Este important cum ne încălzim casa, de aceea, dacă nu puteți opta pentru un cazan pe gaz, următorul cazan este unul pe lemne sau pe peleți. Dintre cele două aș recomanda cazanul pe peleți, pentru că, în principiu acestea sunt prevăzute cu un rezervor de dozare și astfel, cazanul este mult mai comod decât cel pe lemne. Pentru că, trebuie să-l încărcați o dată pe zi în perioadele foarte friguroase și până la aproximativ 8 zile, spre exemplu în perioadele în care temperatura exterioară scade până la 14 – 12 grade Celsius.
Prezentare cazan peleți, lemn, cărbune, ovăz, porumb PEREKO
Cazanele galbene PEREKO sunt soluții moderne de încălzire, cu durată lungă de funcționare, care pot fi utilizate pentru încălzirea apei cu căldură generată în urma procesului de ardere a combustibililor solizi. Cazanul PEREKO este un cazan de temperatură joasă, deoarece temperatura apei care iese din cazan nu depășește 95 grade Celsius.
Test cazan pe peleți PEREKO
Testul unui cazan de obicei durează cel puțin un an – pentru a-l verifica în toate condițiile. Am a avut ocazia să testez cazanul PEREKO în sezonul 2014 – 2015. Cazanul testat a fost unul de 38 KW care a încălzit un volum de 950 metri cubi, un imobil cu suprafața de 380 mp. Consumul a fost aproximativ 8 tone porumb. Costul pentru tona de porumb este de cca. 600 lei, respectiv pentru a încălzi un sezon 380 mp costă aproximativ 4800 lei. Imobilul din test nu a avut izolație! Astfel, încălzirea pe metrul cub ajunge pe sezon la prețul de 5 lei/mc.
Acest cazan se poate utiliza și pe lemne, în acest caz se comportă ca și cel cu gazificare. Încărcarea se realizează la 6, 8 sau 12 ore. În cazul peleților sau al porumbului încărcarea se face o dată pe zi sau la până la 8 zile dacă afară temperatura minimă ajunge la aproximativ 14 grade Celsius. Depinde cât de uscat este lemnul. Costul în acest caz ajunge la aproximativ 2000 lei pentru a încălzi imobilul de mai sus. Dar totodată se reduce și confortul pe care îl oferă alimentarea cu peleți, iar spațiul ocupat de 1 tonă de peleți este de doar 1,2 mp față de lemne care necesită un spatiu mare de depozitare.
Va rugam acceptati utilizarea de cookie-uri pentru a putea naviga pe site.
De ce s-a ales porumb?
Costul tonei de peleți este de cca. 900 lei/tonă, iar cel de porumb este de cca. 600 lei/tonă. Este recomandat ca porumbul să fie recoltat cu un an înainte de a fi ars, pentru a fi uscat și astfel să crească randamentul cazanului, dar și să prelungiți durata de funcționare a cazanului.
Sugestii
Este bine să vă izolați casa pentru că beneficiul este pe termen lung!
Combustibilul care urmează să fie ars este bine să fie uscat pentru a prelungii durata de funcționare a cazanului.
Cum poate funcționa cazanul PEREKO?
În acest caz particular, cazanul din test a fost unul din seria KSP Duo. Modelul de 38 KW poate acoperii un volum de peste 900 mc și poate funcționa cu: porumb, lemn depozitat uscat, ovăz, peleți, cărbune mărunt, huilă, praf de cărbune, amestec de cărbune cocs, amestec cărbune/praf de cărbune, lignit, brichete de huilă, brichete de lignit, deșeuri de lemn, grăunțe de porumb și șpan de lemn.
După cum observați cazanul este pregătit să funcționeze cu aproape orice combustibil solid. Însă el poate funcționa alternativ, adică odată pe lemn sau pe peleți ori alt combustibil solid. În cazul centralei PEREKO, nu trebuie să scoateți arzătorul ca să schimbați combustibilul solid. După ce termostatul oprește centrala aceasta funcționează cu o flacăra de veghe. Ulterior când termostatul dă comanda de pornire, cazanul pornește automat.
După cum ați văzut, cazanul poate funcționa și cu porumb, însă se recomandă ca, cultura să fie uscată, să aibă o vechime de 2 ani, pentru că, arderea să aibă putere calorică. Un porumb uscat are umiditate mică. Producătorul centralei recomandă ca, combustibilul solid să fie uscat.
Descrierea producătorului PEREKO, în cazul cazanelor din seria KSP Duo
Cazanul KSP Duo poate fi alimentat folosind cinci combustibili solizi diferiți: cărbune, peleți, cărbune fin, ovăz și lignit. Optimizarea combustiei în cazanul KSP Duo este realizată de un arzător inovator PSQ. În interiorul camerei de ardere, există o grilă de apă fixă, care pot fi utilizată suplimentar pentru arderea huilei, lemnului și brichetelor. Peleți îndeplinesc standardele de emisii din Clasa 4 pentru arderea combustibilului solid și a fost certificat cu „Green Apple” pentru siguranța ecologică.
Controlerul ST-480 gestionează tirajul forțat (FD) ventilator, alimentator, încălzire centrală, pompa de apă caldă menajeră și pompa de încălzire în pardoseală. Citirea parametrilor și modificarea lor se realizează pe un ecran mare, limpede, cu un buton generator de impulsuri.
Pentru echipamente standarde, controlerul este, responsabil și pentru controlul supapei de amestecare și a senzorului de vreme, care împreună asigură parametrii de funcționare a cazanului ajustând temperatura ambiantă. Opțional se poate monta module de comunicație prin canalul RS, GSM și rețea. Module care facilitează controlul cazanului de la distanță!
În spațiul de ardere a cazanelor din seria KSP Duo combustibilul poate fi introdus în două moduri. Cu sistemul de umplere prevăzut cu rezervor de dozare și prin încărcare manuală. Baza acestuia o constituie arzătorul inovativ PSQ. Acesta face posibil arderea cărbunelui mărunt, a lemnului uscat și a deșeurilor de lemn. În cazanul cu structură flexibilă și modernă de tip KSP Duo, pot fi arse cca. 10 feluri de combustibili solizi în două spatii de ardere diferite.
Reglarea continuă prin sistemul inteligent de comandă LOGIC, limitează în mare măsură emisia în atmosferă a materiilor de combustie nocivă, respectiv reduce cu 30% consumul de combustibil. Optimizarea consumului de combustibil influențează prelungirea timpului de funcționare a cazanului la o încărcare și prin aceasta asigură un confort mai mare utilizatorului. Sistemul de comandă LOGIC alimentează trei pompe: a încălzirii centrale, a apei calde de consum și a încălzirii prin pardoseală și poate fi atașat la el și termostat de cameră.
Garanția cazanelor din seria KSP Duo
Cazanele din seria KSP Duo au o garanție de 5 ani pentru etanșeizarea schimbătorului de căldură. 2 ani garanție pentru unități și 10 ani garanție pentru etanșeizarea îmbinărilor sudate.
Investiția inițială în cazanul PEREKO
Pentru un cazan de 38 KW costul este 17.500 lei inclusiv TVA. Puterea lui se poate reduce și la 30 KW dacă necesarul este mai mic, dar prin instalarea unui boiler termo-electric consumul crește cu 4 – 5 KW, așadar este bine ca, cazanul să fie mai puternic.
Costurile de instalarea a cazanului conform recomandărilor oferite de producător împreună cu piesele adiționale poate ajunge până la 4000 lei. Cazanul trebuie instalat conform indicațiilor producătorului, de aceea, trebuie să apelați la un specialist. Cu acest cazan se acoperă o suprafață maximă de 380 mp cu un volum maxim de 950 mc.
Cazanul de 38 KW la încărcare cu combustibil solid poate funcționa de la 8 – 12 ore, iar dacă se folsește cărbune chiar și 18 ore.
Vânzătorul asigură piese de schimb în garanție și post-garanție. De asemenea, asigură montajul cazanului oriunde în România. Dacă se perforează cazul acesta se schimbă în perioada garanției de 6 ani.
4 sfaturi atunci când alegeți un cazan pe lemne?
1. Coșul de fum este recomandat să aibă un diametru de 180 – 200 mm, o înălțime de 7 – 8 metri și să fie izolat.
2. Instalația cazanului trebuie să respecte schema de montaj furnizată de producătorul centralei termice.
3. Combustibilul folosit este recomandat să fie uscat, de preferat lemn de fag, pentru a obține un randament cât mai bun.
4. Garanția să fie cât mai mare, atât la cazan cât și la accesoriile lui.
Din ce sunt fabricate și cum sunt construite cazanele PEREKO? [informații conform producătorului]
Fiecare cazan PEREKO este proiectat și realizat conform Normei PN-EN-303-5 din Polonia. Materialul de bază îl constituie tablele de oțel (table de cazan) utilizate la fabricarea instalațiilor care funcționează sub mare presiune și temperatură ridicată (P265GH), cu grosime de 5,6,8 și 10 mm. Grătarele și ușile cazanelor sunt realizate din fontă (EN-GJL-150).
Panourile exterioare sunt realizate din table zincate cu grosime de 0,7 mm și colorate prin tehnologia vopsirii cu pulbere în câmp electrostatic. Cazanele fabricate de noi sunt încadrate în funcție de modul de ardere a combustibilului utiliza și a structurii cazanelor, în următoarele categorii:
* cazane cu ardere în partea superioară – în care produsele fierbinți de combustie părăsesc camera de ardere în partea superioară a acesteia, traversând întregul strat de combustibil încărcat (cazanele KSW, KSW Plus, Ksw Plus Top și KSX).
* cazane cu ardere în partea inferioară – în care produsele fierbinți de combustie părăsesc camera de ardere în partea inferioară a acesteia, fără a traversa întregul strat de combustibil încărcat, traversarea realizându-se doar prin partea în care are loc procesul direct de ardere (cazanele din seria KSD).
* cazanele din seria KSR și KSRM utilizează procesul de ardere automat-retortă a combustibilului încărcat în rezervor. Fiecare cazan PER-EKO dispune în structura sa de canale de convecție termică, adică calea produselor de combustie prelungită. Datorită acestor canale, efectul termic generat de produsele de combustie nu dispare în coșul de fum, ci este utilizat la maxim pentru încălzirea apei din cazan.
* cazane hibrid KSP Duo (cu două spații de ardere) – dispozitivul lor inovativ de dozare-încărcare dispune de un arzător orizontal în forma W, respectiv de un dispozitiv de control al zonei de ardere și de un dozator de combustibil reversibil.
Cum trebuie operat cazanul galben PER-EKO?
Fiecare instilație produsă de noi este ușor de utilizat. Chiar și cazanele cu cele mai simple structuri din seria KSW au fost prevăzute cu o clapetă mobilă, care facilitează procesul de curățare a grilajului.
Cele mai mici cazane din această serie, cu putere de 5 și 9 KW, au fost prevăzute cu sertar mobil, care facilitează îndepărtarea cenușii.
Structurile KSW Plus, KSW Plus Top, KSX și KSD sunt prevăzute cu ventilator și comandă electronică. Aceste dispozitive comandă automat procesul de ardere și mențin la un nivel ridicat capacitatea de funcționare și randamentul cazanului.
Cazanele din seria KSD dispun de o cameră mare de ardere și ușă de încărcare mare. Aceasta face posibilă încărcarea comodă a lemnelor despicate și butucilor până la 50 cm lungime.
Comanda electronică montată, în funcție de tip (informații referitoare la unitățile de comandă care pot fi procurate le puteți primi de la departamentul de vânzări) conține comanda întregului sistem hidraulic (pompa pentru încălzire centrală, pompa pentru apă caldă de consum), termostat de cameră, respectiv schimbarea automată a modului de funcționare pentru timp de vară și timp de iarnă.
Comanda automată a procesului de ardere face posibilă prelungirea semnificativă a continuității de ardere a cazanului, fără reîncărcarea de combustibil. Cazanele care nu dispun de comanda electronică a procesului de ardere, asigură continuitatea arderii timp de 10 ore.
La cazanele care dispun de ventilator și comandă electronică, această durată se prelungește la 26 de ore. Însă nu trebuie să omitem că un rol uriaș joacă și calitatea combustibilului utilizat.
Între instalațiile fabricate de către firma PER-EKO, cele mai simple din punct de vedere al utilizării sunt cazanele din seria KSP Duo, la care comanda LOGIC coordonează dozarea combustibilului și supraveghează procesu de ardere.
Timpul de ardere continuă al cazanelor PER-EKO este de 120 ore (iarna) și mai mult de 240 de ore (vara). Bineînțeles, ca și în alte cazuri, acest timp depinde de calitatea combustibilului ars, de temperatura din exterior și de numărul instalațiilor de încălzire din clădire care trebuie aprovizionate și de temperatura de cameră setată.
Luând în considerare cerințele clienților, respectiv parametrii tehnici ai încăperii în care vor fi instalate cazanele din seria KSP Duo, KSR sau KSRM, facem posibilă pentru clienții noștri cumpărarea cazanului cu rezervorul pentru combustibil montat în partea dreaptă sau stângă.
Pentru fiecare tip de cazan este obligatorie curățarea periodică a spațiului de ardere și a conductelor de căldură. Realizarea acestora corespunzător celor descrise în documentația tehnică, influențează în mare măsură funcționarea regulată, nestingherită a cazanului, respectiv durata sa de utilizare.
Accentuăm, că, folosirea fiecărui cazan galben PER-EKO trebuie să aibă loc conform celor descrise în instrucțiunile de utilizare cu ocazia cumpărării.
Distribuitor autorizat: Furik Com SRL, Oradea, Jud. Bihor, Str. Vlădeasa, nr.5. Tel./Fax: 0259 436 833, 0723 412 734. www.furik.com.
Articole asemănătoare:
Nu sunt articole similare
Inteleg ca e articol publicitar dar ca si fair play unde e comparatia de pret. Si vb de comparatie pret cazan cu lemne cu gazeificare unde incarcarea e odata la 8 ore. Si bineinteles comparatia pret lemne vs peleti. Daca facem comparatie hai sa le facem corect
Da asa este. Am îmbunătățit articolul. Cazanul cu lemne costă Pereko pe lemne costă 8000 lei, iar încălzirea cu lemne pentru un sezon costă 2000 lei, însă nu este așa de comodă ca și cea cu peleți sau porumb.
,,,,