Carte

coperta

Peste 50 de solutii cu cost zero pentru siguranta & performanta calculatorului tau!

Cand problema hardware dispare…

„Multi dintre noi dispunem de un calculator de care suntem multumiti”. Altii ar spune ca ar dori sa isi schimbe configuratia actualului PC, cu una mai moderna, vorbind aici de un procesor cu doua nuclee sau cu patru nuclee sau de ce nu, si-ar dori un calculator portabil (laptop, notebook, netbook etc.).
Desigur ca prima propozitie va starni controverse si probabil ca si nemultumiri, pentru ca cei vechi in bransa „computerelor” si nu numai, sau aceia dintre noi care au inceput odata (prin anii ‘90) cu un calculator „slab” avand un procesor 8086 sau un 80286, viseaza in prezent la un calculator dotat cu componente din generatia cel putin a anului trecut. Ei bine, as minti daca as spune ca nu imi doresc un Core i7, sau cel putin un procesor cu Core 2 Duo, care deja este considerat o „rabla” de catre cunoscatori.

Reintorcandu-ne la realitate, acasa am un Pentium IV tactat la 3,06 GHz, cu un singur GB de RAM, de care pot sa spun ca sunt foarte multumit. Practic, pentru vizualizarea si editarea pozelor, rularea unui joc modest, navigarea pe Internet, vizionarea unui film in format clasic – nu HD, gestionarea bazelor de date, ascultarea pieselor favorite, deschiderea unui document – este un PC care se descurca cu brio in etapele enumerate mai sus. Dar, daca ne ingrijim calculatorul nostru, putem beneficia de o performanta suplimentara si de o siguranta imbunatatita mai ales atunci cand „browsalim netul” (navigam pe Internet) sau ne descarcam un atasament din casuta noastra de e-mail pe PC.

Nu cred ca problema hardware va dispare vreodata din sangele unui fan PC, dar cel putin cand aceasta problema se aseaza cat de cat, apare o alta problema, si anume cea software. Incepem sa ne gandim sa ne actualizam din ce in ce mai des programele pe care le avem instalate sau le schimbam cu unele care au o interfata mai prietenoasa etc.! incepem sa vedem care programe, spre exemplu: piratate, – le-am putea inlocui cu altele gratuite, sau pe cele gratuite cu ce alte programe gratuite mai bune si mai placute ochiului le-am putea schimba. Lista schimbarilor ar putea continua, insa trebuie sa stim ca exista si mici unelte care ne fac viata mai usoara in lucrul cu PC-ul si ele sunt gratuite, si ne asteapta doar sa le descoperim.

De aceea, in aceasta carte o sa va recomand nenumarate programe gratuite, care va imbunatatesc performanta, siguranta calculatorului dumneavoastra si de asemenea o sa prezint cateva unelte care pot inlatura acele mici inconveniente ale sistemului de operare si solutionarea unor probleme cu care m-am intalnit adesea de-a lungul timpului. Spre exemplu: cat de dureros este cand s-a instalat un program si el porneste de fiecare data cand se incarca sistemul de operare, si nu stiti cum sa scapati de el, pentru ca a devenit foarte suparator sau foarte secant?

Programele, cunoscute adesea sub denumirea de software

Programele, in general, nu deviaza prea mult de la destinul lor – de la o versiune la alta, in general ele sunt concepute sa realizeze anumite sarcini pe care le primesc de la utilizatori.

De exemplu, programul Winamp a fost creat cu scopul de a ne facilita sa ascultam muzica noastra preferata pe calculatorul nostru, mai exact sa rulam fisierele mp3. Firesc, Winamp-ul a evoluat de la o versiune la alta, si acum ne faciliteaza sa ascultam nenumarate fisiere audio, cu diferite extensii. Asadar, indiferent cat de multe versiuni o sa se lanseze pe viitor, Winamp o sa aiba un scop precis: sa putem rula fisiere audio cu ajutorul lui.

De obicei o versiune noua a unui program ne aduce unele imbunatatiri in scopul in care a fost creat, devine mai compatibil cu alte sisteme de operare, i se pot modifica anumiti parametrii tehnici, primeste o interfata mai placuta ochilor (desi aici discutam de gusturi), rezolva unele probleme (BUG-uri), insa sunt obligat sa repet, scopul unui program ramane acelasi, chiar daca se lanseaza n versiuni intr-o singura luna! Daca rulati o versiune mai veche a unui program, nu inseamna ca acel program nu functioneaza bine, poate contine unele BUG-uri, nu are baza de date actualizata , etc. insa in principiu ruleaza aproximativ identic cu ultima versiune lansata de producator.
Descarcarea ultimei versiuni a unui program depinde de multi factori, insa acesti factori trebuie analizati de la program la program. Pe parcursul acestei carti am sa va prezint programe care in momentul in care cititi aceasta carte probabil ca si-au modificat putin si denumirea, insa in principiu ele realizeaza aceleasi sarcini pe care o sa vi le prezint in continuare, cu mici modificari care nu vor altera aproape deloc sau prea putin ceea ce o sa aflati despre ele!

Cel putin o parte din programele pe care urmeaza sa le prezint nu ar trebui sa lipseasca de fiecare data cand va reinstalati sistemul de operare Windows, sau ar fi util sa le instalati pentru o perioada permanenta si sa le actualizati de fiecare data cand se lanseaza o noua versiune a programului, pentru a va imbunatatii calitatile software ale PC-ului. Unele din programele prezentate mai jos va sunt familiare, ceea ce nu strica, este sa va creati un director denumit „Util” pe stick-ul USB pe care il detineti sau pe un disc optic, sau pe hard disc ori pe SSD (disc solid), pentru a va stoca aceste programe si pentru a avea acces la ele de cate ori aveti nevoie, fie ca le folositi pentru PC-ul dvs., sau pentru „computerul” unui prieten etc.

1.CCleaner

2.Autoruns

3.DAEMON Tools Lite

4.Actualizarea Driverelor

5.Deconectarea stick-urilor USB

6.Advanced SystemCare Free

7.AVG Free Edition

8.Avira AntiVir Personal – Free Antivirus

9.BitDefender 10 Free Edition

10.Avast! Free Antivirus

11.ClamWin

12.Cloud Antivirus

13.Ad-Aware

14.Spyware Terminator

15.SpywareBlaster

16.Spybot Search & Destroy

17.Windows Defender 1.1.1593

18.RemoveIT Pro v4 – SE

19.GMER

20.AVG Anti-Rootkit

21.Rootkit Revealer

22.WinPatrol

23.Comodo Internet Security

24.Outpost Firewall Free

25.ZoneAlarm Free

26.TrueCrypt

27.Folder Protector

28.CmosPwd 5.0

29.Tips & Tricks BIOS

30.Smart Defrag

31.Defraggler

32.Auslogics Disk Defrag 

33.Tweak UI

34.xp-AntiSpy

35.Setari care merita sa le efectuam dupa instalarea sistemului de operare Windows XP

36.Attribute Changer

37.WinMend Auto Shutdown

38.DirectShutdown 1.5

39.OpenOffice.org

40.Click-N-Type

41.Sticky Notes

42.Recuva

43.DataRecovery

44.Eraser

45.Disk Wipe

46.7-Zip

47.IZArc

48.Cobian Backup 9.5.1.212

49.EASEUS Partition Master Home Edition

50.RadioSure

51.Winamp vs. Quintessential Media Player

52.CDBurnerXP Pro

53.DeepBurner Free (Portable)

54.FastStone Image Viewer

55.Picasa 3

 

In final
Cele peste 50 de solutii prezentate in aceasta carte au numeroase alternative, care nu va opresc sa le gasiti si evident sa alegeti una mult mai potrivita tehnic cu care sa lucrati sau cu un design mult mai placut. In esenta, fiecare program este specializat pe segmentul lui, unele sunt platite, altele sunt gratuite. Dar cele gratuite sunt intr-un numar din ce in ce mai mare si astfel deciziile noastre software ar trebui sa se bazeze pe programe gratuite pentru a reduce cat mai mult costurile. Indiferent ca discutam despre o companie sau o persoana fizica, fiecare cost in plus este important, iar pe viitor, o sa pregatesc in acest sens un nou volum de carte care va cuprinde peste 100 de programe gratuite!

 

GLOSAR

ABREVIERI
dvs. = dumneavoastra
cca. = circa
IE = Internet Explorer
HD = High Definition (inalta definitie)
GB = GigaBytes
MB = MegaBytes
KB = Kilobytes

about (in limba engleza) = despre
advanced (in limba engleza) = avansat
Advanced BIOS Features (in limba engleza)= caracteristici avansate ale BIOS-ului
adware (in limba engleza) = program care afiseaza reclame pe calculatorul dvs.
Allow Remote Assistance invitations to be sent from this computer (in limba engleza) = sa accepti sa lucreze altcineva de la distanta pe calculatorul tau in scopul de a te asista, particular aceasta invitatie sa se poata trimite de pe calculatorul tau
Apply settings (in limba engleza) = aplica setarile
Automatic Updates (in limba engleza) = actualizari automate
background (in limba engleza) = fundal
BIOS (in limba engleza) = Basic Input/Output System – functie de baza a calculatorului care opereaza imediat dupa ce acesta a pornit
blog (in limba engleza) = este prescurtarea de la weblog, ce inseamna jurnal web, o pagina care se poate actualiza tot timpul si administreaza consumul general public. In general blog reprezinta personalitatea autorului pe un site.
boot sau boot-eaza (in limba engleza) = a se initializa sistemul de operare
browsere (in limba engleza) = programe care faciliteaza accesarea paginilor web
BUG-uri (in limba engleza) = defecte, erori necunoscute ale programelor
cache (in limba engleza) = memorie tampon
care (in limba engleza) = a avea grija
change (in limba engleza) = a schimba
change attributes (in limba engleza) = a schimba proprietatile atributelor directoarelor sau fisierelor
cipset (in limba engleza) = este o pereche de cip-uri care administreaza toate compoentele de pe placa de baza
cookies sau cookie-uri (in limba engleza) = este o informatie trimisa de un server Web catre browser si astfel browser-ul isi “aminteste” ce modificari ai efectuat anterior pe pagina web
criptarea = este procesul prin care o anumita informatie este securizata pentru a nu putea fi accesata de catre alte persoane decat doar de cele care cunosc algoritmul de criptare
defragmentation (in limba engleza) = proces prin care datele pe hard disc sunt ordonate astfel incat, sa fie accesate mai repede
desktop (in limba engleza) = birou, sau in termeni IT este inteles adesea ca si calculator de birou – care nu este portabil!
Disable auto-update services (in limba engleza) = dezactivarea serviciului de actualizare automata
Disable error reporting (in limba engleza) = dezactivarea serviciului de raportare a erorilor
Documents (in limba engleza) = documente
Don’t autostart CD’s (in limba engleza) = sa nu se porneasca automat discurile optice CD cand sunt inserate in unitatea optica
download (in limba engleza) = a descarca
driver (in limba engleza) = defineste functionarea unui dispozitiv hardware, fara el, un dispozitiv hardware poate functiona la parametri redusi, deloc sau incorect
e-mail (in limba engleza) = posta electronica
enable (in limba engleza) = a activa, a porni
enable fast shutdown (in limba engleza) = facilitarea unei opriri mai rapide a calculatorului
Erorr Reports (in limba engleza)= raportarea erorilor
extensiile = sunt cele trei litere dupa punct de la finalul unui fisier, care definesc tipul de fisier (de exemplu: extensia .exe reprezinta un fisier executabil, extensia .txt reprezinta un fisier text etc.)
eye candy (in limba engleza) = este un efect des folosit pentru imbunatatirea unei imagini, a unei ferestre etc.
firewall (in limba engleza) = are rolul de a bloca accesul unor porturi sau a unor fisiere sau programe rau intentionate
firmware (in limba engleza) = este un program software sau un set de instructiuni programate intr-un dispozitiv hardware, necesare pentru ca acel dispozitiv hardware sa stie sa comunice cu alte dispozitive hardware
floppy disks (in limba engleza) = dischete floppy, utilizate in trecut, mai putin in prezent, contin un suport magnetic pe care sunt stocate date, cu o capacitate cuprinsa intre 1 si maxim 3 MB
Folder Protector (in limba engleza) = protejarea directoarelor
full screen (in limba engleza) = afisare pe tot ecranul monitorului
hackeri (in limba engleza) = persoane rau intentionate, care acceseaza ilegal un site sau un calculator, acceseaza fara dreptul administratorului
hibernate (in limba engleza) = a hiberna
Hide Computer in Network (in limba engleza) = ascunderea unui calculator in retea
hot (in limba engleza)= cald, sau se poate intelege ca si nou, interesant etc.
log off, log on (in limba engleza) = procesul de logare, procesul de accesare a unui calculator sau program
stand by (in limba engleza) = functionare in asteptare, reducerea la minim a resurselor de functionare si pornirea imediata a sistemului in caz de nevoie, a astepta
Mediaplayer Functions (in limba engleza) = functii mediaplayer
Miscellaneous Settings (in limba engleza) = diverse setari
mp3 = format de fisier de muzica sau audio
multi-threaded (in limba engleza)= executarea mai multor comenzi deodata
Notify me but don’t automatically download or install them (in limba engleza) = sa te notifice, insa sa nu descarce automat sau sa le instaleze (de obicei se refera la actualizarile din Windows)
P2P = este o prescurate de peer-to-peer, P2P este o retea de partajare a fisierelor
Performance Options (in limba engleza) = optiuni pentru performanta
pictures (in limba engleza) = imagini
player (in limba engleza) = program, software sau dispozitiv harware care faciliteaza rularea ( de exemplu rularea unui fisier audio, unui film etc.)
pop-up (in limba engleza) = fereastra nedorita in cadrul unui site pe care il vizitezi
print screen (in limba engleza) = imprimarea a tot ce este afisat pe ecran
programe backdoor = un program care acceseaza vulnerabilitatile unui sistem ca pe viitor un atacator sa aibe acces la el
Properties>Tools (in limba engleza) = proprietati>unelte
Remote (in limba engleza) = acces de la distanta
Safely Remove Hardware (in limba engleza) = deconectarea unui dispozitiv, in general USB, de la calculator in siguranta
Shortcut-uri (in limba engleza) = scurtaturi, pictograme care ne ofera acces la o aplicatie doar cu un singur clic
shredding (in limba engleza) = este utilizat de programele specializate in distrugerea datelor prin rescrierea unor fisiere de cateva ori si in final stergerea lor
shutdown (in limba engleza) = oprirea calculatorului
slideshow (in limba engleza) = afisarea consecutiva a imaginilor intr-un timp setat de utilizator fara interventia acestuia
spam (in limba engleza) = mesaj nesolicitat
spyware (in limba engleza) = este un progam care iti spioneaza PC-ul pentru a-ti fura date importante (cum ar fi date bancare, parole etc.)
SSD sau Solid State Disk = disc solid, mediu de stocare fara parti mecanice
Startup (in limba engleza) = programele care pornesc imediat dupa incarcarea sistemului de operare
stick-ul USB = memorie flash (se poate scrie/citi), de dimensiuni mici, care se conecteaza pe o interfata USB
tab (in limba engleza) = trecerea dintr-o fereastra in alta, sau deschiderea unei sub-ferestre intr-o aplicatie
tactat = avand o viteza de n MHz sau n GHz etc.
Taskbar (in limba engleza) = bara de sarcini
Thumbnail (in limba engleza) = imagine de dimensiuni mici, care reprezinta in miniatura imaginea mare
Tips (in limba engleza) = sfaturi
toolbar (in limba engleza) = bara cu unelte
trial (in limba engleza) = perioada de incercare
Tweaks (in limba engleza) = trucuri pentru imbunatatirea performantei hardware sau/si software
Typematic Rate Setting (in limba engleza) = setarea vitezei de tastare
upload (in limba engleza) = incarcare
Virtual memory (in limba engleza) = memorie virtuala
Windows Tour (in limba engleza) = un tur al sistemului de operare Windows
wipe out (in limba engleza) = stergerea definitiva a unui fisier, fara a mai exista vreo posibilitate de recuperare a acestuia!

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.