Oamenii de știință au dezvoltat un telefon ce funcționează cu o baterie care se încarcă de la undele radio și lumina ambientală.
Smartphone-ul este capabil să efectueze apeluri vocale utilizând componente disponibile în majoritatea magazinelor de electronice. „Am construit ceea ce credem că este primul telefon mobil care funcționează cu aproape zero energie”, spune unul dintre cercetatori, Shyam Gollakota de la Universitatea din Washington.
„Pentru a obține un consum de energie cu adevărat scăzut, de care avem nevoie pentru a funcționa un telefon prin captarea energiei din mediul înconjurător, a trebuit să regândim în mod fundamental modul în care sunt proiectate aceste dispozitive.”
Dispozitivul conceput este analogic, înregistrând vibrații minuscule de la microfonul său în timpul unei convorbiri și folosind o tehnică numită „backscatter” pentru a transmite semnale către o stație de bază din apropiere.
Pentru a utiliza telefonul mobil, trebuie să fiți în imediata vecinătate a unei stații de bază pentru ca acesta să funcționeze, deoarece nu comunică cu turnurile obișnuite de celule – însă asta e ceva ce s-ar putea schimba în viitor, spun cercetătorii.
„V-ați putea imagina, că în viitor, toate turnurile de celule sau routerele Wi-Fi ar putea fi dezvoltate cu tehnologia noastră de bază încorporată în ele”, spune un cercetător din echipă, Vamsi Talla.
„Și dacă fiecare casă are un router Wi-Fi, puteți utiliza baterii care se încarcă singure oriunde.”
În timp ce ideea ar putea părea inedită, în fapt se reia utilizarea vechii tehnologii radio. De fapt, implementarea de către echipă a principiilor de „backscatter” a fost inspirată de un incident petrecut în timpul Războiului Rece, când sovieticii au efectuat o sculptură a Marelui Sigiliu al Statelor Unite cu un dispozitiv similar de ascultare fără baterie, înainte de al o oferi cadou, ambasadorului american de la Moscova.
În timp ce aici se prezintă primele teste și este puțin probabil să vedem în acest moment aceste baterii în telefoanele de astăzi – ale căror ecrane și alte componente necesită mult mai multă putere pentru a funcționa – oricum este o direcție promițătoare pentru cercetările viitoare.
Sursa: sciencealert.com
Lasă un răspuns