida pe Interent in 124 de limbi si peste 25 mld. de site-uri web, va reusi sa integreze functia denumita deep learning (asimilare inteligenta) in sistemul de operare al Android-ului. Este vorba de dispozitivele care pot folosi algoritmi pentru a recunoaste formele prezente in fotografii si care pot procesa informatia in mod similar unei fiinte umane.
Corporatia americana multinationala Google Inc. incepe sa lucreze la o noua platforma digitala cu Movidius Ltd., o campanie din orasul californian San Mateo – specializata in tehnologii Machine Vision utilizate pentru a controla prin imagine interiorul cladirilor.

De data aceasta este vorba de a utiliza un chip MA2450 (Myriad 2) pentru a pune la punct tehnologia deep learning in smartphone-urile cu Android. Cele doua firme au mai lucrat impreuna inca din 2014 si la proiectul Tango, care ajuta telefoanele si tabletele sa isi detecteze singure locatia, fara a necesita o conexiune GPS sau una externa. Dispozitivele integrate in Project Tango pot recunoaste locuri in care au mai fost, precum sufrageria, biroul sau spatiile publice. Cu ajutorul senzorului prevazut, dispozitivele Project Tango pot capta dimensiunile 3D ale incaperii, oferind masuratori care pot fi utilizate cand doriti sa cumparati mobila sau decoratiuni, relateaza The Independent. Acum, o tehnologie revolutionara similara ar putea fi implementata si pe telefoanele Android. Potrivit raportului Google, cu noile functii telefoanele ar putea detecta imaginile pe care le vad, fara a mai fi cuplate la internet! Ar putea, totodata, sa detecteze semnele de circulatie sau sa citeasca unele cuvinte pe care le vad, apoi sa inregistreze datele in telefon si sa le proceseze.

Functiile pe care Google spera sa le implementeze ar putea fi folosite pe telefoane si dispozitive noi. „Colaborarea noastra cu Movidius valideaza proiectarea unor noi categorii de produse, nemaivazute”, spune Blaise Aguera y Arcas, directorul Departamentului pentru inteligenta artificiala de la Google Inc. Tehnologia deep learing foloseste calculatoare care sunt structurate in mod asemanator creierului uman, permitandu-le sa recunoasca si sa inteleaga lucrurile la fel ca o fiinta umana. Multinationala americana care administreaza motorul de cautare pe Internet foloseste deja asemenea tehnologii pentru anumite produse, precum Google Photos, tehnologie care permite oamenilor sa caute obiecte specifice in imagini sau oameni reali care sunt detectati in fotografiile lor. Google Photos este gratuit si are un nivel sporit de functii. Intre altele, pastreaza un numar nelimitat de fotografii de maximum 16 MP.

In afara de tehnologia deep learning, in 2016 s-a consolidat si conceptul de tehnologie 5G care nu va intra pe piata mai repede de cinci ani, dar care a reusit sa infierbante lucrurile in industrie. Marii rivali au scenarii diferite despre cum va ajunge pe piata aceasta tehnologie . Teste de amploare se vor face in 2018, insa primele servicii nu se vor lansa mai repede de 2020, probabil in Coreea de Sud, adica in tara unde inteligenta artificiala a inceput sa inlocuiasca oamenii cu viteza cea mai mare din lume. Marile companii se zbat sa convinga publicul ca aceasta tehnologie are multiple avantaje tehnice si ca va schimba extrem de multe lucruri.

Reteaua 5G ofera Internet gratuit la viteze incredibile. Oamenii de stiinta de la University of Surrey’s 5G Innovation Centre (5GIC) au stabilit o conexiune de un terabit pe secunda, arata BBC. Aceasta este de 65.000 de ori mai mare decat viteza inregistrata cu ajutorul tehnologiei 4G. S-au facut demonstratii despre cum va schimba industria tehnologia 5G si despre cum o va pregati pentru o lume de miliarde de obiecte conectate. Dupa cum relateaza Tech Crunch retelele 5G vor putea fi operationale comercial din 2020. Conform unui studiu recent facut de Ericsson ConsumerLab TV&Media se estimeaza ca pana in 2021 vor exista 150 de milioane de abonamente la serviciile de telefonie mobila 5G.

Articol scris de Eugen-Constantin Rapa profesor asociat la Universitatea Tehnica “Gh.Asachi” Iasi

E-mail: ecrapa(at)gmail.com

1 trackback / pingback

  1. CES Las Vegas 2016 (part XIX) - Testat în ROMÂNIA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.