Conform specialiștilor, frigiditatea se definește – în general – drept incapacitatea femeii de a resimți plăcere în timpul actului sexual.
Unii autori au restrâns această condiție doar la inabilitatea femeii de a avea un orgasm de orice fel, iar marea majoritate a sexologilor au descris această condiție în literatura de specialitate într-un mod destul de incomplet, rezumandu-se la enumerarea câtorva cauze și simptome generale care pot duce la apariția sa.
Problema este destul de complexă, iar în randurile de mai jos mă voi referi în special la factorii de natură strict fiziologică, și voi enumera doar cateva considerațiuni introductive în ceea ce privește factorii psihici.
În timpul actului sexual, în cea de-a doua fază a excitației sexuale, la intrarea în vagin se formează așa-numita „platformă orgasmică”. Prin acumularea de sânge în pereții vaginului se realizează un fel de „manson” care se strânge în jurul penisului și care se contractă ritmic în timpul orgasmului.
Însă pentru ca orgasmul să se producă, trebuie ca excitația să crească în intensitate, iar aici contribuie enorm factorii psiho-emoționali: atitudinea femeii față de bărbat, experiența ei sexuală, starea sa de excitație neuropsihică din acel moment, și nu în ultimul rând tactul, talentul și dorința bărbatului de a-și satisface partenera.
Dr. Kegel a concluzionat că, din punct de vedere somatic, responsabil cu orgasmul femeii este un anumit mușchi pubococcigian. Uretra, vaginul și rectul sunt înconjurați de diverși mușchi, iar dintre aceștia, cel mai puternic este muschiul care se întinde între pubis și coccis și care înconjoară toate aceste orificii.
Acțiunea sa poate fi voluntară sau involuntară, iar dr. Kegel a inițiat un program de exerciții cu scopul de a întări acest mușchi. În urma practicării lor, multe femei care se plângeau inițial de frigiditate au resimțit plăcere la un nivel mediu sau chiar ridicat, unele chiar au atins orgasmul, cele care resimțeau dureri la intromisie au constatat diminuarea sau dispariția lor, iar cele care terminau actul sexual pe o notă de insatisfactie au progresat și au raportat o stare plăcută, chiar și dacă nu a fost însoțită de orgasm.
R. Deutsch recomandă urmatorul exercițiu: se efectuează dimineața, înainte de ridicarea din pat, 5-10 încercări de contracții ale mușchiului – se depărtează picioarele și se contractă mușchii din zona pubiană, la fel ca și în cazul tentativei de urinare.
La început se practică de 5-6 ori pe zi câte te 10 contracții, fiecare contracție durând aproximativ o secundă. După câteva săptămâni se poate ajunge la 300 de contracții pe zi. Scopul este de a crește progresiv numarul de contracții până se ajunge la rezultatul dorit – apariția orgasmului, R. Deutsch apreciind că acesta e posibil după 6 săptămâni.
Totodată, se practică contracțiile și înaintea intromisiei, fapt ce are rolul de a crește tensiunea sexuală, creând o stare agreabilă între parteneri și sporind excitația.
Ca mențiune personală, doresc să subliniez că frigiditatea este o condiție psihologică ce trebuie diferențiată de anorgasmie, care este (sau ar trebui sa fie) un termen rezervat mai degrabă tulburarilor fiziologice responsabile de lipsa placerii, iar practicarea oricaror exerciții de această natură nu garantează la modul absolut rezultate miraculoase, ci ele sunt recomandate în special femeilor care se bucură de o sănătate psihică perfectă, însă prezintă o constituție fizică fragilă și un tonus muscular perineal scazut.
În cazul femeilor care se bucură de o sănătate somatică perfectă, însă semnalează orice fel de alte neplaceri de altă natură, de exemplu resimt aversiune/animozitate față de partener, sau suferă de anumite tulburari psihice a căror existență împiedică apariția satisfactiei sexuale, recomand consultarea unui psihoterapeut, psihosexolog sau psihanalist.
În linii mari, orgasmul feminin este momentul de maximă intensitate a excitației sexuale, cea mai importantă și mai dezirabilă clipa pentru orice femeie, în cadrul căreia se produce o secreție a glandelor genitale, sistemul nervos central și vegetativ atinge o stare de excitație accentuată, femeii i se accelerează pulsul, îi crește tensiunea arterială și i se dilată pupilele.
Orgasmul ei este resimțit în întreg corpul, și deseori este însoțit de spasme, fiind un răspuns al întregului organism, indiferent de zona stimulată. Psihanalistii au demonstrat nu doar că orgasmul femeii este în directă corelație cu sentimentele ei față de partener, ci și ca, în cazul anumitor femei, un act sexual în timpul menstruației conduce mai bine atât la apariția orgasmului, cât și la fecundație.
Printre motivele care determină existența rigidității se numără: o educație sexuală deviată sau defectuoasă, traume psihologice sau abuzuri psihosexuale (de exemplu violul), un temperament prea flegmatic ce implică o mare răceală psiho-afectiva, prezența unor sentimente negative precum teama, repulsie, mânie, deznădejdea, existența unor dereglări emoționale sau afecțiuni cu implicații intime care perturbă funcționarea normală a sistemului limbic, a neo-cortexului și a sistemului nervos vegetativ, plus diferite grade de depresie și diferite boli dermato-venerice.
Articol scris de Ionuț Botez (voluntar)
Lasă un răspuns