De ce un pian digital ieftin? Pentru ca esti la inceput de drum, pentru ca nu esti convins de performantele tale. Pentru ca iti doresti sa canti la pian si profesoara sau scoala de muzica ti-a recomandat aceasta alegere, pentru ca ai fost la magazinul de instrumente muzicale si nu ai luat o decizie.
Da, nu este nimic gresit. In ultima vreme pianul digital se bucura de foarte multa apreciere in randul amatorilor ce vor sa invete sa cante la pian, fapt ce a atras atentia producatorilor in a realiza piane digitale din ce in ce mai performante. Doar ca: trebuie sa iei in considerare cateva criterii majore in alegerea primului tau pian digital.
1 Producatorul
2 Pretul
3 Fiabilitate
4 Performanta
5 Garantie
6 Service.
1 Am nominalizat 4 producatori de piane digitale: Casio, Yamaha, Korg, Roland. Desigur mai sunt si alti producatori precum : Orla, Kurzweil, Farfisa, Medelli, Suzuki, Thomann, Gewa, Dynatone, etc. dar cele mai cunoscute marci si bine reprezentate sunt cele 4. Ar trebui mentionat ca in ultimul an 2014 au patruns si incep sa se impuna si marci de renume mondial ce fabricau doar pianine sau piane clasice precum: Bluthner. Broadman, Bohemia, dar acestia sunt inca necunoscuti pe aceasta piata si vor avea nevoie de timp si investitii pe masura in publicitate.
2. Am selectat doar modele de pian digital cuprinse intre 2000 si 3000 de lei. 3. Este totusi un obiect electronic, in regim normal de exploatare durata de viata a unui pian digital poate depasi 10 ani.
4. Tehnologia s-a uniformizat, performantele vin din pretul de achizitie al componentelor si al designului exterior al pianului digital
5. Toate 4 au garantie oferita prin retelele de dealeri de 2-3 ani.
6. Din contactele si istoricul nostru, Yamaha si Roland au Service autorizat si sustinut de firma producatoare.
Modelele selectate sunt:
Casio CDP-130
Avantaje: 48 de note polifonice, Port USB
Minusuri: claviatura rigida, revine greu dupa apasare, nu are porturi MIDI, difuzoarele ajung repede in prag de distorsiune, carcasa de plastic cu aspect ieftin
Yamaha P-35
Avantaje: claviatura ce raspunde foarte bine la orice nuanta, functia Dual/Layer, sunet stereo AWM Sound Engine, porturi MIDI
Minusuri: Difuzoare mici, de doar 6 W, polifonie 32 de note, lipsa butoanelor de acces si configurare
Korg SP 170
Avantaje: difuzoare puternice, conexiuni pentru 2 casti, polifonie 60 de note, ajustare efect pentru fiecare sunet
Minusuri: sunet de pian prea deschis fara trepte de dinamica sonora, sinteza depasita, lipsa butoanelor de acces meniu, fara inregistrare, fara transpozitie, fara acordaj, prea mult plastic, pare fragil.
Roland F20
Avantaje: polifonie 128 de note, tastatura acoperita cu plastic tip fildes, claviatura produsa de Fatar-Italia, functia de inregistrare, conexiune cu iPhone, iPad, port USB, butoane acces rapid, carcasa aluminiu si lemn.
Minusuri: Difuzoare pozitionate in spatele pianului, amplificare insuficienta, greutate 20 kg, fara conexiune MIDI, sunet de pian usor sintetizat.
Am analizat doar pianele digitale din seria entry-level ale acestor producatori. Totusi cea mai reala parere o puteti avea doar dupa ce veti canta la toate aceste piane digitale. Nu exista un sunet de pian sau o claviatura ce poate fi considerate perfecte, alegerea va apartine in totalitate. Mai multe informatii gasiti aici.
Lasă un răspuns