Bateria cu diamant ar putea rezolva problema deșeurilor nucleare

Oamenii de știință au creat o baterie sigură și durabilă, realizată din diamante artificiale și deșeuri nucleare, care poate ține mai mult de 5.000 de ani.

Bateria cu diamant emite mai puține radiații decât o banană și ar putea contribui la rezolvarea problemei cu deșeurilor nucleare.

RT.com îi citează pe cercetătorii de la Universitatea din Bristol care spun că, au găsit un mijloc de a crea o baterie capabilă să producă energie electrică curată timp de cinci milenii.

Oamenii de știință au descoperit că prin încălzirea blocurilor de grafit – folosite pentru a pastra tije de uraniu în reactoarele nucleare – o mare parte din carbonul radioactiv este emis ca și  gaz.

Acest lucru poate fi apoi colectat și transformat în diamante radioactive folosind o reacție chimică la temperatură înaltă, în care atomii de carbon sunt lăsați pe suprafață în cristale de diamante mici, de culoare închisă.

Aceste diamante artificiale produc o mică încărcătură electrică atunci când sunt plasate lângă o sursă radioactivă. Diamantele radioactive sunt apoi învelite în siguranță într-un strat de diamant non-radioactiv. Suprafața unui diamant emite mai puține radiații decât o banană.

Oamenii de știință de la Bristol au creat deja o baterie de diamant de lucru din nichel-63, un izotop radioactiv mai stabil decât carbonul-14, care este răspândit în deșeurile nucleare. Ei vor crea primele lor baterii carbon-14 în 2018.

Nu există părți în mișcare implicate, nici emisii generate și nici o întreținere necesară, doar generarea directă de electricitate „, a declarat Tom Scott, profesor de materiale la Universitatea din Bristol Interface Analysis Center.

„Prin includerea materialului radioactiv în interiorul diamantelor, transformăm o problemă pe termen lung a deșeurilor nucleare într-o baterie cu energie nucleară și o sursă de energie curată pe termen lung”.

O baterie de diamant care conține 20g de carbon-14 ar elibera o sarcină electrică mică de 300 jouli pe zi. În schimb, o baterie AA scoate 14.000 jouli pe zi.

Oamenii de știință de la NASA sunt interesați să folosească tehnologia în zborul spațial în timp ce firmele producatoare de tehnologie ar putea încorpora bateriile în dispozitive mai mici, dotate cu acces la Internet.

Sursa: alienblog.org

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.